Toader, despre motivarea CSM a avizului negativ privind revocarea lui Kovesi: Ce a susţinut procurorul şef al DNA, CSM a luat, a cosmetizat şi a zis că e bine aşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat, vineri seară, motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererii sale de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Toader susţinând că aceasta este „în oglindă" cu răspunsurile date de şefa DNA la toate cele 20 de acuzaţii aduse de el.

„Aş spune într-o frază că prin motivare au încercat să creeze aparenţa de justificare a avizului negativ. Practic, ce au făcut - în prima parte au reluat raportul meu, în partea a doua au reluat susţinerile procurorului şef al DNA, iar în partea a treia au cosmetizat susţinerile cu acelaşi conţinut. În legislaţia noastră penală sunt multe infracţiuni, o mie în Codul Penal, dar nu există nicio infracţiune de a nu respecta normele de tehnică legislative", a afirmat Tudorel Toader. 

El susţine că în motivare CSM „spune cam cu aceleaşi cuvinte ce a spus procurorul şef al DNA". 

„Părerea mea este că CSM a luat cele 20 de puncte prezentate de mine, a luat răspunsurile datre de procurorul şef, le-a sucit, le-a schimbat un pic, le-a schimbat modul de prezentare şi le-a luat de bune. În rest, nu a făcut absolut nimic", a mai spus ministrul Justiţiei.

El susţine că motivarea CSM este "în oglindă" cu răspunsurile date de şefa DNA la toate cele 20 de acuzaţii pe care el i le-a adus.

„Ce a susţinut procurorul şef al DNA, CSM a luat, a cosmetizat şi a zis că e bine aşa. Păi cum e bine aşa? Când toată ţara vorbeşte pe toate canalele despre un procuror - nu vreau să-i spun numele - că abuzează în exercitatea atribuţiilor de serviciu şi tu te duci cu el de mână la CSM să-i aperi reputaţia, în loc să-ţi îndeplineştiu misiunea de conducere, de a vedea care sunt cauzele să le îndepărtăm, să prevenim şi aşa mai departe. Asta este mod de exercitare a atribuţiilor de conducere în mod corect? Cine spune treaba asta, mă rog, vorbeşte în alt registru", a adăugat ministrul Justiţiei.

Toader a mai arătat că „partea bună" a raportului CSM este că temeiul în care dau avizul negativ este Legea 303, ci nu regulamentul CSM, pe care îl invoca procurorul general Augustin Lazăr.

Întrebat dacă nu se impune declanşarea unei proceduri disciplinare împotriva procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ca urmare a informaţiilor apărute în ultimele zile în spaţiul public, Toader a răspuns: "Părerea mea este să terminăm ce am început. (...) Noi suntem într-o procedură în care am iniţiat revocarea pe motivele exemplificative enunţate în raport, pentru că sunt convins, şi multă lume spune, că realitatea este, din păcate, mult mai bogată decât cea prinsă în raport".

De asemenea, întrebat dacă a mai avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, cel care trebuie să ia decizia privind revocarea şefei DNA, ministrul Justiţiei a spus că ultima întrevedere a fost la ceremonia de învestire a magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, care a avut loc la Cotroceni în 20 februarie. 

„Ultima întrevedere cu domnnul preşedinte am avut-o la momentul depunerii jurământului de către tinerii magistraţi. Atunci am avut o întrevedere de o oră şi ceva. Am discutat foarte multe, am rămas în parametrii limitelor constituţionale", a afirmat Toader.

Raportul cu motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost finalizat şi a fost "transmis decidenţilor", a anunţat vineri CSM.

Secţia pentru procurori a CSM afirmă, în motivarea avizului negativ dat solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, că în cuprinsul cererii de revocare nu s-a făcute referire la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată componenta managerială vizată.

De asemenea, conform textului motivării, deşi ministrul Justiţiei a spus că cerea sa de revocare vizează toate componentele atribuţiilor manageriale ale procurorului - şef al DNA, "se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă: a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau îndeplinite defectuos".

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În şedinţa CSM, care a durat două ore şi jumătate, şefa DNA a răspuns, punct cu punct, celor 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justţiei în raportul care stă la baza propunerii de revocare a ei din funcţie, ea spunând că motivele invocate sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.

Ministrul Justiţiei a spus că raportul prezentat de Kovesi "poate fi seducător, convingător", dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc şi că pe el nu îl poate convinge. El a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că societatea are nevoie să ştie adevărul ca să ştie ce măsuri să ia. De asemenea, ministrul i-a reproşat lui Kovesi că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care îl va prezenta miercuri.

În replică, Kovesi a spus că nu a venit la CSM pentru a-l convinge pe el, ci pentru a oferi explicaţii şi probe că ceea ce a susţinut el nu este adevărat.

Cel care urmează să anunţe decizia în cazul lui Kovesi este preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat în repetate rânduri că nu consideră că sunt motive de revocare a şefei DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite