Ministrul de Interne Carmen Dan: Am găsit în locuinţa mea un dispozitiv de înregistrare. SRI: Dispozitivul este destul de comun, nu e folosit de servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a chemat miercuri poliţia la locuinţa sa, după ce a descoperit un dispozitiv de înregistrare. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, spune că dispozitivul găsit la domiciliul demnitarului este unul „destul de comun, care nu este utilizat de serviciile de informaţii în general”. Costin Georgescu, spune că aparatura este una care se folosea pe vremea lui Ceauşescu.

UPDATE Fostul director al Serviciului Român de Informaţii din perioada 1997-2000, Costin Georgescu, spune că aparatura care ar fi fost folosită în locuinţa ministrului de Interne, Carmen Dan, este una care se folosea acum 30 de ani, pe vremea lui Ceauşescu.

„Îmi este foarte clar că nu este lucrarea unui serviciu de informaţii, pentru faptul că serviciile nu folosesc asemenea aparatură. La ora actuală, tehnica a evoluat în asemenea fel încât nu mai pot fi folosite tehnici de acum 30 de ani, care se puneau pe vremea lui Ceauşescu. Se mai pun şi azi, dar de către persoane private, cum, probabil, este şi în cazul doamnei Carmen Dan”, este de părere Georgescu.

Porivit acestuia, locuinţele membrilor Consilului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), din care face parte şi Carmen Dan, trebuie verificate periodic, pentru a se asigura faptul că nu există aparatură de interceptare. În cazul lui Carmen Dan, de acest lucru ar fi trebuit să se ocupe, potrivit lui Georgescu, Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Ce vreau eu să precizez, şi este extrem de important, este că toţi membrii CSAT trebuie să fie protejaţi împotriva oricăror imixtiuni în viaţa lor, dar şi în activitatea lor. Ca atare, în clipa în care un membru CSAT se mută într-un apartament, acesta trebuie verificat, iar locuinţa trebuie protejată împotriva eventualelor infiltrări şi periodic trebuie verificate dacă s-au pus dispozitive de ascultare”, a mai declarat Costin Georgescu pentru Mediafax.

UPDATE Deputatul Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, este de părere că ministrul Carmen Dan ar fi trebuit să vorbească mai întâi cu cei de la DGPi, adică serviciul care-i asigură protecţia, apoi să anunţe presa de faptul că e posibil să fi fost „spionată“.

„Greu de înţeles acţiunile ministrului Carmen Dan în scandalul «microfonul». Ministerul Afacerilor Interne are o structură specializată exact în această problemă, a protecţiei personalului, informaţiilor şi procesului decizional intern (...) În mod normal, atunci când descoperă că ar putea fi ţinta unei acţiuni de spionaj, ministrul de interne anunţă DGPI, nu presa. Iar DGPI, respectând o serie de proceduri privind zonele de securitate si păstrând secretul, are posibilitatea - eventual în colaborare cu alte structuri - să urmărească semnalul“, a scris pagina de Facebook liberalul Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de apărare. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a annţat că ancheta în acest caz e desfăşurată de Ministerul de Interne. 

„Directorul SRI a discutat cu Carmen Dan şi Serviciul şi-a arătat disponibilitatea pentru a sprijini Ministerul de Interne, Direcţia de Informaţii a MAI, pentru a ajunge cât mai repede la un rezultat privind această anchetă”, a explicat Marincea.

Acesta a mai adăugat că dispozitivul găsit în locuinţa demnitarului este la structurile specializate ale MAI. „Este un dispozitiv destul de comun, care nu este utilizat de serviciile de informaţii în general, nici interne, nici externe”, a mai arătat reprezentantul SRI.

„Poate fi o entitate privată, dar ancheta e în curs de desfăşurare. SRI, pentru că e o situaţie extrem de gravă fiind vorba de un membru CSAT, şi-a arătat disponibilitatea cu expertii pe care-i avem pentru a ajuta”, a declarat Ovidiu Marincea.

UPDATE: „Urmare a unei sesizări, în această după-amiază, o echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s-a deplasat la domiciliul ministrului de Interne, unde a efectuat cercetare la faţa locului, a identificat şi ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. În cauză s-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art 224 şi art 226. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie”, anunţau reprezentanţii Poliţiei Române miercuri seara.

„Am găsit un dispozitiv de înregistrare într-una dintre camerele aprtamentului în care locuiesc. De precizat că nu locuiesc într-o locuinţă RA-APPS. Dispozitivul l-am găsit într-o priză de telefon, nu era la vedere. Era conectat la o sursă de alimentare şi avea şi o baterie", a declarat Carmen Dan pentru România TV

Ministrul de Interne Carmen Dan a precizat că a anunţat imediat poliţia şi că se va deschide un dosar penal:

"Eu sunt membru al Guvernului. Fac o sesizare de violare de domiciliu. E o locuinţă pe care am închiriat-o. Se va deschide dosar penal. Nu e o locuinţă a statului român. Nu pot să dau foarte multe amănunte. Am avut surpriza neplăcută să găsesc dispozitivul într-o priză de telefon. E surprinzător locul. Era mascat. Nu era unul la vedere că l-aş fi identificat mai uşor. Eu nu beneficiez de SPP. Nu vreau să am protecţie specializată şi nu folosesc dispozitivele pe care le am la îndemână", a spus Carmen Dan.

 Aflat în studioul Digi 24, fostul premier Victor Ponta a comentat informaţia: „Ministrul de Interne are o locuinţă păzită chiar de poliţiştii care-i sunt subordonaţi. Povestea asta că nu avea pe nimeni la poartă să întrebe şi că a chemat poliţia mi se pare o chestiune de neseriozitate. Eu n-aş fi făcut caz pe asta, se face de râs“.  

Potrivit legislaţiei în vigoare, protecţia ministrului de Interne este asigurată de serviciul de informaţii al acestei structuri, adică DIPI (n.r.-fostul „Doi şi un sfert“, cum mai e cunoscut), nu de SPP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite