Ministrul german de externe Guido Westerwelle: “Guvernul Germaniei nu va ignora evoluţia situaţiei din România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficiali germane au îndoieli serioase cu privire la legitimitatea măsurilor adoptate de Guvernul Ponta
Oficiali germane au îndoieli serioase cu privire la legitimitatea măsurilor adoptate de Guvernul Ponta

O nouă reacţie faţă de situaţia politică din România vine de la Berlin. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat, sâmbătă, că Uniunea Europeană trebuie să pună la punct un mecanism pentru a putea reacţiona mai rapid în situaţia în care o ţară membră, cum este România, "ignoră grosolan litera legii sau spiritul comunităţii europene de valori".

Declaraţia a fost făcută celui mai important cotidian din Germania, "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung". Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, consideră că Uniunea Europeană nu este pregătită suficient pentru situaţii precum cea din România, unde Guvernul încearcă să controleze instituţiile statului de drept.

Acesta şi-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia Parlamentului de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu.


Guido Westerwelle crede că "valorile fundamentale ale Europei" ar putea suferi din cauza conflictului politic de la Bucureşti. Ministrul a declarat că "principiile fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi ale separării constituţionale a puterilor în stat" nu pot fi puse în discuţie. Westerwelle a asigurat că Guvernul Germaniei "nu va ignora evoluţia situaţiei din România".

Mecanisme de prevenţie

Pentru a sanctiona mai eficient pe viitor încălcarea valorilor europene, şeful diplomaţiei germane a propus instituirea unor mecanisme de prevenţie. "Avem nevoie de mecanisme pentru a putea răspunde rapid împreună atunci când o ţară parteneră a UE nu reuşeşte să respecte litera sau spiritul comunităţii europene de valori într-un mod serios", a declarat ministrul german.


Westerwelle a pus sub semnul întrebării şi continuarea integrării europene a României. "Încălcări serioase ale legii sau spiritului comunităţii de valori europene ridică semne de întrebare în chestiunea capacitaăţii României de a face ultimii paşi ai procesului de integrare europeană", a mai spus ministrul.

Situaţia din România îngrijorează Berlinul

Aceasta nu este prima reacţie a oficialilor germane faţă de situaţia politică din România. Vineri, într-o conferinţă de presă, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului German, a afirmat că Berlinul este "foarte îngrijorat" cu privire la reformele politice din România şi are "îndoieli serioase cu privire la legitimitatea măsurilor adoptate de Guvernul României".


"Guvernul Ponta a întreprins modificări la legea Curţii Constituţionale. Este un demers faţă de care Guvernul federal este foarte îngrijorat", a explicat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite