Ministrul Apărării: există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviaţie de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul apărării, Mircea Duşa, a declarat, vineri, după întâlnirea cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, că România a respectat toate termenele covenite în acordul pentru achiziţionarea avioanelor F-16, premisă ca în 2016-2017 să fie asigurată capabilitatea de aviaţie de vânătoare.

„Am apreciat că până în momentul de faţă am respectat toate termenele pe care le-am convenit atunci când am încheiat acordul şi că respectarea acestor paşi ne oferă premisa ca în 2016-2017 să avem creată capabilitatea de aviaţie de vânătoare, aceasta însemnând echiparea avioanelor cu avionică şi criptare modernă, pregătirea piloţilor şi a personalului tehnic şi, nu în ultimul rând, înzestrarea cu armamentul necesar pentru a executa cele trei misiuni pe care le are în vedere aviaţia de vânătoare, cu rachetele şi cu muniţia necesare”, a spus Mircea Duşa.

El a amintit că există o cooperare guvernamentală privind sprijinul pe care Portugalia şi Statele Unite îl acordă României "pentru a crea acea capabilitate care se numeşte aviaţia de vânătoare".

„Concomitent sunt şi alte programe care să realizeze această capabilitate, fiind vorba, în primul rând, de modernizarea infrastructurii din România, a aeroportului de la Feteşti şi a sistemelor electronice de comunicaţii de la acest aeroport”, a menţionat ministrul Duşa.

Interese comune în ceea ce priveşte industria de apărare

La rândul său, ministrul Apărării din Portugalia a spus că există interese comune în ceea ce priveşte industria de apărare.

El a spus că viitorul Consiliu European, care are ca subiect de discuţie industria de apărare, este o bună oportunitate pentru a dezvolta o strategie comună pentru a putea creşte capacitatea competitivă a celor două industrii de apărare.

José Pedro Aguiar-Branco a arătat că, astfel, întreprinderile mici şi mijlocii din domeniul apărării din România şi Portugalia vor putea găsi noi oportunităţi pe piaţa europeană. La rândul său, ministrul român al Apărării a menţionat că, în condiţiile în care bugetele apărării din majoritatea statelor s-au redus, vor trebui regândite capabilităţile militare.

Mircea Duşa a anunţat că el şi omologul portughez au hotărât să facă „un pas înainte pe cooperarea în domeniul industriei de apărare” şi să constituie un grup mixt de lucru pe probleme de industrie de apărare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite