Ministerul Sănătăţii: Nu există niciun pericol. Probele recoltate din apa mării în zona Litoralului românesc nu au evidenţiat apariţia de germeni infecţioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAE a avertizat că există un risc crescut ca pe litoralul bulgăresc apa mării să fie infectată cu hepatita A
MAE a avertizat că există un risc crescut ca pe litoralul bulgăresc apa mării să fie infectată cu hepatita A

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că nu există niciun pericol privind posibila contaminare cu germeni infecţioşi a apei Mării Negre în zona litoralului românesc, dată fiind monitorizarea permanentă făcută de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa. Totodată, departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a anunţat că parametrii de calitate ai apei mării sunt „buni”.

Reacţiile celor două instituţii vin după ce Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a avertizat românii că există un risc crescut ca pe litoralul bulgăresc apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

În cursul zilei de vineri, Ministerul Sănătăţii a solicitat DSP Constanţa să recolteze noi probe de apă din zona Mangalia-Vama Veche, potrivit unui comunicat de presă.

„Având în vedere apariţia alertei cu privire la o posibilă infectare a apelor din zona Litoralului bulgăresc cu virusul hepatitei A, Ministerul Sănătăţii recomandă cetăţenilor români care se deplasează în zonă să respecte regulile de igienă corporală şi, mai mult, regulile de pregătire şi conservare a alimentelor”, notează instituţia.

În caz că apar simptome precum greţuri, vărsături, stare de rău generală, Ministerul Sănătăţii le recomandă cetăţenilor să se prezinte de urgenţă la medic, pentru o consultaţie amănunţită. De asemenea, Ministerul Sănătăţii atenţionează turiştii că pentru decontarea serviciilor medicale de care beneficiază pe teritoriul altui stat este necesar ca aceştia să deţină un card european de asigurări de sănătate sau a unei asigurări de sănătate private.

Parametrii de calitate ai apei mării sunt „buni”

Tot vineri, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a anunţat că pe litoralul românesc parametrii de calitate ai apei mării sunt „buni”.

„Asigurăm turiştii care doresc să-şi petreacă următoarele zile pe litoralul românesc că instituţiile autorizate controlează periodic calitatea apei. Conform ultimelor teste efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, în acest moment parametrii de calitate a apei sunt buni", arată un comunicat de presă.

MAE: Apa mării din Bulgaria, infectată cu hepatita A

În urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, a apărut riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A, şansele fiind îndeajuns de îngrijorătoare încât MAE a emis un comunicat de presă pentru a atenţiona turiştii români.

Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, în urma unor analize a apei de mare din zona „Plaja ofiţerilor- Varna” s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică „Escherichia coli” şi „enterococi intestinali”.

Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an, să se vaccineze împotriva hepatitei A.

Cu toate acestea, un alt specialist bulgar intervievat de Radio Focus a explicat că „boala mâinilor murdare”, aşa cum mai este numită hepatita A, nu reprezintă o ameninţare reală pentru Bulgaria. Întrebat dacă oamenii care intră în contact cu apa presupus contaminată se pot infecta uşor cu acest virus, profesorul Mira Kozhuharova a subliniat că avertismentele autorităţilor sunt exagerate, neexistând un pericol iminent.

Cum se transmite hepatita A şi care sunt simptomele

Transmiterea hepatitei A se face în general prin consumul alimentelor infestate sau prin contactul direct cu lichide poluate cu fecalele persoanelor infectate ori cu obiecte ce conţin cantităţi microscopice de materii fecale provenite de la un bolnav.

Primele semne ale hepatitei A sunt similare cu cele ale unei gripe obişnuite, cu febră, astenie marcată şi cefalee.

Alte simptome întâlnite la debutul bolii sunt:
- oboseala accentuată
- greaţă şi vărsăturile
- durerile, disconfortul abdominal, în special în regiunea ficatului
- pierderea apetitului alimentar
- urina închisă la culoare
- durerile musculare

Măsuri pentru prevenirea hepatitei A

Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară - spălarea mâinilor cu apă şi săpun, a legumelor şi a fructelor, evitarea consumului de apă din surse neautorizate - şi vaccinarea, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Recomandările specialistului vin în contextul informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, potrivit cărora, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

„Virusul hepatitic A se distruge în apa cu salinitare ridicată. Dar virusul nu pluteşte singur, pentru că dacă ar fi singur s-ar distruge. El este închistat în dejecţii umane, de aceea distrugerea este mai dificilă”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.

Vaccinarea, importantă pentru evitarea infectării

Principala măsură pentru prevenirea îmbolnăviri este să nu fie înghiţită apă contaminată. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectării, turiştii se pot vaccina. În plus, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile să fie spălate cu apă şi săpun. "Şi legumele şi fructele vor fi spălate înainte de a fi consumate. Sigur că este important şi ca sursa de apă să nu fie contaminată", a adăugat Streinu Cercel.

Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic.

Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B si C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.

Potrivit specialiştilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuşi, odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite