Statul vrea să împrumute Institutul „Cantacuzino“ cu 33 de milioane de lei. Intenţia se află în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul său un proiect de ordonanţă de ugenţă (OUG) privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino". Ajutorul constă într-un împrumut de peste 33 de milioane de lei şi o amânare la plata obligaţiilor fiscale de la ANAF.

În OUG scrie că pentru a nu se ajunge în situaţia în care Institutul "Cantacuzino" să intre în faliment, ceea ce ar însemna imposibilitatea asigurării sănătăţii populaţiei şi securitatea naţională a României, se impune un ajutor de stat individual în scopul acoperirii necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordarea ajutorului de stat. Banii ar acoperi plata datoriilor Institutului "Cantacuzino" către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi furnizorii de utilităţi.

Ajutorul de stat individual pentru salvare se acordă Institutului "Cantacuzino" sub următoarele forme:

1. Un împrumut în sumă de 33.850.327 lei, pe care Institutul îi va da înapoi cu dobândă.
2. O amânare la plată  a taxelor şi impozitelor la ANAF.

De asemenea, în proiectul de OUG se mai menţionează că trebuie luate "măsuri financiare pentru reluarea activităţii de producţie de vaccinuri" la "Cantacuzino".

În termen de şase luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, institutul naţional trebuie să prezinte un plan de restructurare care să asigure viabilitatea pe termen lung a Institutului şi care să fie notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. Dacă nu va face asta la momentul respectiv, Institutul "Cantacuzino" va trebui să prezinte un plan de lichidare.

De asemenea, în proiectul de OUG se aduce aminte că Institutul "Catacuzino" "este instituţie naţională de interes strategic, în domeniul sănătăţii publice care poate asigura vaccinurile de urgenţă necesare populaţiei, generând o relativă independenţă a României, din acest punct de vedere".

Proiect OUG INCDMI Cantacuzino

Ministerul Educaţiei i-a propus Universităţii de Medicină "Carol Davila" să preia Institutul "Cantacuzino"

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a lansat conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală propunerea de a prelua coordonarea Institutului Cantacuzino, printr-o scrisoare deschisă adresată rectorului Ioanel Sinescu. Acesta din urmă a precizat, pentru „Adevărul”, că propunerea va fi analizată de membrii Senatului Universitar

 Propunerea Ministerului Educaţiei ţine cont de faptul că la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” se află „cei mai buni specialişti în domeniul de activitate al institutului”, se arată în scrisoare, conform căreia UMF Bucureşti „este cea mai potrivită instituţie pentru a prelua şi eficientiza activitatea Institutului Cantacuzino”.

„Vă rugăm să aveţi amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceţi să preia coordonarea acestui institut”, se arată în scrisoarea înaintată academicianului Ioanel Sinescu, rectorul celei mai mari universităţi cu profil medical de la noi din ţară.

Medicul susţine însă că o astfel de decizie nu se ia foarte uşor şi că, urmare a scrisorii trimise de Ministerul Educaţiei, senatul UMF Bucureşti va analiza în amănunt posibilitatea de a prelua Institutul Cantacuzino, care de aproape opt luni a trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei.

Datorii de milioane de euro la Institutul Cantacuzino

Datorii de milioane de euro, producţie de vaccinuri compromisă, incertitudine şi angajaţi care îşi cer drepturile în stradă. Aşa poate fi descrisă situaţia actuală de la Institutul Cantacuzino, cel mai mare institut de microbiologie şi imunologie din ţară.

Salariile angajaţilor nu au mai fost plătite integral din decembrie, din cei 510 oameni, câţi lucrau anul trecut, mai bine de 30 şi-au dat demisia, iar laboratoarele nu au suficientă materie primă pentru a putea face teste de laborator. În consecinţă, institutul nu se poate autofinanţa în contextul în care datoriile sale nu au fost şterse, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Pe lângă datoriile de cinci milioane de euro pe care le are în prezent, Institutul Cantacuzino riscă să fie penalizat de Banca Mondială care a investit 10 milion de euro, bani prin care institutul a fost dotat cu echipamente de ultimă generaţie. Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii  (OMS) a virat jumătate de milion de dolari în conturile institutului, dar nimeni nu se poate atinge de ei, banii fiind alocaţi pentru producţia de vaccinuri BCG, pentru care unitatea nu are autorizaţie la ora actuală, ea fiind ridicată de autorităţile române.

Producţia de vaccin din 2015, compromisă

În lipsa interesului decidenţilor, producţia de vaccin antigripal pentru sezonul gripal 2015/2016 este deja compromisă, spun medicii. Pentru ca România să fie unul dintre furnizorii de ser antigripal la nivel european, primele teste ar fi trebuit deja făcute. Prin urmare, Institutul a pierdut, din nou, startul. Şefii de la Sănătate s-au acoperit, însă, anul trecut, când au semnat un contract valabil pe o perioadă de trei ani cu un mare producător internaţional de vaccin antigripal.

Unul dintre motivele pentru care Institutul Cantacuzino a ajuns pe butuci a fost managementul prost. Schimbările dese ale conducerii au pus cruce unităţii care a fost în 2010, în plină pandemie de gripă aviară, unul din cei 12 furnizori de vaccin din lume.

Scurt istoric al Institutului Cantacuzino

Institutul a apărut prima dată în 1921, în timpul domniei regelui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, sub denumirea Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino”. În 1990, apare sub denumirea de Regia autonomă „Institutul Cantacuzino”, iar în 1994, Institutul Cantacuzino este reorganizat în institut public în regim extrabugetar. În 2008, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino” trece de sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Obiectul de activitate al Institutului „Cantacuzino” cuprinde activităţi de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică în materie de infecţii bacteriene, virale şi parazitare şi în domeniile biologiei celulare şi moleculare, imunologiei, biotehnologiei şi geneticii microbiene.

De asemenea, Institutul mai face activităţi de asistenţă tehnico-metodologică, activităţi de sănătate publică, precum şi acordarea de servicii specializate, activităţi de formare, specializare, perfecţionare profesională şi pregătire postuniversitară de specialitate.

Institutul mai este responsabil de producţie de preparate biologice profilactice şi terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice şi pentru culturi celulare, dispozitive medicale, hrană granulată standardizată pentru animale de laborator etc. şi comercializarea acestora în ţară şi străinătate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite