Minciuna lui Iordache, pe altarul modificării abuzului în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia că nu a propus instituirea unui prag valoric „în cazul vreunei infracţiuni”. Asta după ce, în spaţiul public au apărut informaţii despre un presupus prag de 50.000 de euro propus de CSM la abuzul în serviciu.

Deputatul Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare de modificare a Codurilor penale este în mijlocul unui nou scandal după ce a anunţat că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propun introducerea unui prag de 50.000 de euro de la care să se poată vorbi de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu sau delapidare, dacă făptuitorul acoperă prejudiciul până la sesizarea instanţei.

„Mi s-a părut normal, le-am primit astăzi, să le aduc la cunoştinţă, să ştiţi de ele”, a spus Iordache marţi în Comisie. A fost şi momentul în care Reprezentanţii Forumului Judecătorilor au anunţat că se retrag de la dezbateri. „Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a solicitat insistent Preşedintelui României, Preşedintelui Senatului şi Preşedintelui Camerei Deputaţilor consultarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă, precum şi unele aspecte conexe, susţinând că este necesară suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale comune până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneţia.

Câteva ore mai târziu, membrii CSM anunţau că nu au propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie. „Consiliul a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală. În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive“, susţin magistraţii.

„În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat. Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici“, a subliniat CSM.

Cu toate acestea, şi liderul PSD Liviu Dragnea bagă totul în aceeaşi oală.

„Ceea ce mi se pare foarte important este că din ce în ce mai multe instituţii înţeleg să iasă din abordarea tenebroasă şi întunecată care a caracterizat România în ultimii zece ani şi mai mult şi să ne îndreptăm spre o abordare pozitivă, corectă şi sănătoasă, având în vedere creşterea şi dezvoltarea acestei ţări. Orice atitudine de genul ăsta, din punctul meu de vedere este un pas important şi o măsură pozitivă“, a declarat Liviu Dragnea

Confuzie sau bună ştiinţă?

Confuzia voită între ce a declarat Florin Iordache şi ce a propus de fapt CSM nu este decât o tentativă de a da legitimitate unor modificări ale legilor justiţiei voite de către puterea politică, afirmă specialiştii. „E clar că se încearcă rezolvarea politică a unor chestiuni sensibile cu ajutorul CSM, care se ştie că nu are parti-priuri, nu face partizanat pentru nimeni. Se vrea inducerea ideii că magistraţii vor impunerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu. La fel s-a întâmplat şi în cazul Ordonanţei 13, când s-a spus că are girul CSM“, susţine judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM.

Nici analistul politic Dan Ionescu nu crede în „greşeala“ lui Florin Iordache şi  afirmă că PSD încearcă să scoată castanele din foc cu mâna CSM.

„O vreme puteam să îl bănuim pe Florin Iordache de o lipsă de înţelegere a sistemului juridic. Dar atunci când «greşelile» se repetă neîncetat şi toate sunt în favoarea unui grup de oameni cred că îl putem bănui de rea intenţie. Este regretabil că un om care ar trebui să îşi depună toată munca şi efortul spre binele cetăţenilor de vreme ce este ales şi a ocupat şi o înaltă demnitate publică alege să lucreze în defavoarea societăţii“, spune analistul.

Pe de altă parte, avocatul Daniel Fenechiu afirmă că nu asistăm decât la o nouă tentativă a lui Florin Iordache de a induce în eroare opinia publică. „Pe de o parte, CSM a fost uşor neglijent atunci când a propus amendamentul, care se referă la abuzul în serviciu, dar nu la funcţionari, ci la ceilalţi care pot participa la această faptă – instigatori, complici. Pe de altă parte, Florin Iordache nu mai găseşte modalităţi de a prosti lumea şi voit face confuzie între faptele pentru care CSM a propus pragul. Foloseşte orice ca să-şi desăvârşească opera pentru care fost numit în acea comisie“, a spus Daniel Fenechiu.

Antecedentele

Florin Iordache nu este la prima gafă de acest gen. Deputatul s-a încurcat în minciuni şi în cazul celebrei Ordonanţe 13, când a afirmat că s-a consultat cu magistraţii „în legătură cu modificarea legilor justiţiei”, deşi CSM avizase de două ori negativ pachetul de legi, iar 4000 de magistraţi din cei 7000 au respins aceleaşi legi.

Opoziţia acuză PSD de lipsa de transparenţă

Amendamentul CSM, prin care se instituie un prag valoric la infracţiunea de abuz în serviciu, care l-ar scăpa de dosar pe liderul PSD Liviu Drganea, a fost prezentat de Florin Iordache direct în Comisia specială, în condiţiile în care reprezentanţii opoziţiei au aflat d-abia la începutul şedinţei că CSM a venit cu câteva amendamente noi. Cutuma parlamentară spune că amendamentele trebuie trimise aleşilor înainte de şedinţă.  „Dacă azi ne-au fost înaintate, tot azi le aduc la cunoştinţa dumneavoastră. Azi au venit, azi vi le spun. Noi susţinem amendamentul (al CSM-n.r.)“, i-a anunţat sec Florin Iordache, aproape mijlocul şedinţei de marţi. Opoziţia, prin aleşii PNL şi USR, a reacţionat în timpul şedinţei, dar şi după. „Nu a fost trimis amendamentul. Eu la şedinţă l-am văzut prima şedinţă. De altfel amşi făcut scandal alături de Ioan Cupşa că nu sepoate să vedem în premieră acolo amendamentul. Colegilor de la CSM le-a fost cerut aviz pentru proiectul cu evaziunea. De acolo, formularea a fost extinsă la Codul Penal, la articolul 308. E aberant oricum amendamentul“, a declarat pentru „Adevărul“ senatoarea PNL Alina Gorghiu, membră a Comisiei special pentru legile Justiţiei. 

Un text „ad-hoc“

Şi deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei special pentru legile Justiţiei, s-a declarer suprins de faptul că CSM a venit cu acel amendament, amendament care a fost repede preluat de PSD. „Ce mă surprinde pe mine în mod neplăcut este faptul că la această şedinţă CSM a venit cu o variantă de text care nu a fost discutată, nu a făcut obiectul iniţiativei legislative, e vorba de art. 308 din Codul penal care se referă la infracţiuni de corupţie şi de serviciu care se aplică altor persoane decât funcţionarilor publici şi care conţine o prevedere, la prima vedere, pentru că nu ne-a fost pus textul la dispoziţie înaintea şedinţei, l-am avut ad hoc“,  a afirmat Ion. Întrebat ce înseamnă sintagma alte persoane, Ion Stelian a răspuns: „Spre exemplu un director de companie ar putea să fie o astfel de persoană“, a completat deputatul USR. (Radu Eremia)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite