Trei ani de la tragedia care a avut loc la Maternitatea Giuleşti. „S-au dat sânge şi circ populaţiei, dar nu s-au luat măsuri!”
0Pe 16 august 2011, toţi ochii erau aţintiţi spre Maternitatea Giuleşti. Incendiul puternic care a izbucnit în secţia de nou-născuţi a unităţii sanitare a lăsat multă durere în urmă. Din 11 bebeluşi care aveau arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, doar cinci au supravieţuit. Ceilalţi şase nu au fost la fel de norocoşi.
Deşi instanţa a stabilit vinovaţii, cei din sistem susţin că subfinanţarea şi lipsa de personal au stat la baza nefericitului eveniment.
Medicii de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, instituţia unde au fost transportaţi de urgenţă bebeluşii arşi, spun că micuţii s-au vindecat aproape complet. La momentul respectiv, însă, sentimentele care l-au încercat pe profesorul Dan Enescu, managerul spitalului şi cel care a condus întreaga operaţiune de salvare, au fost contradictorii.
„Am trăit o atmosferă de front în permanenţă. Atunci când au venit acei copii, n-am avut sentimente, ci pur şi simplu o concentrare maximă. Era vorba de prematuri de şapte luni, iar unii dintre ei aveau maladii asociate”, a explicat profesorul Enescu, adăugând că în astfel de momente, ca medic, eşti nevoit „să faci cu o gingăşie deosebită nişte manevre care să asigure supravieţuirea”.
Dan Enescu: „Era o combinaţie de atenţie, grijă şi disperare!”
Atunci când i-au ajuns pe masa de operaţie, fiecare bebeluş cântărea maximum 950 de grame. A luat decizia să nu intervină chirurgical şi să aştepte. „Era o combinaţie de atenţie, grijă şi disperare, dar încercam să fiu cât se poate de lucid pentru că în clipa în care îţi pierzi reperele începi să pierzi controlul asupra evenimentului respectiv. Am avut răbdare şi automat acele degete au început să se albească, să se înroşească, să fie normale. În două săptămâni ce era negru a dispărut şi a devenit normal”, şi-a amintit Enescu.
Mobilizarea de forţe a fost maximă, începând de la medici şi terminând cu personalul auxiliar, a completat şeful Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală. Tratamentul de care au beneficiat micuţii a ajuns, pe de altă parte, la aproximativ 40.000 de euro.
„S-a dat sânge şi circ populaţiei, dar nu s-au luat măsuri!”
În opinia preşedintelui Colegiului Medicilor din România, profesorul Vasile Astărăstoae, modul în care a fost abordată tragedia de la Maternitatea Giuleşti a fost unul greşit.
„S-a dat circ şi sânge populaţiei, dar nu s-a luat nicio măsură pentru a rezolva problemele care încă există în maternităţile româneşti. Vina nu a fost nici a asistentei medicale, nici a medicilor de acolo, ci vina este a sistemului, a celor care l-au condus şi au luat decizii fără a se gândi la consecinţele care pot apărea. Din păcate, oricând ne putem confrunta din nou cu o situaţie ca cea de acum trei ani atunci când ai un om în loc de şase oameni angajaţi pe secţia respectivă”, a explicat pentru adevarul.ro profesorul Astărăstoae.
Opinia sa este împărtăşită şi de Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).
„Ne omorâm pruncii în spitale şi căutăm acarul păun când nimeni nu vrea să vadă cine sunt adevăraţii vinovaţi. Această tragedie a avut două cauze: subfinanţarea şi subnormarea de personal. Vinovat este sistemul, nicidecum asistenta Florentina Cârstea”, a completat pentru adevarul.ro Cezar Irimia.
Condamnări în dosarul Maternitatea Giuleşti
Asistenta de gardă din seara de 16 august 2010, Florentina Cârstea, a fost trimisă în judecată, împreună cu fostul manager al Maternităţii Giuleşti, dar şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu”, ca persoană juridică. După ceva timp, asistenta a fost eliberată şi reangajată în cadrul aceleiaşi unităţi sanitare.
La trei ani de la incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în care şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au fost răniţi grav, Judecătoria Sectorului 6 a dat primele sentinţe în acest caz. Astfel, asistenta Florentina Cârstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, din care se scad cele două luni de arest, fostul manager Bogdan Marinescu a primit o amendă penală de 6.500 de lei, în timp ce şeful Secţiei de Neonatologie a fost achitat.
Amendă penală de 400.000 de lei pentru Maternitatea Giuleşti
Maternitatea Giuleşti s-a ales cu o amendă penală de 400.000 de lei, la care se mai adaugă daune morale şi materiale de câteva milioane de euro, pe care ar trebui să le plătească familiilor bebeluşilor în solidar cu asistenta. Decizia instanţei nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti, ceea ce s-a şi întâmplat.
De asemenea, şeful Serviciului Tehnic a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul maternităţii a primit doi ani de închisoare cu executare. Potrivit deciziei instanţei, asistenta Florentina Cârstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.
Maternitatea Giuleşti nu dispune de bani pentru a plăti daunele
Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti, nevoită să plătească 4,3 milioane de euro familiilor celor şase bebeluşi care au ars în încendiul de acum trei ani, susţin că unitatea sanitară se află în imposibilitatea de a achita o astfel de sumă părinţilor. De asemenea, maternitatea trebuie să plătească daune şi familiilor celor cinci bebeluşi rămaşi în viaţă în urma tragediei.
„În principiu, maternitatea nu are bani disponibili pentru astfel de lucruri, nu există bani pentru aşa ceva în spitalele de stat. Pur şi simplu nu ştiu cum se va proceda în această situaţie. Nu avem bani, nu ştiu cine plăteşte. Această soluţie va trebui găsită de cei care fac legile”, a declarat medicul Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti. Acesta a precizat că spitalul nu are fonduri de 4,3 milioane de euro într-un an calendaristic.
Incendiul s-a produs din cauza unei prize defecte
Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Maternităţii Giuleşti. În urma tragediei, şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au fost răniţi grav .
Dosarul cazului tragediei de la Giuleşti a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 pe 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.
Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.
Pe aceeaşi temă:
Oficial de la Maternitatea Giuleşti: „Nu avem bani! Nu ştiu cine plăteşte!”
Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti, nevoită să plătească 4,3 milioane de euro familiilor celor şase bebeluşi care au ars în încendiul de acum trei ani, susţin că unitatea sanitară se află în imposibilitatea de a achita o astfel de sumă părinţilor. De asemenea, maternitatea trebuie să plătească daune şi familiilor celor cinci bebeluşi rămaşi în viaţă în urma tragediei.
La trei ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 au decis marţi ca instituţia să plătească o amendă penală de 400.000 de lei. Asistenta Florentina Cîrstea ar trebui să facă doi ani de închisoare cu executare. Bogdan Marinescu, fostul manager a primit o amendă penală de 6.500 de lei, în timp ce şeful secţiei de Neonatologie a fost achitat. Avocatul şefului Serviciului Tehnic a făcut recurs.
Sentinţa în dosarul incendiului de la maternitatea Giuleşti se dă pe 9 iulie
Judecătoria Sectorului 6 va da pe 9 iulie 2013 sentinţa în dosarul incendiului de la maternitatea Giuleşti din Capitală, care nu va fi însă definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti. Procurorii au cerut pedepse mari, cu executare, pentru asistenta Florentina Cârstea, pentru fostul manager al spitalului „Panait Sârbu“ Bogdan Marinescu, şi pentru medicul Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei Neonatologie.