Masacrul din Noua Zeelandă: Asasinul a fost recent în Bulgaria. A vrut să „descopere locuri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile bulgare au anunţat vineri că au deschis o anchetă legată de vizita efectuată în Bulgaria, în noiembrie 2018, de extremistul de dreapta care a comis un masacru în două moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă.

Atacatorul un australian de 28 de ani, a fost în Bulgaria "din 9 până în 15 noiembrie 2018", a precizat procurorul general bulgar Sotir Tsatsarov. 

O anchetă a fost deschisă pentru a stabili dacă "versiunea sa, potrivit căreia voia să descopere locuri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau a avut alte obiective", a adăugat procurorul, arată hotnews.ro.

Autorităţile bulgare au deschis o anchetă pentru a stabili dacă versiunea sa, conform căreia „dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă avea alte obiective”, a mai spus procurorul general într-o conferinţă de presă, potrivit news.ro

Ministrul de Interne, Mladen Marinov, a adăugat că ancheta vizează elucidarea „motivelor” călătoriei bărbatului şi eventuale „contacte cu alte persoane”.

Din primele elemente pe care le au autorităţile bulgare nu rezultă totuşi „date ale unor activităţi teoriste şi contacte ale aceste persoane în Bulgaria”, a precizat procurorul general.

Autorităţile bulgare au însă informaţii precise în privinţa itinerariului acestuia: a sosit la Sofia din Dubai, la 9 noiembrie, a închiriat o maşină în 10 noiembrie şi „ a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare.

Bărbatul a părăsit Bulgaria în 15 noiembrie cu un zbor spre Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria, a mai declarat procurorul general.

Se pare că acesta a mai fost în sud-estul Europei, într-o scurtă călătorie în Balcani, în 28-20 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croatia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina.

Reamintim că australianul Brenton Tarrant, autorul atacului din Noua Zeelandă, scrisese mai multe nume de personaje istorice pe încărcătoarele armelor, considerându-le, cel mai probabil, eroi ai creştinătăţii. Aici apar numele lui Şteafn cel Mare şi Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti între 1678 şi 1688. Acesta din urmă a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, dar a fost de partea otomanilor.

Pe încărcătoare mai apar şi numele altor personaje istorice, precum Edward Codrington şi Dmitri Seniavin (amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino), Marc Antonio Bragadin (comandant veneţian care a apărat fără succes Ciprul de otomani şi a murit torturat de aceştia), Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683 sau Ştefan Lazăr (cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie).

Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti a participant la asediul otoman asupra Vienei, din 1683. Acesta a fost de fapt unul dintre aliaţii otomanilor în amintita luptă, în condiţiile statului său de vasal, deşi unii dintre cronicari spun că mica sa armată nu a participat activ la asaltul împotriva creştinilor. Ulterior, lui Şerban Vodă i se atribuie un plan privind alungarea otomanilor din Europa, pe care nu a mai avut timp să îl ducă la capăt.

Conform imaginilor postate pe reţelele sociale, pe armele şi încărcătoarele autorului atacului armat de la Christchurch era înscripţionat şi numele lui Ştefan cel Mare.

Un trăgător a deschis focul asupra a peste 200 de oameni în moscheea Al Noor din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă. Şeful poliţiei din Noua Zeelandă, Mike Bush, a transmis că numărul persoanelor decedate a ajuns la 49, după ce mai mulţi dintre cei răniţi au murit la spital. El a mai precizat că un bărbat aflat în custodie a fost pus sub acuzare pentru crimă.

Unul dintre autorii atacului armat de la Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, s-a filmat în timp ce se deplasa către moscheea Al Noor, din centrul oraşului. Atacatorul s-a identificat ca fiind "Brenton Tarrant" - un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale, iar Twitter a închis un cont de utilizator pe acest nume.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite