DOCUMENT Stare de alertă în toată ţara, pentru 30 de zile. Toate măsurile anunţate joi seară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. Secretarul de stat RAd arafat a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, susţin, joi seară, o declaraţie de presă, la finalul şedinţei CNSU, pentru a anunţa măsurile care se vor aplica pe durata stării de alertă. 

Lista tuturor măsurilor luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Marcel Vela a explicat că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. 

”Art1. Începând cu data de 15 mai se declară starea de alertă la nivel naţional pentru 30 zile”, este primul articol al Hotărârii adoptate de CNSU. 

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale şi la locurile de muncă purtarea măştii devine obligatorie. Masca trebuie să acopere nasul şi gura.

Oriunde e posibil, munca se face acasă. Obligatia organizarii activităţii, astfel încât munca sa se desfasoare cu decalarea programului de lucru pentru instituţii cu mai multi de 50 de angajaţi acolo unde nu e posibilă munca de acasă. Sosirea şi plecarea oamenilor de la lucru se face eşalonat, în trei tranşe.

Angajatorii trebuie să asigure triajul epidemiologic.

Terasele rămân închise.

Se deschid parcurile, dar nu şi locurile de joacă pentru copii.

În instituţii  accesul nu e permis celor cu o temperatură mai mare de 37.3. Între persoane trebuie menţinută o distanţă de 2 metri şi trebuie asigurată o suprafaţă minimă de patru metri pătraţi pentru fiecare persoană la accesul într-o clădire.

Centrele comerciale de peste 15.000 de metri pătraţi rămân închise.

Zboruri suspendate pentru încă 14 zile

Se prelungeşte suspendarea masura suspendarii zborurilor înclusiv cele catre România din ţări afectate de epidemie pentru 14 zile. Cei sosiţi din străinătate pot intra in izolare la domiciliu sau în carantină instituţionalizată dacă nu această posibilitate. Costurile carantinei sunt suportate aceştia.

„Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020”, a anunţat Raed Arafat. 

Puncte de trecere a frontierei închise

Se menţin închise punctele de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepţia trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmaţiei, Rădăuţi Prut, Oancea, Porţile de Fier, Orşova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpş, Stamora Moraviţa, Foeni, Jimbolia

Se reiau activităţie în cabinetele stomatologice şi ambulatorii pentru nonurgenţe.

Părăsirea localităţii, permisă doar în anumite situaţii, cu declaraţie pe proprie răspundere

Deplasările în afara localităţii sunt permise din motivele enunţate în perioada de urgenţă: munci agricole, serviciu, îngrijirea copiilor, persoanelor vârstnice, tratament medical.

Este necesară o declaraţie pe proprie răspundere care are un nou model (descarcă de aici.)

”Este interzis în afara localităţii cu excepţii: interes profesional, umanitar, activităţi agricole, îngrijirea unei proprietăţi, programe sau proceduri în centre de tratamente, îngrijirea copiilor, membrilor de familie, asistenţa persoane vârstnice, deces, asistenţa medicală care nu poate fi amânată”.

În interiorul localităţii se poate circula liber, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane dacă nu este vorba de membri ai aceleiaşi familii.

Pot fi carantinate clădiri, zone sau localităţi. Rămân în carantină acele localităţi unde nu a fost ridicată măsura.

Citeşte şi:

Tătaru: Rămânem într-o pandemie, rămânem cu spitalele de Fază 1, Fază 2 şi Suport COVID pregătite

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite