FOTO Mitingul de susţinere pentru „eleva cu bentiţa tricoloră“ a luat sfârşit. Participanţii au scandat lozinci xenofobe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste pentru Sabina, fata cu bentiţa tricoloră la Universitate FOTO Adevărul
Proteste pentru Sabina, fata cu bentiţa tricoloră la Universitate FOTO Adevărul

Mişcarea de susţinere a Sabinei Elena Muruianu, eleva din Covasna care a purtat o bentiţă tricoloră de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, şi a fost ameninţată de colegii ei, se extinde şi în Bucureşti prin intermediul reţelelor de socializare. Peste o sută de oameni au scandat la Teatrul Naţional în sprijinul românilor din secuime.

UPDATE 18.48 În faţa Teatrului Naţional au mai rămas în jur de 40 de persoane.

UPDATE 18.08 Participanţii la miting au explicat că motivul pentru care au ieşit în stradă este încălcarea dreptului la liberă exprimare.

"Nu este corect ca în România să nu putem afişa elemente ale tricolorului românesc, chiar şi de Ziua Maghiarilor", au spus protestatarii.

UPDATE 17.27 Protestatarii din faţa Teatrului Naţional spun că bentiţa Sabinei este doar un pretext pentru a reînvia vechiul conflict dintre români şi maghiari în Ţinutul Secuiesc.

Mai mulţi participanţi la miting au aruncat cu petarde şi cântă mesaje xenofobe, cum ar fi: "România e ţara noastră, ne p**ăm pe Ungaria voastră!" şi "Afară, afară, cu ungurii din ţară!"

Manifestaţia în sprijinul Sabinei, eleva cu bentiţă tricoloră, a început în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti. Acolo s-au adunat peste o sută de persoane care scandează lozinci în sprijinul românilor din secuime. Aceştia afişează pancarte cu mesaje de susţinere precum "Ţinutul secuiesc, pământ românesc, nu unguresc!", "Demnitatate" şi "România, trezeşte-te!". Cei mai mulţi dintre participanţii la miting poartă bentiţe şi cravate în culorile naţionale.

Pe Facebook a început o mişcare de susţinere pentru Sabina, iar inevitabilul s-a produs, în Bucureşti a fost anunţat o mişcare de susţinere pentru aceasta. Evenimentul numit "Alături de Sabina! BUCURESTI" a strâns până acum 3.700 de participanţii, 851 de oameni care nu ştiu încă dacă participă şi 42.000 de invitaţi care nu au răspuns.

Descrierea evenimentului spune că "Sabina, elevă a unui liceu din Covasna a fost ameninţată cu moartea, după ce împreună cu câţiva colegi au mers la liceu cu steaguri tricolore şi au mărşăluit pe holurile instituţiei de învăţământ. Pe lângă faptul că a a fost ameninţată cu moartea, Sabina este şi anchetată pentru "instigare la violenţă".

Eleva a participat aseară la o emisiune la postul de televiziune Realitatea TV unde a explicat ce simte şi cum a perceput evenimentul.

Întrebată dacă îi urăşte pe maghiari, Sabina Elena a răspuns: "Nu. Nu am de ce să îi urăsc. Nu am declarat aşa ceva. Urăsc faptul că ei mă urăsc".

Mama Sabinei a declarat că profesorii au avut o atitudine necorespunzătoare, dar că, în comunitatea lor, nu există de obicei probleme între maghiari şi români:

"Ne înţelegem, ne respectăm reciporc. Această tensiune s-a creat în şcoală, unde fiecare vrea să promoveze ce se crede de cuviinţă."

Eleva a mai declarat că va continua să poarte tricolorul: "Mă simt foarte bine pentru că am văzut că atâţia oameni mă susţin şi sunt alături de mine. Sunt mândră că i-am făcut pe ceilalţi să se simtă mândri că sunt români. Voi continua să port tricolorul". Mai multe puteţi citi accesând acest link.

Despre acest caz au scris şi bloggerii adevarul.ro.

"Bentinţa tricoloră" pe blogurile adevarul.ro

Alex Varninschi, jurnalist, scrie pe blogul de pe adevarul.ro: Pistruiata de Harcov. Sau cum a ajuns Sabina mai tare decât Inna

Sever Miu a preluat, pe blogul său, textul lui Stefan Mako de la Casa Jurnalistului: Un jurnalist şcolit în Covasna, despre scandalul bentiţei tricolore

Istoricul Manuel Stănescu a oferit, pe blogul său de pe adevarul.ro, câteva "adevăruri ce trebuie spuse despre români şi maghiari"

Colaboratorul Observatorului Astronomic din Galaţi, Alex Dumitriu, a scris despre naţionalism dintr-o perspectivă cosmică pe blogul său de pe adevarul.ro. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite