„Mama lui Satan“, explozivul jihadiştilor, folosit la Bucureşti într-un jaf la BCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
explozie

Un ATM al BCR de pe Bulevardul Theodor Pallady a fost făcut praf, luni dimineaţă, prin metoda experimentată de români în Spania sau Austria, unde automatele băncilor au fost detonate cu substanţe asemănătoare celor utilizate în atacurile teroriste de la Bruxelles sau Paris.

Blocurile de pe bulevardul Theodor Pallady din Capitală au fost zguduite, ieri dimineată, la prima oră, de o puternică explozie, Treziţi brusc din somn, locuitorii din zonă au pus mâna pe telefoane şi au sunat la 112 să anunţe deflagraţia. O parte dintre ei au raportat o posibilă scurgere de gaze, iar câţiva, din cauza violenţei exploziei, au presupus chiar că a sărit în aer centrala termoelectrică din zonă. Deflagraţia distrusese de fapt unul dintre cele trei bancomate ale unei sucursale BCR aflate la parterul unui bloc din zonă. De altfel, blocul cu pricina are şase scări şi este un fel de mic centru financiar, spaţiile comerciale de la parter fiind închiriate numai de bănci. Poliţiştii bucureşteni au ajuns la faţa locului imediat. 

Au izolat zona şi au constatat că ATM-ul a fost făcut praf cu tot cu o parte din sediul băncii, iar banii au dispărut. Nu asta i-a surprins însă foarte tare pe anchetatori. Cercetările au scos la iveală faptul că hoţii au folosit, în premieră în România, o substanţă explozivă artizanală foarte puternică folosită de jihadişti în atacuri. „Mama lui Satan” se numeşte.

Conform anchetatorilor această metodă de aruncare în aer a bancomatelor este una tot mai preferată de bandele de români care acţionează în ţară însă până acum hoţii foloseau butelii de aragaz pentru a arunca în aer bancomatele.

Au dispărut în două-trei minute de la explozie

Ieri însă odată ajunşi în faţa bancomatului, în jurul orei 4.00, hoţii au forţat fanta de ieşire a bancnotelor, au introdus un fel de lopăţică de lemn cunoscută sub numele de „paletă de pizza“, cu explozivul fixat pe vârf. Pe „paletă de pizza“ a fost montatat în prealabil un declaşator care a provocat explozia la comanda hoţilor după ce aceştia au ajuns la o distanţă sigură. „Sunt efectuate investigaţii şi urmează a fi analizate imaginile  surprinse de camerele de supraveghere din zonă. Cercetările se fac sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi furt calificat”, au mai transmis oficial poliţiştii. Hoţii au dispărut în mai puţin de două – trei minute de la deflagraţie.

Se lucrează cu serviciile de informaţi

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii Costin Ceorgescu  susţine că la dosar lucrează mai multe instituţii ale statului. „Tocmai pentru că s-a folosit un anumit material exploziv, acest caz nu mai este numai de competenţa Poliţiei Române, ci a intrat în raza de cercetare a serviciilor de informaţii. Acestea, la rândul lor, au cerut date şi de la serviciile aliate sau partenere. Trebuie lucrat repede, dar şi cu mare atenţie pentru a vedea care este sursa de aprovizionare a hoţilor. Autorii trebuie prinşi cât mai repede pentru că avem de-a face cu o situaţie extrem de periculoasă care poate escalada. Problema este că acest tip de exploziv a putut fi procurat sau produs şi mai apoi folosit în România. Asta  înseamnă că poate fi procurat şi de alte persoane, care pot avea cu el alt gen de intenţii în afară de jefuirea băncilor. A cam ajuns briciul în mâna maimuţei şi trebuie recuperat imediat”, atrage atenţia expertul.

Explozivul poate fi procurat şi de alte persoane, care pot avea alt gen de intenţii în afară de jefuirea băncilor Costin Georgescu, Fost director al SRI

De altfel, pentru a combate mai bine terorismul, Parlamentul European a solicitat în cursul anului emiterea unor reguli mai stricte pentru prevenirea achiziţiilor de substanţe chimice folosite pentru producerea de explozivi. Totul după ce s-a ajuns la concluzia că, în 2015 şi 2016, materialele explozive au fost folosite în 40% din atacuri au fost produse din substanţe comune. În majoritatea cazurilor, cel mai utilizat a fost triperoxidul de triacetonă (denumirea ştiinţifică a explozivului “Mama lui Satan”) care poate fi produs cu uşurinţă. Concret s-a stabilit ca în viitor unele substanţe să aibă o circulaţie controlată în circuitul economic  fiind restricţionate de la vânzarea liberă.

Putere mare de distrugere

„Mama lui Satana“ are o mare putere de distrugere, motiv pentru care sunt suficiente mici cantităţi pentru a provoca daune teribile, aşa cum s-a întâmplat în atacurile de la Paris (2015) sau Bruxelles  (2016 şi 2017). 

Se poate produce oarecum uşor din substanţe aproape comune, care pot fi relativ simplu de procurat. În Siria un astfel de exploziv era produs de jihadiştii din ISIS în căzi de baie. Substanţa se evidenţiază prin puterea sa de distrugere şi prin faptul că, la prelucrare, este foarte instabilă, astfel că orice mişcare bruscă poate determina detonarea accidentală. Din această cauză câţiva jihadişti neatenţi au şi sărit în aer cu tot cu atelierul în care prelucrau substanţele componente. 

 

Şcoliţi în Spania şi Austria

În luna martie, Garda Civilă din Spania a destructurat un prim astfel de grup de infractori români extrem de periculos, care jefuia bancomatele din oraşele mici folosind explozibil „Mama lui Satana“. În cadrul unei operaţiuni numite „Damage“, au fost arestate patru persoane de naţionalitate română. Una dintre ele avea, se pare, pregătire militară. Garda Civilă a descoperit şi 730 de grame de explozibil. În momentul descinderilor, cei patru români puneau la punct ultimele detalii pentru un jaf la o filieră bancară din Santa Ana (Albacete). Operaţiunea „Damage“ a început după câteva jafuri la ATM-uri ale diferitelor bănci din zonele rurale ale Spaniei. Exploziile cauzate în timpul furturilor erau atât de puternice, încât provocau daune structurale grave clădirilor în care se găseau băncile. Asta a determinat formarea unui grup de anchetă alcătuit din membri ai Departamentului de Crimă Organizată şi ai Poliţiei din Valencia.

Reţeaua criminală selecta zone în care nu existau forţe de securitate şi se asigura că există suficiente drumuri pentru a fugi. Soţia unuia dintre membri îi conducea cu maşina până la marginea oraşului ales ca ţintă. Apoi, aşteptau lăsarea întunericului, când acţionau. Întotdeauna jafurile erau comise noaptea. Există dovezi că românii au participat la cel puţin cinci furturi la bancomatele din Albacete, Valencia şi Cuenca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite