Magistraţii au motivat de ce Voiculescu poate fi eliberat: „Nu discutăm despre neacoperirea prejudiciului, evaluăm comportamentul din detenţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au luat în calcul cele 330 de zile câştigate de Dan Voiculescu după ce a scris 11 lucrări ştiinţifice în penitenciar, atunci când au decis că acesta poate fi eliberat condiţionat. Argumentele DNA că afaceristul nu ar fi dat dovezi de îndreptare, deoarece nu a achitat prejudiciul din dosarul ICA, au fost respinse. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă, ultimul cuvând îl au judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

„Având în vedere comportamentul petentului în detenţie, dar şi vârsta şi starea de sănătate a acestuia (pentru care s-au depus mai multe documente medicale), instanţa apreciază că este întemeiată cererea sa de liberare    condiţionată, fiind îndeplinite cumulativ condiţiile  prev. de art.59 şi art.60 din vechiul Cod penal. Instanţa va atrage atenţia petentului asupra consecinţelor la care se expune  în cazul  săvârşirii unei noi infracţiuni înainte de considerarea ca executată a întregii pedepse, acest fapt  determinând revocarea liberării condiţionate şi executarea restului rămas neexecutat”, este concluzia Judecătoriei Sectorului 5 în cazul lui Dan Voiculescu.

Instanţa a decis pe 8 iunie că Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, poate fi liberat condiţionat. Decizia a fost contestată de procurorii DNA, ultimul cuvânt îl vor avea magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoria a arăta că Dan Voiculescu a prestat activităţi lucrative şi/sau de instruire şcolară şi formare profesională în penitenciar: „în acest sens fiind evidenţiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curăţenie (în perioada ianuarie 2016-mai 2017, dar şi anterior, sporadic,  în anul 2015), la care se adaugă şi un număr de 330 zile considerate ca executate prin  publicarea unor lucrări ştiinţifice”.

Problema achitării prejudiciului

Magistraţii au respins argumentele procurorului DNA, potrivit cărora Dan Voiculescu nu s-ar fi îndreptat, deoarece nu ş-a achitat prejudiciul de 60 de milioane de euro. „În ceea ce priveşte argumentele procurorului, referitoare la lipsa dovezilor de îndreptare a comportamentului, prin   neacoperirea despăgubirilor la care a fost obligat sau prin contestarea  «pe orice căi posibile» a laturii civile a hotărârii de condamnare, instanţa constată că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenţie.  Condiţia analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenţie, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a  participa la activităţi lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc.”, au explicat magistraţii.

Judecătorii au arătat cu privire la celelalte două condiţii ale liberării condiţionate, stăruinţa în muncă şi disciplina condamnatului, că din caracterizarea   comportamentului  lui Voiculescu,  în perioada analizată a executării  pedepsei, acesta „a avut un comportament constant pozitiv, o atitudine  corespunzătoare normelor instituţionale, a participat la diverse concursuri tematice, conferinţe şi activităţi sportive, artistice şi religioase, având un total de 1882 de credite”.

„În ceea ce priveşte solicitarea procurorului, de respingere a cererii de liberare condiţionată, întrucât petentul  a finalizat fără credite  un număr de 17 programe  educaţionale la care a participat, se constată că 8 dintre acestea sunt activităţi sportive (care prin natura lor nu se încheie prin acordarea de credite), petentul având o participare consistentă la alt tip de activităţi educaţionale, 48 de programe pe care le-a încheiat şi la care a primit credite suficiente pentru a demonstra o îndreptare a comportamentului”, amotivat Judecătoria Sectorului 5.

Comisia de la Rahova a amânat eliberarea

Dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu. Potrivit unor surse judiciare, în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că "scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins", astfel că se impune amânarea liberării condiţionate.
 
Tribunalul Bucureşti a respins definitiv, în 10 ianuarie, cererea omului de afaceri Dan Voiculescu de liberare condiţionată şi a decis că acesta poate depune o nouă solicitare după data de 24 mai. Instanţa a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiţionat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formula o nouă cerere.
 
În prima instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu şi a decis ca el să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017. Judecătorul a arătat în motivarea deciziei că Dan Voiculescu a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi a dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.

Condamnarea

Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. În dosarul "ICA” au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie 2016, după ce a executat doi ani din pedeapsă.
 
Dan Voiculescu trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată, dar are şi zile câştig, care se scad din pedeapsă, pentru activităţile la care a participat în penitenciar. După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, unsprezece cărţi.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite