Magistraţii, îngăduitori faţă de colegii lor corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Judecătorul Ioan Lazăr,Procurorul Viorel Vasile şi Judecătorul Valentin Popescu
De la stânga la dreapta: Judecătorul Ioan Lazăr,Procurorul Viorel Vasile şi Judecătorul Valentin Popescu

Pedepsele aplicate procurorilor şi judecătorilor acuzaţi de fapte de corupţie sunt extrem de blânde. Majoritatea magistraţilor prinşi cu mită au fost condamnaţi cu suspendare. Cei mai puţin „norocoşi“ au scăpat cu pedepse sub minimum aplicat pentru infracţiuni de corupţie.

Ultima condamnare în rândul magistraţilor s-a soldat cu o pedeapsă cu suspendare. Fosta procuroare Doina Bolocan, acuzată de trafic de influenţă, a fost condamnată definitiv, la 17 noiembrie 2010, de Curtea Supremă de Justiţie, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Bolocan a fost delegată prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu şi a intrat în rândul corupţilor ca fiind magistratul care a luat şpagă un viţel de 180 de kilograme, dar şi diverse produse alimentare: brânză, ouă, lapte, carne de mânzat, de oaie, de pasăre. „Este puţin probabil să fiu arestată pentru o oaie şi un viţel", îi spunea Bolocan unuia dintre denunţători. Trimisă în judecată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, fosta procuroare nu a stat nicio secundă după gratii.

Citiţi şi: Nici cătuşele nu-i mai sperie pe magistraţii corupţi

Iaşi: Povestea mitei din Palatul de Justiţie (Interviu)

Giurgiuveanul Daniel Dincă a denunţat-o pe Bolocan la DNA, după ce aceasta i-ar fi solicitat 20.000 de lei pentru „a-l scăpa de puşcărie pe nepotul său" Adrian Dincă, cercetat la Parchetul Judecătorei Giurgiu. Bolocan a fost înregistrată când a primit 2.000 de lei de la denunţător pentru a  interveni la un judecător de la Tribunalul Giurgiu pentru soluţionarea unui dosar.

Viţelul, sacrificat pentru dosarul penal

Procuroarea, soţul şi tatăl său au venit la domiciliul Marianei şi al lui Paul Mălureanu din comuna Stăneşti-Giurgiu şi le-au sacrificat viţelul de 180 de kilograme. Tranşat în patru părţi, animalul a fost îndesat în Matizul cuplului Bolocan. Cadoul a fost completat şi de alte alimente. În schimbul acestor produse, Bolocan ar fi trebuit să soluţioneze favorabil un dosar care avea ca obiect revizuirea unei sentinţe penale pe numele lui Paul Mălureanu, acuzat de lovire sau alte violenţe.

Prins în flagrant

Anul acesta a mai fost condamnat definitiv pentru corupţie procurorul Alexandru Kiss, fostul şef al Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul Tribunalului Covasna. Curtea Supremă a  decis, la 6 mai 2010, condamnarea lui la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi favorizarea infractorului.

El ar fi pretins unui denunţător suma de 4.000 de lei, pentru ca în schimb să-i restituie o serie de obiecte reprezentând probe într-un dosar, în care denunţătorul fusese trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor. Kiss a fost prins în flagrant când primea 2.000 de lei.

Doi ani pentru 25.000 de euro

În anul 2009, cea mai mare pedeapsă definitivă cu închisoarea decisă împotriva unui magistrat corupt a fost de doi ani şi jumătate, în cazul fostului judecător Ioan Lazăr de la Tribunalul Arad. Nouă judecători de la Curtea Supremă au  decis, la 19 octombrie 2009, că Lazăr a primit, în două tranşe, suma de 25.000 euro, în scopul de a pronunţa o soluţie favorabilă denunţătorului într-un dosar penal aflat la completul său de judecată. Pentru serviciile sale, el ar fi pretins suma de 30.000 de euro.

10 luni de închisoare pentru mita dovedită

Procurorul Viorel Vasile, de la Parchetul Tribunalului Caraş-Severin judecat pentru luare de mită a fost condamnat de Curtea Supremă la zece luni de închisoare cu executare. Decizia a fost dată la 1 iulie 2009, la aproximativ 10 luni de când fusese prins în urma unui flagrant.

La 24 noiembrie 2008, procurorul a  fost prins în biroul său când primea 800 de lei de la un denunţător.  În schimb, Vasile a dispus o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care denunţătorul era cercetat pentru o infracţiune la regimul circulaţiei rutiere.

În numele mamei

Fostul judecător de la Tribunalul Timiş, Rodica Marghescu, a fost condamnată definitv, la 27 ianuarie 2009,  la o pedeapsă de un an şi şase luni cu suspendarea executării. În calitate de judecător sindic, Marghescu a favorizat o firmă la care mama sa era asociat. Potrivit DNA, ea a supravegheat şi a controlat lichidarea averii a şapte agenţi economici aflaţi în procedura de faliment şi a desemnat nelegal, în aceste cazuri, lichidatorul SC Insolvency SRL Timişoara.

Unul dintre acţionarii Insolvency era chiar mama judecătoarei (în vârsta de 74 ani, având două clase primare şi cu grave deficienţe auditive), iar fratele ei era angajat consilier juridic. Insolvency a încasat onorarii de peste 9.000 de lei, iar profitul mamei din dividente a fost de 7.239 de lei.

Influenţe în dosarele colegilor

Fosta vicepreşedintă a Judecătoriei Câmpina, Matilda Marinescu, a fost condamnată, la 18 noiembrie 2009, la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru trafic de influenţă în formă continuată. Marinescu a fost trimisă în judecată în stare de arest pentru că a pretins bani în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar.

La 29 iunie 2006, judecătoarea a fost prinsă în flagrant în timp ce primea de la o persoană 300 de euro, fiind reţinută de către procurorii DNA. În schimbul acestor bani, magistratul s-a angajat să intervină pe lângă un judecător de la Tribunalul Prahova pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar în care persoana denunţătoare era parte.

Pedeapsă blândă

Fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, Valentin Popescu, a fost condamnat la 26 august 2010, în primă instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Magistratul este acuzat de nu mai puţin de 14 infracţiuni de corupţie.

Parchetul, afacere de familie

Prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Podul Turcului, Rita Branga a fost trimisă în judecată, alături de soţul ei, agentul de poliţie Ioan Bogonos Branga, după ce făcuseră o adevărată afacere din închiderea dosarelor penale. Ea a cerut unui denunţător să-i aducă din străinătate  „un costumaş din piele roşie cu fustă scurtă sau pantalon" şi a primit parfumuri scumpe şi bani.

Acuzată de patru infracţiuni de luare de mită şi trimisă în judecată în două dosare penale, Rita Branga a fost condamnată definitiv de Curtea Supremă, la 15 decembrie 2009,  la trei ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost arestată preventiv în perioada 18 decembrie 2006 - 20 mai 2007. 

Fostul procuror Ioan Tupiţă, de la Parchetul Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, a fost condamnat definitiv pentru corupţie la trei ani de închisoare cu suspendare. Tupiţă a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi favorizarea infractorului.

Povestea mitei din Palatul de Justiţie

Curtea de Apel Iaşi, unde era judecătoarea Georgeta Buliga, îşi are sediul în Palatul de Justiţie  Foto: Florin Chirică



Valentina Grama (27 de ani) a denunţat-o pe judecătoarea Georgeta Buliga la DNA Bucureşti, la data de 28 octombrie 2010. Tânăra a ajuns să se plângă procurorilor anticorupţie ştiind că fostul soţ, Liviu Popescu, este în relaţii nefiresc de apropiate cu magistratul care urma să hotărască cum vor fi împărţite, după divorţ, bunuri comune în valoare de 420.000 de lei.

Femeia susţine că un amic al ex-consortului a informat-o că Liviu Popescu i-a plătit judecătoarei 4.000 de euro la începutul anului şi că Buliga urma să primească alţi 6.000 de euro în noiembrie pentru a înclina decisiv balanţa în favoarea bărbatului.

„Adevărul": Ce v-a determinat să mergeţi la DNA Bucureşti şi de ce nu aţi făcut niciun demers la Iaşi?

Valentina Grama: Nu m-am dus la DNA Iaşi, ci la Bucureşti din cauză că, după părerea mea, sistemul acesta în Iaşi este foarte foarte corupt, iar doamna Buliga nu era o judecătoare oarecare. Este o fostă preşedintă a Curţii de Apel Iaşi, soţul ei a lucrat la SRI şi vă daţi seama că relaţiile lor erau în continuare foarte mari.

Când aţi făcut plângerea?

Până să ajung la DNA am mai făcut şi alte demersuri, printre care şi o plângere la CSM (n.r. - Consiliul Superior al Magistraturii), de la care am primit un răspuns evaziv şi nu s-a luat absolut nicio măsură. De aceea a durat până în toamnă acum, când am ajuns la DNA Bucureşti. Am făcut şi alte demersuri, dar toate uşile s-au închis. Nimeni nu dorea să rezolve problema de la Iaşi.

CSM ce răspuns v-a dat?

Că nu este de competenţa lor. Au spus că nu pot să se pronunţe cu privire la legalitatea hotărârii date de judecătoarea Buliga. Plângerea la CSM am depus-o la începutul verii.

Ştiaţi sigur că doamna Buliga ar fi luat bani? De ce nu celelalte două judecătoare din complet?

Ştiam sigur pentru că doamna Buliga a mai luat mită de la Popescu Liviu şi nu numai. Ştiu pentru că am fost soţia lui. A mai avut şi alte dosare, cele cu firma la care a fost angajat, pe care le-a câştigat. O parte dintre ele au fost şi la Bacău, şi la Tribunalul, şi la Curtea de Apel Iaşi. Oriunde putea dumneaei ajunge, peste tot a intervenit pentru el.

V-aţi întâlnit vreodată cu doamna Buliga sau aţi fost cu fostul soţ să-i duceţi ceva?

Nu m-am întâlnit cu dumneaei niciodată, dar ştiam toate aceste aspecte pentru că eram soţia lui. Vă daţi seama, totuşi, locuiam sub acelaşi acoperiş şi majoritatea timpului îl petreceam împreună.

Ştiţi câţi bani i-ar fi dat domnul Popescu judecătoarei?

Mai multe sume. Nu pot să vă spun exact. Nici nu ţin minte. Oricum, nu erau de ordinul a mii de euro, ci erau nişte sume modice. A dus din banii noştri.

Ştiaţi că domnul Popescu urma să-i mai ducă doamnei Buliga o sumă de bani?

Ştiam. Nu vă pot spune exact cum am aflat, dar am aflat.

Credeţi că o să aveţi câştig de cauză în dosarul de partaj până la urmă?

Am făcut o revizuire. Bineînţeles, o să cer strămutare. Vă daţi seama că în Iaşi sunt doar două complete la Curtea de Apel care judecă. Toţi sunt cumetri între ei. Eu sper doar că judecătorii care vor analiza cererea de revizuire să fie obiectivi şi să se rezolve odata problema.

De ce s-a făcut un contract de donaţie între Liviu Popescu şi mama lui, prin care aceasta din urmă îi dă 30.000 de lei?

Pentru a se asigura că în eventualitatea unui partaj nu primesc nimic. Cu mine a fost la a patra căsătorie. Eu eram a patra soţie. Vă daţi seama că în materie de escrocherie sentimentală el este maestru.

Notă. Atât reprezentanţii judecătoarei, cât şi fostul soţ al Valentinei Grama au refuzat să comenteze afirmaţiile denunţătoarei.

"Am observat abia după plecarea lui Liviu Popescu că în plic se află 1.000 de euro. I-am pus în dormitorul nostru, sub televizor, într-un sertar cu lenjerie intimă."
Georgeta Buliga
judecător

Curtea de Apel Iaşi, unde era judecătoarea Georgeta Buliga, îşi are sediul în Palatul de Justiţie
Georgeta Buliga
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite