MaghiaRomânia, distinsă cu premiul Pro Amicitia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorii MaghiaRomânia au fost distinşi cu premiul Pro Amicitia al Uniunii Jurnaliştilor Maghiari din România. Evenimentul a avut loc pe 20 septembrie la castelul Károlyi din Carei (jud. Satu Mare), în cadrul premiilor de excelenţă ale Uniunii. Mai jos, relatarea evenimentului de premierie şi o întrebare pentru voi, cititorii noştri.

Din partea MaghiaRomânia au fost prezenţi Levente Szabolcs Bücs, redactor MaghiaRomânia facebook şi Sever Ioan Miu, fondator şi coordonator al proiectului, care scrie şi acest articol :).

Premiul Pro Amicitia este oferit “unei persoane, unui grup de persoane sau unei redacţii de limbă română care prin munca desfăşurată în cursul anului a contribuit în mod semnificativ la îmbunătăţirea relaţiilor interetnice, în special a celor româno-maghiare din România". Pro Amicitia se acordă din 1996, an în care a fost iniţiat de publicistul maghiar din România Hugó Ágoston. Printre cei dinstinşi cu acest premiu se numără Ioana Avădani (preşedintele Centrului pentru Jurnalism Independent) şi Brânduşa Armanca. În ultimii ani, premiul Pro Amicitia nu a mai fost acordat.


Levente Szabolcs Bücs şi Sever Ioan Miu primind distincţia Pro Amicitia de la Éva Rácz, preşedintele UJMR-MURE.

După ce am primit trofeul Pro Amicitia -o farfurie decorativă-, de la doamna Éva Rácz, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor Maghiari din România  (UJMR-MÚRE), am ascultat un laudatio rostit de domnul Laszló Szűcs, redactorul şef al publicaţiei Erdélyi Riport şi membru în consiliul UJMR-MÚRE. 

image

MaghiaRomânia este “un forum online, propriu unei generaţii  care, chiar într-un mediu tineresc, este capabilă să realizeze mult pe tărâmul relaţiilor româno-maghiare, în interesul cunoaşterii reciproce”, demolând prejudecăţile de ambele părţi, a subliniat, în discursul său, Szűcs.

”Fondatorul MaghiaRomânia, Sever Ioan Miu, nu bloguieşte din raţiuni politice, nu din intenţia de a fi în rând cu lumea şi nici din speranţa obţinerii unor fonduri de sprijin, cu toate că un asemenea forum merită tot sprijinul”, a mai spus Laszló Szűcs. O descriere care, adaug eu, se potriveşte întregii echipe de redactori MaghiaRomânia.


Reprezentanţii MaghiaRomânia ascultândul pe Laszló Szűcs rostind un laudatio.

image

După ce am mulţumit domnului Szűcs pentru cuvintele sale, l-am invitat pe colegul Levente să ţină o alocuţiune. Fiind mai curând un om tehnicii decât al cuvintelor, Levente m-a lăsat pe mine să vorbesc cel mai mult :).

Am început pe ungureşte, după ce anunţasem că maghiara mea e la fel de scurtă ca autostrada Transilvania, şi am continuat apoi pe româneşte. Am mulţumit Uniunii Jurnaliştilor Maghiari din România pentru distincţie, care anul acesta a fost acordat pentru prima dată pentru un blog, şi am subliniat că e o onoare să primesc un premiu de la jurnalişti de la care am atâtea de învăţat. Totodată, le-am mulţumit tuturor colegilor care fac MaghiaRomânia în timpul lor liber, în regim de voluntariat, şi am amintit că, acolo unde politica desparte, cultura apropie.

Au urmat două interviuri – unul radio, pentru emisiunea în limba maghiară a Radio Bucureşti, şi unul video, pentru Duna Tv. Am primit mai multe felicitări pentru premiu şi pentru MaghiaRomânia, inclusiv de la  un jurnalist maghiar din Ucraina.

Un articol de Sever Ioan Miu. Corectură Ilona-Ibolya Andre şi Stanca Lung, linkuri de Zoltán Zsolt Mészáros.

Acestea fiind povestite, ţin să vă mulţumesc şi vouă, cititorilor noştri. Fără voi, care ne citiţi, apreciaţi, criticaţi, toată munca noastră ar fi în zadar. MaghiaRomânia merge înainte mai ales datorită vouă.

Şi, pentru că orice distincţie te obligă să îţi faci munca de două ori mai bine ca înainte de premiere, vă rog să ne spuneţi CE ar trebui să mai facem ca apropierea româno-maghiară să fie mai profundă. Vă aştept cu drag răspunsurile, pe pagina noastră de Facebook

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite