Mafioţii valutişti au lovit de opt ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criminalii Ralucăi Hriţcu şi ai mamei ei, împuşcate în cap, ar fi membri ai unei reţele ucrainene care a mai activat în zonă. Anchetatorii au conturat pentru „Adevărul“ reţeta de lucru a mafioţilor: se dotează cu arme şi îşi urmăresc ţintele pas cu pas, zile la rând, până le jefuiesc şi chiar le ucid.

După dublul asasinat de la Siret, de săptămâna trecută, în care soţia şi fiica valutistului Vasile Hriţcu au fost executate în casă, oamenii legii din Suceava susţin că au de-a face cu o adevărată reţea mafiotă din Ucraina.

Mai citiţi şi:

 Euroaveri din jafuri, cerşetorie şi trafic cu carne vie

Cazul crimei de la Suceava: Înmormântare cu păpuşi şi fanfară

Fiica şi soţia, executate în stil mafiot

Interlopii, care urmează aproape pas cu pas un scenariu criminal, sunt autorii a opt atentate asupra valutiştilor din judeţ în ultimii doi ani. În fiecare caz, agresorii au acţionat cu arme de foc, cuţite sau bâte din lemn şi şi-au bătut, schingiut sau chiar ucis victimele pe care le-au jefuit.

„Din toate anchetele noastre care au avut la mijloc atentate asupra valutiştilor suceveni credem că reţeaua este condusă de ucraineni. Ei sunt mai-marii grupării. În situaţii speciale, acţionează direct asupra victimei, aşa cum a fost probabil în cazul Hriţcu, dar folosesc şi suceveni pentru recuperări de bani", a declarat pentru „Adevărul" o sursă din cadrul Poliţiei Suceava.

Îi ademenesc cu afaceri dubioase

„Suceava se află la graniţa cu Ucraina şi credem că este vorba despre o reţea mafiotă din ţara vecină care îi ademeneşte cu diverse afaceri ilegale pe valutişti. Localnicii sunt atraşi să facă contrabandă cu ţigări, din care le ies bani frumoşi, sau cu împrumuturi de tip cămătăresc", a declarat Ilie Seriţan Poroch, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava. Imediat ce-i prind în capcană şi reuşesc să-i facă datori, mafioţii încep să-şi terorizeze „partenerii" de business.

„În cazul unui împrumut, primul pas e să oblige victimele să le dea înapoi o parte din datorie, cu mult timp înainte te termenul stabilit iniţial. Dacă omul nu-şi poate plăti banii, tâlharii trec la pasul doi şi ameninţă cu moartea familia victimei", a declarat Gabriel Panţîru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Suceava.

Oamenii legii susţin că mafioţii din reţeaua ucraineană care ar avea la activ cele opt cazuri din ultimii doi ani sunt capabili de crime din cele mai cutremurătoare, cum a fost dublul asasinat de la Siret.

Cum operează mafioţii

Poliţiştii suceveni mai spun că, atunci când îşi încep terorizarea şi atacul asupra victimelor, mafioţii pun la bătaie un adevărat plan de lucru. În cazul valutiştilor, reţeaua ucraineană are o metodă aparte de a-şi recupera banii. „Valutiştii sunt urmăriţi zile la rând, până când agresorii le învaţă programul obişnuit din fiecare zi. Aceşti tâlhari ajung să afle exact câţi bani au în casă, sumele pe care aceştia le schimbă zilnic", mai explică Gabriel Panţîru.

Oamenii legii mai spun că, de aici şi până când „lovesc", este vorba doar de câteva zile. „Sunt dotaţi tot timpul cu arme de foc, cuţite, bâte sau spray paralizant şi credem că aceşti agresori sunt capabili de crime. Avem cazuri în care valutiştii au fost schingiuiţi şi chiar ucişi de aceşti infractori. Cele mai multe incidente s-au întâmplat în casa ori lângă locuinţa victimelor", mai susţine Panţîru.

Tomuţă, membru în gruparea anti-Hriţcu

Cele opt cazuri care au cutremurat Suceava în ultimii doi ani, la care se adaugă dublul asasinat de la Siret, au în comun toate elementele descrise de poliţişti. Şi în cazul Hriţcu, mafioţii bănuiţi că ar fi ucraineni au venit acasă la victimă, ştiind cu siguranţă că soţia şi fiica erau singure, le-au împuşcat şi au furat 13.000 de euro.

Un alt caz şocant a fost al omului de afaceri Samuel Artenie din Rădăuţi, proprietarul unei case de schimb valutar. După ce a împrumutat 30.000 de euro de la cămătarul Vasile Coroamă, zis şi Tomuţă, valutistul nu a putut să-şi plătească datoria la timp. Pentru a-l obliga să le dea banii, mafioţii i-au tăiat omului un deget, l-au bătut şi l-au băgat în spital.

„În timpul anchetei, am făcut presiuni foarte mari asupra lui Tomuţă, despre care aveam indicii că este agresorul. La 15 februarie, acesta s-a predat", spune Gabriel Panţîru.Oamenii legii mai susţin că Tomuţă s-ar fi ascuns în Ucraina. Mai mult, surse din rândul anchetatorilor susţin că interlopul face parte din gruparea care a pus la cale dublul asasinat de la Siret. De altfel, toate maşinile care pleacă din Suceava spre Ucraina sunt verificate, iar urmărirea asasinilor de la Siret s-a extins şi la Neamţ.

"De când cu asasinatele şi bătăile astea, ies cu puţină valută din casă. Îmi e frică să nu vină noaptea peste mine să mă omoare."
Ilie Fântânaru
valutist

"Dacă omul nu-şi poate plăti banii, tâlharii trec la pasul doi şi ameninţă cu moartea familia victimei."
Gabriel Panţîru
purtător de cuvânt
Poliţia Suceava

I-au crăpat capul cu bâta de baseball

Un alt caz care a băgat frica printre valutiştii din Suceava s-a înregistrat în iulie anul trecut, când Cristian Căjvăneanu a fost ucis după o bătaie cu bâta de baseball peste cap. „Căjvăneanu a fost urmărit de agresori şi, în apropierea casei sale, l-au atacat.

Au tăbărât pe el cu pumnii, picioarele şi cu bâta şi, după mai bine de o săptămână de spitalizare, victima a decedat", a mai spus Gabriel Panţiru. După ce l-au atacat, agresorii au furat de la valutist peste 10 mii de euro. 

În urma anchetei au fost trimişi după gratii Florin Daniel Platoc, zis Caşuba, finul acestuia, Ioan Vasile Crasi, Constantin Lungu, Iulian Ion şi Gheorghe Viorel Anton, zis şi Legionarul. Toţi mai au la activ un jaf asupra unui valutist din Ipoteşti. Daniel Andronic a fost bătut şi prădat de 70.000 de dolari şi 20.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite