Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei: Nu a existat presiune politică în schimbarea procurorului Lucian Papici de la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că nu au fost presiuni cu privire la înlocuirea procurorului Lucian Papici de la DNA FOTO Mediafax
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că nu au fost presiuni cu privire la înlocuirea procurorului Lucian Papici de la DNA FOTO Mediafax

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că nu a existat niciun fel de presiune politică cu privire la schimbarea procurorului Lucian Papici de la conducerea secţiei I din DNA. Acesta arată că propunerea i-a aparţinut în exclusivitate şi că s-a bazat pe discuţia cu procurorii acestei secţii.

Ministrul Justiţiei a declarat la Digi24 că premierul Victor Ponta „nu are niciun fel de amestec” în procedura de numire a celor doi procurori de la şefia secţiei I din DNA.

În privinţa discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu, Robert Cazanciuc a spus că nu a fost posibilă din cauza „agendelor încărcate”.

„Am încercat să am acest tip de discuţie cu mult timp înainte de expirarea mandatului la secţia I, tocmai pentru a vedea exact ce soluţii viabile putem avea la nivelul conducerii secţiei. Au fost agende încărcate şi nu am reuşit o întâlnire în care să stabilim un mod de lucru”, a declarat Cazanciuc.

În plus, ministrul justiţiei a spus că nu a existat niciun fel de presiune cu privire la schimbarea magistraţilor de la DNA.

„Nici vorbă. Propunerea cu cei doi procurori îmi parţine în exclusivitate. Nu mi-a spus nimeni, nu mi-a sugerat nimeni să pun un anumit procuror sau altul la nivelul secţiei I. A fost bazată exclusiv pe dialogul avut de mine cu procurorii secţiei I din DNA şi nimic altceva”, a explicat ministrul.

„Mandatul domnului Papici la conducerea secţiei I a expirat după două mandate succesive şi nu mai putea fi numit în continuare. La momentul expirării acestui mandat se punea problema propunerii unor noi procurori pentru conducerea secţiei. În cadrul dialogului pe care eu l-am avut cu mai mulţi procurori din DNA în încercarea de a găsi o formulă de echipă la conducerea secţiei I, principala problemă ridicată de procurori nu a fost de natură salarială, materială, ci de natură managerială. Principala problemă din punctul lor de vedere a fost asigurarea stablităţii la nivelul secţiei I, cum s-a întâmplat dealtfel şi la nivelul celorlalte secţii”, a spus Robert Cazanciuc.

„ Dacă dumneavoastră credeţi că domnul Papici l-a informat pe procurorul general sau pe mine de momentul la care a soluţionat un dosar lucrurile nu stau deloc aşa. Nu are legătură momentul acesta cu momentul finalizării dosarului lui Liviu Dragnea. De altfel, dacă ne uităm puţin pe informaţiile publice, se vorbea de finalizarea acestui dosar cu mult timp înainte ca domnului Papici să-i expire mandatul la conducerea secţiei I”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a explicat de ce a respins propunerile Codruţei Kovesi pentru secţia 1 din cadrul DNA, subliniind că este de părere că şi alţi procurori ar trebui să aibă şansa de a avea acces la funcţii de conducere.

„În cadrul dialogului cu Kovesi am discutat despre propunerile de numire. Kovesi mi-a făcut alte două propuneri, Mariana Alexandru şi Lucian Papici. I-am spus de ce, din punctul meu de vedere, nu pot fi primite. În cazul doamnei Alexandru, la şefia secţiei Militare a DNA urma să fie propus Ioan Alexandru, adică soţul doamnei Alexandru. În cazul domnului Papici, ar trebui să dăm şansa şi altor procurori din cadrul secţiei 1 a DNA să aibă acces la funcţii de conducere. Nu cred că acest tip de rocadă între doamna Alexandrescu şi domnul Papici este sănătoasă. Nu este un model european să facem rocada între cei care au avut funcţii de conducere”, a explicat Robert Cazanciuc la Dogi24.

Kovesi: Înlocuirea procurorilor de la DNA a afectat activitatea direcţiei

La rândul ei, Laura Codruţa Kovesi a declarat aseară la TVR că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea direcţiei, dar principala problemă e modalitatea în care s-a făcut această înlocuire. 

Şeful DNA a adăugat însă că deşi nu contestă calităţile profesionale ale celor doi procurori propuşi să îi înlocuiască pe Papici şi Alexandru, există o anumită neîncredere în ei. "Este foarte greu să ai încredere într-o persoană care nici măcar nu are curaj sau nu vine să-ţi spună că urmează să fie delegată într-o funcţie şi afli dintr-un fax", a explicat Kovesi.

Şeful DNA a precizat că procurorul general al României, Tiberiu Niţu a sunat-o şi i-a spus că au încetat delegările lui Papici şi Alexandru şi că a delegat alţi procurori-şefi.

"N-am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus că e decizia pe care şi-o asumă şi că urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax", a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi a mai arătat că nu are nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegaţi în locul lui Papici şi Alexandru - Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu - şi nu contestă capacităţile acestora, "dar modalitatea în care s-a procedat nu a fost corectă".

"Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea", a spus Kovesi.

Totodată, ea a menţionat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. "Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I", a adăugat Kovesi.

Întrebată ce se poate întâmpla mai departe, Laura Codruţa Kovesi a răspus că ministrul Justiţiei poate să-şi retragă propunerile sau procedura poate merge mai departe. "Este o problemă care se va tranşa în timp. (...) Eu aştept un răspuns la recomandările făcute. Şi mă aştept ca atunci când se vor face numiri, să fiu consultată în calitate de procuror-şef", a continuat ea.

Kovesi a mai precizat că "legalitatea acestor măsuri poate fi constatată de instanţa de judecată în cazul în care cineva va ataca acest ordin sau de Consiliul Superior al Magistraturii, dacă se va constata că, printr-un act al procurorului general, s-ar fi constatat o abatere disciplinară sau nu".

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct. 

Înlocuirea lui Lucian Papici a venit cu numai câteva zile înainte ca acesta să trimită în judecată dosarul Referendumul în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat că ar fi contribuit la fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui din 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite