Lucia Hossu Longin: 1,5 milioane de români erau, teoretic, în slujba Securităţii, acum 31 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalista Lucia Hossu Longin a afirmat astăzi că în România anului 1978 erau, teoretic, 1,5 milioane de oameni care slujeau Securitatea. Afirmaţia a fost făcută cu prilejul lansării volumului dedicat interviului luat generalului Ion Pacepa, fostul şef al contraspionajului românesc din era Ceauşescu.

"Fiecare dintre cei 15.000 de ofiţeri de securitate trebuia să aibă câte 50 de informatori şi 50 de colaboratori", a explicat Lucia Hossu Longin. Jurnalista şi soţul ei, regizorul Dan Necşulea, au fost primii români din ţară care s-au întâlnit, după 31 de ani, cu Pacepa şi au realizat interviul-fundament pentru volumul "Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa", lansat de editura Humanitas la Bookfest 2009, relatează NewsIn.

În volumul cu valoare de document, jurnalista scrie că Pacepa, care trăieşte din 1978 în SUA, sub protecţia FBI, este cetăţean american, are o altă identitate şi o altă fizionomie, după ce a suferit trei operaţii de remodelare facială.

"Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la căderea zidului Berlinului, de la răsturnarea dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, de la redobândirea libertăţii. Unul dintre artizanii acesui moment istoric este un general de Securitate din estul Europei: generalul Ion Mihai Pacepa. Cazul lui este asemănător cu cel al colonelului polonez Ryszard Kuklinski. Dacă cel din urmă declara , actul generalului Pacepa, care în iulie 1978 a refuzat să mai continue războiul secret al lui Ceauşescu împotriva NATO, a reprezentat o premisă, un început, un prim pas al integrării României în alianţa nord-atlantică", scrie jurnalista în volumul publicat după convorbirea cu Pacepa.

Interviul a fost realizat în zilele de 26, 27 şi 28 februarie 2009, la Miami, sub stricta supraveghere a agenţilor FBI care îl protejează pe Ion Mihai Pacepa. Agenţii nu s-au sfiit să îi spună, în nenumărate rânduri, jurnalistei române, că "a ieşit din grafic", adică nu a respectat tot protocolul necesar în interacţiunea cu o persoană protejată de FBI.

Interviul a avut loc după zeci de mesaje schimbate pe e-mail cu generalul şi cu apropiaţi ai acestuia. Lucia Hossu Longin spune că marele merit pentru perfectarea întâlnirii cu Pacepa îi revine omului de ştiinţă american de origine română Constantin Răuţă. Acceptul final din partea lui Pacepa ar fi venit după ce acesta a vizionat mai multe documentare din seria "Memorialul durerii", realizată de Lucia Hossu Longin şi consacrată spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei anti-comuniste.

În vârstă de 80 de ani, Ion Mihai Pacepa a fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (spionaj) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Plecat într-o delegaţie în Germania, în 1978, Pacepa a dispărut. În acelaşi an a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informaţii a SUA în diferite operaţii împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca "o importantă şi unică contribuţie adusă Statelor Unite".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite