Lovitură de amploare a DIICOT - 9,5 milioane lei prejudiciu prin evaziune fiscală şi spălare de bani. 10 percheziţii  în Bucureşti, Ilfov şi Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare infracţională bănuită de cauzarea unui prejudiciu de 9,5 milioane lei, prin evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost destructurată vineri de procurorii DIICOT şi de poliţişti, în urma a 10 percheziţii domiciliare efectuate în Bucureşti, Ilfov şi Constanţa.

În timpul acestor operaţiuni, au fost puse în executare 39 de mandate de aducere, şi au fost ridicate sume de bani (10.150 de euro), 60 de grame de bijuterii, documente contabile şi înscrisuri.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2013, doi suspecţi, asociaţi şi administratori în cadrul unei societăţi comerciale care avea în derulare mai multe contracte pentru amenajarea unor spaţii publice, au iniţiat şi perfectat un mecanism evazionist prin care îşi înregistrau în contabilitate facturi fiscale provenite de la firme fantomă sau de la firme controlate prin interpuşi, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Mecanismul infracţional a vizat două modalităţi de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat", se arată într-un comunicat DIICOT.

Prima modalitate de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor ar fi constat, potrivit DIICOT, în simularea de achiziţii de la societăţi aflate sub controlul membrilor grupării sau de la alte societăţi, care nu aveau o existenţă reală şi nu desfăşurau activităţi economice, fiind inapte de a presta servicii sau a livra bunuri. Respectivele operaţiuni erau înregistrate în contabilitatea entităţilor economice ale grupării cu consecinţa acumulării de T.V.A. deductibilă şi de cheltuieli nereale ce duceau la diminuarea bazei impozabile.

"A doua modalitate consta în omisiunea înregistrării în actele contabile a veniturilor realizate, prin simularea de datorii către terţe persoane fizice sau juridice cu consecinţa scoaterii din patrimoniul societăţilor a unor fonduri băneşti în baza unui titlu simulat, fără a se declara venituri şi fără a fi supuse impozitării", precizează DIICOT.

Procurorii au reţinut că membrii grupului au administrat mai multe societăţi comerciale cu diferite obiecte de activitate, dar care aveau aceeaşi structură a acţionariatului (membri ai grupării, apropiaţi sau rude). Firmele în cauză înregistrau achiziţii de la aceiaşi parteneri comerciali, tiparul tranzacţiilor era identic, modul de redactare a contractelor şi facturilor era similar, iar fondurile băneşti ale societăţilor comerciale controlate de grupare aveau aceeaşi provenienţă - executarea obligaţiilor derivând din contracte încheiate cu autorităţi ale administraţiei publice locale în baza unor proceduri de achiziţie publică.

"În aceste modalităţi de acţiune, societăţile comerciale aflate sub controlul membrilor grupării au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 9.500.000 de lei, reprezentând T.V.A. dedusă în mod nelegal în baza unor tranzacţii fictive şi impozit pe profit, reprezentând diminuarea bazei impozabile prin înregistrarea unor cheltuieli nereale. De asemenea, din patrimoniul societăţii au fost retrase sau transferate către alte societăţi sume consistente de bani, care în fapt reprezintau venituri neimpozitate, membrii grupării sustrăgându-se de la plata impozitului pe dividende", mai precizează sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite