Lotul „Zbutea”, achitat după doi ani de procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lotul „Zbutea”, achitat după doi ani de procese
Lotul „Zbutea”, achitat după doi ani de procese

Operaţiunea „Marlboro for United Kingdom” a fost una dintre cele mai mari din perioada 2006 - 2007. Opt persoane acuzate de contrabandă cu ţigări, spălare de bani şi aderare la grup infracţional organizat au fost achitate de Tribunalul Alba.

 La începutul anului 2007, poliţiştii de la „Crimă Organizată” şi procurorii DIICOT din Alba Iulia au făcut publică destrămarea a ceea ce ei au numit una dintre cele mai mari şi mai bine organizate reţele de contrabandă şi spălare de bani.
Şapte persoane au fost reţinute de procurori, dintre care şase au primit mandate de arest preventiv pentru 29 de zile. Zbutea Toma (Alba Iulia), Zbutea Gheorghe (Alba Iulia), Forgach Marton (Alba Iulia), Boancă Radu (Cluj-Napoca), Vişoiu Gabriel Mădălin (Cîmpulung), Dobrescu Ion Niculae (Dîmboviţa), Anton Grigore (Tîrgovişte), Gatea Florin Nicolae (Alba Iulia) şi Dordev Peter (cetăţean sârb care locuia în Dej) au fost acuzaţi de următoarele infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni grave, contrabandă cu ţigări, evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea la autoritatea vamală de acte nereale, nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiunile de import-export. În sarcina inculpaţilor s-a reţinut transportul fără acte de ţigări Marlboro, cumpărate din România, în Marea Britanie unde erau vândute la preţuri mult mai mari.
Operaţiunea anchetatorilor a fost numită „Marlboro for United Kingdom” (Marlboro pentru Marea Britanie - n.r.).

Statul suportă cheltuielile judiciare

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în 11 aprilie 2007. După mai bine de doi ani de la începutul procesului şi după zeci de audieri, judecătorii de la Tribunalul Alba au decis în 7 iulie 2009 să îi achite pe inculpaţi de toate acuzaţiile aduse acestora. „Achită pe inculpaţi cu privire la comiterea infracţiunilor. (...) Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, se afirmă în minuta judecătorilor. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel.
În cazul lui Dordev Petar, procesul a încetat după ce acesta a murit, în ziua în care a fost transferat din arestul IPJ în Penitenciarul Aiud.
Operaţiunea a fost una dintre cele mai mari din perioada 2006 - 2007. Au fost interceptate un număr de 21 de transporturi de ţigări Marlboro. Alte transporturi au fost lăsate intenţionat să treacă, pentru a fi urmărit traseul ţigărilor până în Anglia. În urma percheziţiilor efectuate la momentul reţinerii inculpaţilor au fost ridicate mai multe autoturisme (Audi Q7, Audi A8, Audi A4, Dacia Logan, Toyota Land Cruiser, Golf 5), o puşcă de vânătoare, mai multe pistoale, cartuşe, aproape 60.000 de lire sterline şi 2.000 de euro.
Valoarea de piaţă a ţigărilor confiscate depăşea suma de 700.000 de euro. Capii reţelei au fost consideraţi a fi cei doi fraţi Zbutea din Alba Iulia. S-a spus atunci, tot de către anchetatori, că au fost identificate trei centre importante ale grupării. Primul şi cel mai important era la Alba Iulia, al doilea funcţiona pe relaţia Dej - Câmpulung, iar al treilea pe relaţia Bucureşti – Târgovişte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite