Liviu Luca, împărat la Păuleşti, proletar la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Capitală este sindicalist, prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, dar acasă, la Păuleşti (Prahova), are un domeniu cât o împărăţie, care se întinde pe opt hectare, şi un palat care se învârteşte după soare.

Trimis în judecată pentru fapte de corupţie în dosarele lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca (59 de ani) face din nou obiectul unei anchete. De data aceasta, prim- vicepreşedintele CNSLR Frăţia a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Inspectorii verifică modul în care controversatul personaj a reuşit să acumuleze o avere uriaşă, din postura de apărător al drepturilor salariaţilor. Cercetările au fost declanşate pentru că Liviu Luca a refuzat sistematic să-şi completeze declaraţia de avere, aşa cum prevede legea în cazul liderilor de sindicat.

Liviu Luca a părut surprins de faptul că  ANI i-a luat averea la puricat. „În principiu nu dau  interviuri, dar oricum, nu ştiu nimic de această anchetă (a ANI), habar n-am", a declarat Liviu Luca pentru „Adevărul". De asemenea, sindicalistul a refuzat orice comentariu despre  domeniile sale de la Păuleşti şi Vărbila. 

„Perla coroanei"

Inspectorii ANI vor avea mult de lucru până vor reuşi să contabilizeze averea lui Luca: zeci de case şi terenuri, maşini scumpe, conturi în bănci, active la diverse societăţi.

„Perla coroanei" o constituie domeniul pe care-l deţine la Păuleşti, în judeţul Prahova. Are nu mai puţin de opt hectare şi este înconjurat de pădure. În centrul moşiei se află reşedinţa ultraluxoasă a familiei sindicalistului. Două vile impunătoare formează corpul principal al reşedinţei.

Bolizii din parcare, de la stânga la dreapta: Toyota Land Cruiser V12 (100.000 E), Volkswagen Golf (20.000 E), Mercedes GL , Audi Q7 (75.000E), Volkswagen Golf (20.000 E)

Acestea sunt flancate de grădini şi livezi. O parcare pentru cel puţin 10 maşini este amplasată în imediata apropiere. Aici, Liviu Luca îşi parchează mai mulţi bolizi de lux, printre care Audi Q7, Mercedes GL şi Toyota Land Cruiser V12.Din peisaj nu lipseşte o piscină de dimensiuni olimpice, construită pe trei niveluri, în care poţi să ancorezi un iaht.

În spatele vilelor sunt două clădiri mai mici, ocupate de personalul domeniului. Una este pentru administratorul moşiei, iar alta pentru echipele de muncitori. În total, domeniul de la Păuleşti numără opt case.

Mare iubitor al curselor de cai, Liviu Luca a construit şi un grajd. Nu unul oricare, ci  ultramodern, cu încălzire centrală şi cu geamuri termopan. Tot aici este amenajat şi padocul câinilor.

Domeniul, amenajat cu ronduri de flori şi arbuşti ornamentali, este străbătut de numeroase alei. În spatele vilelor a fost amenajat un parc, cu foişoare, care maschează discret un helioport. Tot pe partea aceea mai este o intrare pe domeniu.

Agoniseala sindicalistului este păzită cu străşnicie, zi şi noapte, de către paznici înarmaţi, aparţinând unei firme specializate. În plus, gardul proprietăţii este înţesat cu camere de supraveghere. Întregul domeniu este estimate de experţii imobiliari la aproximativ 15 milioane de euro.

 Sechestru pe avere

Liviu Luca este cercetat în mai multe dosare penale, care au culminat, în noiembrie 2011, cu arestarea sa preventivă, alături de Sorin Ovidiu Vîntu, în afacerea Petromservice. În acest dosar, Luca şi Vîntu sunt cercetaţi pentru că ar fi falimentat în mod controlat Petromservice.

image

Domeniul de pescuit: lac, foişoare, case şi cabane

Prejudiciul total estimat de anchetatori este de aproximnativ 180 de milioane de euro. Pentru a recupera această sumă imensă, procurorii au instituit, în 2011, sechestru asigurator pe o parte a averilor imense ale lui Luca şi Vîntu.

Astfel, liderul de sindicat ar putea rămâne fără moşia de la Păuleşti şi iazul de pescuit de la Vărbila. În acest dosar, anchetatorii au pus sechestru pe 81 de imobile (aproximativ 46 de terenuri intravilane şi extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de opt etaje). De asemenea, s-a instituit sechestru pe autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare.

"În principiu nu dau  interviuri, dar oricum, nu ştiu nimic de această anchetă (a ANI), habar n-am."

Liviu Luca lider sindical

Profil Liviu Luca

- Născut la 15 august 1953, în Ploieşti, judeţul Prahova

- 1984, a absolvit Facultatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti

- 1984 - 1990, inginer la Boldeşti, judeţul Brăila

- 1990 - ales preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente (FSLI) din Petrom

- 2011 - numit prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia şi prim-vicepreşedinte în Comitetul Economic şi Social European (CESE), din partea CNSLR Frăţia

- Este căsătorit cu Cristina Luca şi are o fiică, Roxana

Moşia de la Vărbila

Moşia de la Păuleşti nu este singura din „portofoliul" liderului sindical. La 30 de kilometri de Păuleşti, în localitatea Vărbila, Liviu Luca deţine un alt domeniu, care se întinde pe şase hectare. Atracţia principală a locului o reprezintă bazinul piscicol, care se întinde pe două hectare.

A amenajat mai multe foişoare şi pontoane pentru pescuit. A construit patru case, una dintre acestea având destinaţie de protocol. O altă locuinţă este ocupată de admninistratorul domeniului.

Mai mulţi muncitori au grijă de serele şi grădinile ecologice de zarzavat, de unde se aprovizionează familia sindicalistului. Şi această proprietate a liderului sindical este păzită de angajaţii unei firme.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite