UPDATE Liviu Dragnea îşi va executa pedeapsa la Penitenciarul Rahova, în regim închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos

Comisia Penitenciarului Rahova a decis, astăzi, ca Liviu Dragnea să-şi ispăşească pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare la Penitenciarul Rahova în regim închis. Luni a fost cea de-a 21-a şi şi ultima de carantină pentru fostul lider PSD.

Fostul şef al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, îşi va ispăşi pedeapsa de 3 ani şi şase luni de închisoare la Penitenciarul Rahova, acolo unde acesta a cerut să rămână încarcerat. În plus, Comisia Penitenciarului a decis ieri ca fostul lider PSD să execute pedeapsa în regim închis. 

Acest regim de executare este al doilea ca severitate din sistemul de penitenciar din România, şi se aplică persoanelor condamnate la pedepse de peste 3 ani, dar nu mai mari de 13 ani. Aceeaşi comisie poate schimba regimul de executare a pedepsei în cazul fostului lider PSD, de la regimul închis la cel semi-deschis, abia după ce acesta a executat 1/5 din pedeapsa primită, adică 8 luni şi 2 săptămâni. Potrivit Art.40 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate, pentru a beneficia de trecerea la un regim de executare inferior ca severitate, Liviu Dragnea trebuie să arate o bună conduită şi că „a stăruit în muncă sau s-a implicat activ în activităţile stabilite în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică”. Fostul politician a anunţat că doreşte să muncească fie în cantină sau la atelierul de reparat maşini al penitenciarului. 

Diferenţele între regimurile închis şi semideschis de executare a pedepselor nu este una de neglijat. În cadrul regimului închis, camerele de deţinere sunt permanent închise şi asigurate, spre deosebire de regimul semi-deschis unde sunt închise doar după ora 22.00, când se dă stingerea. Mai mult, dacă Liviu Dragnea va presta muncă, acestă activitate va fi sub pază şi supraveghere continuă, şi îi va conferi dreptul la cel puţin o oră de plimbare zilnică. O altă diferenţă semnificativă constă în modul în care se vor desfăşura vizitele lunare. Deţinuţii ce execută ambele regimuri de detenţie au dreptul la cinci vizite lunare, însă în cadrul regimului închis acestea vor avea loc într-o cabină cu dispozitive de separare. Aceste vizite pot fi de maxim 2 ore. 

Altfel, indiferent că Liviu Dragnea îşi va executa pedeapsa în regim închis sau i se va schimba într-un regim semideschis, fostul politician va beneficia de aceleaşi drepturi precum: 10 apeluri telefonice zilnic, cu durată maximă cumulată de 1h; să primească lunar un pachet de cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se poate adăuga o cantitate de cel mult 6 kg de fructe şi legume, iar la fiecare trei luni de zile, în cazul în care nu este sancţionat disciplinar, are dreptul la o vizită intimă, cu o durată maximă de 3h. În cazul în care Dragnea va decide să se însoare în această perioadă, va beneficia de o vizită intimă specială, de 48 de ore.

Liviu Dragnea a fost încarcerat în data de 27 mai, în Penitenciarul Rahova, după judecătorii Curţii Supreme au decis menţinerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive, în care a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu. A fost a doua condamnare definitivă după cea din dosarul referendumumului, când a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite