Licitaţia Fiscului pentru vânzarea acţiunilor pe care fiicele lui Dan Voiculescu le deţin la Sanagra SA s-a anulat. Licitaţia se mută la Tîrgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţia pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) urma să o organizeze luni, 26 octombrie, la Bucureşti, pentru vânzarea acţiuniilor pe care fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu le deţin la compania Sanagra SA din judeţul Mureş s-a anulat. Aceasta urmează să aibă loc la Tîrgu Mureş.

Anunţul privind anularea licitaţiilor de vânzare a acţiunilor pe care Camelia şi Corina Voiculescu le deţin la Sanagra SA a fost postat pe portalul ANAF. 

Reprezentanţii ANAF au declarat, pentru „Adevărul“, că decizia a fost luată având în vedere o chestiune de procedură, licitaţia urmând să se organizeze la Tîrgu Mureş, judeţul Mureş, şi nu în Bucureşti, cum se stabilise iniţial, potrivit anunţului postat pe portalul Fiscului la începutul lunii octombrie, pentru că se va ţine cont de adresa sediului Sanagra SA, ale cărei acţiuni urmează să fie licitate, şi nu de adresa de domiciliu a debitoarelor.   

La începutul lunii octombrie, Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) anunţa că va organiza, la 26 octombrie, două licitaţii publice (la aceeaşi oră şi în acelaşi loc) pentru vânzarea unui număr de acţiuni pe care fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu, Camelia Rodica şi Corina Mirela Voiculescu, le deţin la compania SC Sanagra SA din judeţul Mureş. Aceasta ar fi cea de-a doua licitaţie pe care Fiscul o organizează pentru vânzarea bunurilor familiei Voiculescu.

O licitaţie viza vânzarea unui număr de 306 de acţiuni pe care fiica cea mare a mogului media, Camelia, le deţine la compania Sanagra din localitatea Sântana de Mureş, judeţul Mureş, preţul de pornire, fără TVA, fiind de 1,463 milioane de lei (aproximativ 330.000 de euro), arăta un anunţ postat pe portalul ANAF la începul lunii octombrie. O altă licitaţie avea ca scop vânzarea unui număr de 351 de acţiuni pe care fiica cea mică a lui Dan Voiculescu, Corina, le deţine la aceeaşi companie. În acest caz, preţul de pornire în licitaţie, fără TVA, era de 1,678 milioane de lei (aproximativ 380.000 de euro), potrivit unui alt anunţ postat pe portalul ANAF

Societatea Sanagra, înfiinţată în anul 1999, are ca obiect de activitate „creşterea bovinelor de lapte“, potrivit datelor de pe portalul Ministerului Finanţelor. Compania Sanagra a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 7,14 milioane de lei şi o pierdere de 4,85 milioane de lei. La sfârşitul lui 2014, societatea avea 54 de salariaţi şi datorii de 5,36 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. 

La sfârşitul lunii septembrie, Profit.ro scria că ANAF va scoate la vânzare sediile Grivco, Intact, şi cele ale televiziunilor Antena 1 şi Antena 3, imobile care i-au aparţinut lui Dan Voiculescu, dar au fost confiscate de către stat în urma sentinţei din Dosarul ICA, iar preţul de pornire este de 15 milioane de euro.

Fiscul a finalizat evaluarea celor trei imobile şi le va scoate la mezat, potrivit Profit.ro. Cel mai scump este evaluat turnul Grivco din Strada Gârlei nr. 1B, lot 2, la care licitaţia va porni de la 8,3 milioane de euro. Pentru imobilul din Strada Gârlei nr. 1B, lot 1, valoarea de piaţă este calculată la 3,5 milioane de euro, în vreme sediul Antenei 1 şi Antenei 3 din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, a fost estimat la o valoare de 3,4 milioane de euro.

ANAF a vândut deja un apartament al lui Voiculescu 

În luna iunie a acestui an, Fiscul a vândut prin licitaţie apartamentul de pe Şoseaua Kiseleff al omului de afaceri Dan Voiculescu. Adjudecatara apartamenului de pe Kiseleff a fost o femeie (persoană fizică), care a oferit 1,9 milioane de lei (427.000 de euro), deşi preţul de pornire era de 1,41 milioane de lei. Numele persoanei care a câştigat licitaţia nu a fost făcut public.  

Pentru că adjudecatara nu a virat banii în termen de cinci zile, ANAF a demarat procedurile pentru reluarea licitaţiei. Însă aceasta avea posibilitatea de a vira suma promisă până în ziua în care se organizează o nouă licitaţie. Astfel că a virat suma cu o zi înainte.

La licitaţia organizată la 28 mai pentru vânzarea apartamentului lui Dan Voiculescu au participat două persoane juridice şi trei persoane fizice. Participanţii la licitaţie au plătit, conform regulamentului, o taxă de participare reprezentând 10% din preţul de pornire – 141.000 de lei (31.700 de euro).

La licitaţie a  participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu. Aceasta a fost însă descalificată. „Intact Publishing a fost respinsă pentru că a fost considerată de ANAF ca fiind persoană interpusă. Camelia Voiculescu nu a participat la licitaţie ca persoană fizică, doar prin Intact Publishing. Grivco nu a participat la licitaţie“, au declarat surse fuvernamentale pentru „Adevărul“, în luna mai. 

Potrivit datelor valabile la 10 septembrie 2014, compania Intact Publishing este deţinută de Intact Production, care, la rândul său, este deţinută de Grivco (29%), Corina Mirela Voiculescu (35,5%) şi Camelia Rodica Voiculescu (35,5%) – fiicele omului de afaceri.

Potrivit Codului de Procedură Civilă, articolul 767 – Participanţii la licitaţie, „debitorul urmărit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin persoană interpusă“. 

Lista scurtă a bunurilor confiscate de stat

Prin sentinţa dată de magistraţi în dosarul ICA, au trecut în patrimoniul statului „libere de orice sarcini“ turnul Trustului Intact, adică „imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 metri pătraţi, situat în Bucureşti, strada Gârlei nr.1D şi construcţiile aferente“, precum şi alte două terenuri şi construcţiile aferente acestora, în suprafaţă de 4.457 de metri pătraţi, respectiv de 3.000 de metri pătraţi, ambele situate în Bucureşti, Sector 1.

Totodată, judecătorii au mai decis confiscarea sediului Antena 3, adică imobilul situat în Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, nunărul  25 - 27, compus din teren de 4.184 de metri pătraţi şi construcţie de 3.140 de metri pătraţi, dar şi 1,1 milioane de dolari şi 300.000 de euro din conturi.

Kovesi a atacat dur ANAF

Demararea procedurilor privind vânzarea vine după ce Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), declara în septembrie că, dacă Ministerul Finanţelor nu se descurcă în privinţa executării silite, poate să predea atribuţia instituţiilor din sistemul judiciar, arătând că statul „stă pe o grămadă de hotărâri judecătoreşti“, în care sunt sechestre, dar nu le execută.

În replică, ANAF a transmis că valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinţe judecătoreşti anul trecut este de 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, cum a comunicat Kovesi, iar din această sumă oricum nu poate fi recuperată decât jumătate.

Dosarul ICA

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în dosarul privatizării ICA în decembrie 2008. La capătul a aproape şase ani de judecată, pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Atât Dan Voiculescu, cât şi ceilalţi condamnaţi s-au ales cu averile confiscate.

Cu pedepse de opt ani de închisoare s-au ales Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, şi Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a fost condamnat la şapte ani cu executare. Jean Cătălin Sandu, fostul şef al Direcţiei Juridice din ADS, şi Vlad Nicolae Săvulescu, fostul şef al Direcţiei de Privatizare a ADS au fost condamnaţi la câte şase ani.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit câte patru ani de închisoare cu suspendare, iar Petre Alexandru, Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Motivarea instanţei: ICA a fost cumpărată la preţ de garsonieră

Potrivit motivării din sentinţă, ICA a fost cumpărată "la preţ de garsonieră de periferie", deşi terenurile din zona Băneasa valorau 2,7 milioane de dolari.

"Totodată, faptul că inculpatul Voiculescu Dan şi-a exercitat influenţa şi autoritatea în calitate de preşedinte al unui partid politic asupra inculpaţilor Mencinicopschi Gheorghe şi Pantiş Sorin rezultă din activitatea infracţională complexă săvârşită de aceşti inculpaţi, care relevă că aceştia au acţionat în acest mod în scopul facilitării adjudecării pachetului majoritar de acţiuni de către SC GRIVCO SA controlată de inculpatul Voiculescu Dan, beneficiarul final al operaţiuni prin care ADS a vândut pachetul de acţiuni pe care-l deţinea la societatea în cauză la un preţ de 75 de ori mai mic decât valoarea comercială a acestuia, respectiv la un preţ de garsonieră de periferie, de 104.730 euro, în condiţiile în care societatea deţinea o suprafaţă de 36.676 mp teren în zona Băneasa, ce valora peste 2.750.000 USD", se arată în motivare.

Antenele, obligate să se mute

Unul dintre cele mai discutate subiecte din jurul dosarului lui Dan Voiculescu a fost situaţia clădirii în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3. Completul, condus de judecătoarea Camelia Bogdan, a lămurit şi motivul pentru care a luat această măsură: imobilul a fost cumpărat cu banii din infracţiunile săvârşite la privatizarea ICA.

„Curtea, având în vedere obligativitatea confiscării speciale a bunurilor dobândite din săvârsirea faptei prevăzute de legea penală dacă nu sunt restituite părtii vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia, dar si a  bunurilor şi banilor obţinuţi din exploatarea bunurilor supuse confiscării, precum şi a bunurillor produse de acestea, aspect ce rezultă din caracterul imperativ al normelor edictate de legiuitor, din modalitatea de redactare a art.118 din vechiul C.pen, respectiv art.112 C.pen., legiuitorul utilizând sintagma  “sunt supuse confiscării speciale”, “se confiscă“, dar şi împrejurarea  că imobilul situat în şoseaua Bucureşti – Ploieşti, nr. 25 – 27, sector 1, Bucureşti, compus din teren în suprafaţă de 4184,41 mp şi construcţia în suprafaţă 3140 mp edificată pe acesta cu suprafaţa construită la sol de 1986,25 mp, înscrisă în CF cu nr. 4405 a localităţii Bucureşti cu nr. cadastral 2693  a fost achizitionat cu banii proveniti din săvârşirea infractiunilor deduse judecatii, figurand în prezent proprietate 100% a SC Grivco SA., va dispune trecerea acestui imobil in patrimoniul statului liber de  orice sarcini“, se arată în motivarea sentinţei de condamnare a lui Dan Voiculescu.

Voiculescu voia ICA încă din 1991

Potrivit motivării deciziei judecătoreşti, Voiculescu era interesat de ICA încă din 1991, când a înfiinţat firma Bioprod în asociere cu entitatea de stat. „Prin Hotărârea   numărul  2270/19.07.1991, Consiliul  de Administraţie   al   I.C.A.   a   decis, fără  a  avea  acordul    în acest  sens  al   Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei,   înfiinţarea   SC”Bioprod” SRL  Bucureşti  -   având  un capital social  de  20.000  USD   şi  acelaşi   sediu  social  cu  ICA, în asociere  cu   firma  cipriotă  Compania Crescent Comercial & Maritime Cyprus,  reprezentată de inc. Voiculescu, noua  societate   fiind   înmatriculată la Oficiul Registrul Comerţului al Municipiului Bucureşti  sub numărul   J40/12494/1991 în data de 21.10.1991. În declaraţiile date de către inculpatul Voiculescu acesta a arătat că el este cel care a convins Compania Crescent Comercial & Maritime Cyprus de necesitatea asocierii cu ICA în scopul de a crea SC”Bioprod”SRL  Bucureşti, raţiunea fiind aceea că era direct interesat de domeniul cercetării, acesta fiind un domeniu care ar fi determinat dezvoltarea naţională pe termen lung“, se arată în motivare.

Potrivit documentului, Voiculescu a deţinut încă de la înfiinţarea Bioprod 51% din capitalul social al companiei nou-înfiinţate şi a impus ca director general al societăţii pe Gheorghe Mencinicopschi. Ulterior, "l-a determinat să promoveze constant interesele SC Grivco SA  Bucureşti  în raporturile cu institutul, aspect de notorietate, conform  declaraţiilor date de inculpaţii Sin Gheorghe, Baciu Constantin şi Popa Corneliu", potrivit motivării judecătoreşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite