Liceeni înşelaţi cu un joc piramidal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de minori din liceele Timişoarei au fost atraşi într-o structură de tip piramidal. Jocul, cu peste 2.000 de adepţi şi ramificaţii în mai multe judeţe, a intrat în atenţia procurorilor timişoreni.

Firma timişoreană  a reuşit să atragă, de la începutul anului, peste 2.000 de tineri cărora le vinde „produse de dezvoltare personală şi profesională”. Mai mulţi membri de la vârful firmei susţin acum că firma îi păcăleşte pe cei racolaţi.

„Toată această societate este construită pe principiul jocului piramidal, în sensul că fiecare nou înscris trebuie să convingă alte persoane, pentru a primi comisioane”, se arată în sesizarea depusă de aceştia la Garda Financiară Timiş.
 
Firma s-a extins şi a găsit adepţi la Craiova, Târgu Mureş, Arad, Oradea, Cluj şi Satu Mare.

Creierul afacerii este considerat un tânăr de 24 de ani. În schimbul unei sume cuprinse între 115 şi 139 de lei, fiecare adept are acces la cele trei seminarii vândute „la pachet” şi predate de aceasta şi discipolii săi.

Cursurile sunt: „Poteca financiară către bogăţie”, „Vis=realitate” şi „Nu am timp pentru sănătate”. Multe dintre persoanele racolate sunt minori cu vârste între 14 şi 16 ani, din cele mai bune licee din Timişoara. „Sunt tineri naivi.

Speră să facă bani foarte uşor. Au fost racolaţi de la Colegiul Bănăţean, Liceul Economic, de la Henri Coandă sau Moisil. Ca să avanseze în ierarhie trebuie să aducă alţi adepţi, pentru fiecare nou intrat în joc primind câte 30 de lei. Şi tot aşa”, mai spun reclamanţii.

Anchetă finalizată cu sesizări la Parchet

Comisarii au făcut, la începutul lui noiembrie, un control la punctul de lucru al firmei, care îşi are sediul la doi paşi de Poliţia Timiş. „Am descoperit sute de contracte de mandatar fără facturi fiscale, precum şi sute de facturi duble.

Între 30 şi 40% dintre cei racolaţi sunt minori”, a spus Ovidiu Dobriţoiu, unul dintre comisarii care a efectuat ancheta. În urma controlului, firma a primit o amendă de 6.000 de lei şi, luni, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

„S-au conturat infracţiunile de evaziune fiscală şi fals intelectual. Procurorii continuă cercetările şi stabilesc acuzaţiile”, a mai spus comisarul.

„A fost sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Oficiul pentru Registrul Comerţului, pentru a verifica legalitatea contractelor încheiate cu minorii şi dacă tinerii sunt licenţiaţi să predea cursurile pe care au luat bani”, a spus comisarul şef Ionel Olari, şeful Gărzii Financiare Timiş.

Tânărul susţine că nu a pus la punct un joc piramidal, ci o afacere în sistem Multi Level Marketing. „Minorii au plătit doar pentru curs, urmând să fie angajaţi după ce împlinesc 18 ani. O să demonstrăm toate acuzaţiile care trebuie formulate de parchet”, a spus acesta. 

Minorii se consideră înşelaţi

Pe de altă parte, reprezentanţii RODSA, asociaţie profesională de vânzări directe şi sisteme MLM în România, susţin că jocul e piramidal.

Firma timişoreană nu este afiliată la RODSA, care garantează că afacerile MLM în România nu sunt înşelăciuni. „Avem plângeri de la zeci de minori care au semnat contracte dubioase, prin care au fost obligaţi să plătească sume mari de bani dacă părăsesc firma”, a spus Adrian Stângă, reprezentant RODSA.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite