Legalizarea nepotismului universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Funeriu, ministrul  Educaţiei
Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei

Legea educaţiei intră astăzi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, după care va fi trimisă la Senat, cameră decizională în cazul învăţământului.

Citeşte şi:

Clanul Fătu a cucerit Stomatologia

Şeful de la Agronomie şi-a plantat familia în Universitate

Deputaţii din Comisia de învăţământ au adoptat cu o săptămână întârziere noua lege a educaţiei, cu 16 voturi „pentru", 10 voturi „împotrivă" şi 5 abţineri.

În timpul celor trei săptămâni de discuţii, uneori aprinse, unele dintre articolele propuse de minister au fost respinse, altele au fost modificate.

Banii vor urma studentul

Deputaţii susţin că au eliminat nepotismul din facultăţile de stat, pentru că legea interzice profesorilor să ocupe funcţii de conducere în instituţiile de învăţământ superior de către soţi şi rudele de până la gradul 3.

Această prevedere se poate aplica doar în cazul universităţilor de stat, nu şi pentru cele particulare. Mai mult, articolul nu se referă şi la posibilitatea ca soţii ori rudele să ocupe funcţii în universităţi, ceea ce înseamnă că doi soţi nu ar mai putea ocupa, de exemplu, poziţiile de decan si pro-decan, dar pot foarte bine să fie rector şi pro-rector.

Parlamentarii au fost de acord ca partenerii sociali să fie consultaţi la luarea deciziilor, iar educaţia să fie centrată pe student. Tinerii primesc şi dreptul de a face parte din Consiliul de Administraţie al universităţii şi din comisiile de cazare. Subvenţia de la stat pentru fiecare student îl va urma pe acesta în cazul în care se va transfera la o altă instituţie de învăţământ.

Cupoane de grădiniţă

La învăţământul preuniversitar, potrivit modificărilor aduse de Comisie, suplinitorii care în ultimii trei ani au dat examen de titularizare şi au luat cel puţin nota 7, dar nu au avut locuri, vor putea deveni titulari de drept pe posturile pe care le ocupă sau pe posturi din alte şcoli.

Deputaţii au votat şi pentru apariţia cupoanelor de creşă şi de grădiniţă, cu o valoare standard ce încă nu a fost stabilită. Tichetele vor putea fi folosite de părinţi pentru a-şi înscrie copiii la cele mai timpurii forme de educaţie.

Termene pentru schimbarea examenelor

Parlamentarii au stabilit ca introducerea obligativităţii clasei pregătitoare să intre în vigoare din anul şcolar 2011-2012, iar trecerea clasei a IX-a la gimnaziu să aibă loc cu generaţia care intră în clasa a V-a la toamnă. Bacalaureatul cu trei probe, propus de lege, va intra în vigoare începând cu generaţia care va începe clasa a IX-a în anul şcolar 2011-2012.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite