Lazăr, despre magistraţii acoperiţi din justiţie: Este o legendă întreţinută sistematic de grupuri de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că este legendă chestiunea „acoperiţilor din justiţie”, aceasta fiind întreţinută de anumite grupuri interesate şi vehiculată în manieră „penibil de sistematică”, precizând că numai „o minte bolnavă” poate să exploateze această marotă, pentru a decredibiliza magistratura.

Augustin Lazăr a fost întrebat despre un punct de pe ordinea de zi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii legat de o judecătoare care cere Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să verifice declaraţiile magistraţilor care au arătat că nu sunt ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete. „Este, din păcate, o legendă vehiculată într-o manieră sistematică. Penibil de sistematic şi de interesat şi este o legendă care face parte din acţiunea sistematică de lezare a autorităţii judecătoreşti şi de afectare a independenţei justiţiei”, a declarat procurorul general al României, citat de News.ro.

Lazăr a arătat, înainte de şedinţa plenului CSM, că magistraţii dau din 2004 declaraţii pe propria răspundere că nu colaborează cu serviciile secrete.

„Noi, din 2004, dăm declaraţii, magistraţii dau declaraţii în fiecare an că nu fac parte din structuri. Credeţi că un om raţional poate să dea astfel de declaraţii, să desfăşoare activitate de acoperire în condiţiile în care comite o infracţiune - ar fi un fals în declaraţii - şi să fie şi magistrat? Aşa ceva e într-o minte bolnavă a cuiva care vrea să exploateze această marotă pentru a decredibiliza magistratura. Vă rog să observaţi că este un val de emoţie colectivă care abia acum arată care este obiectivul pe care-l urmăreşte. Are un obiectiv clar şi obiectivul este deja deconspirat”, a mai spus Lazăr.

În timpul şedinţei plenului CSM, procurorul general a arătat că judecătoarea Lăcrămioara Axinte, de la Tribunalul Bucureşti, i-a solicitat în mai multe rânduri să i se prezinte inclusiv protocolul semnat de Ministerul Public cu SRI privind colaborarea instituţională.

„I-am făcut o invitaţie să vină să discutăm. Am avut convingerea că magistraţii sunt oameni maturi, care nu pot fi manipulaţi, culţi, cu experienţă profesională. Probabil e o defecţiune de comunicare, că n-ar mai trebui să bântuie acest bau-bau printre magistraţi. Propun ca solicitarea doamnei judecător să o trimiteţi la Parchetul General, pentru a discuta pe marginea ei”, a spus Lazăr. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite