Lazăr, despre dosarul Hexi Pharma: Cred că într-o lună vom fi spre finalizare cu dosarul. Trebuie coroborate toate probele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hexi farma

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că dosarul Hexi Pharma ar putea fi finalizat într-o lună, fiind aşteptate noile rezultate ale analizelor şi trebuind coroborate toate probele din dosar.

Întrebat ce se întâmplă cu dosarul Hexi Pharma, Augustin Lazăr a răspuns, într-o conferinţă de presă, că într-o lună procurorii l-ar putea finaliza, fiind realizat deja ”un volum mare de acte de urmărire penală”.

”Cred că într-o lună, cam aşa, vom fi spre finalizare cu dosarul, pentru că s-a efectuat un volum mare de acte de urmărire penală”, a spus Lazăr.

Întrebat ce mai trebuie făcut în dosar, Lazăr a spus că se aşteaptă noile analize şi apoi trebuie coroborate toate probele obţinute până acum.

”Noile analize şi apoi coroborarea tuturor probelor din dosar, fiindcă toate probele trebuie coroborate şi atunci ne putem face o imagine despre situaţia de fapt”, a mai spus procurorul general.

Augustin Lazăr nu a dorit să precizeze însă unde sunt realizate noile analize din dosar spunând că sunt ”amănunte” din dosar.

Procurorul general Augustin Lazăr participă, miercuri, la Alba Iulia, la seminarul cu tema ”Utilizarea metodelor de profilaj în investigarea criminalistică”, seminar adresat procurorilor şi specialiştilor în investigarea infracţiunilor de violenţă. Evenimentul are loc la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi participă profesori universitari şi specialişti din întreaga ţară dar şi invitaţi din SUA sau Europa. Printre participanţi se află şi procurorul Pier Luigi Maria Dell’Osso, procurorul general al Procuraturii din Brescia.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări în cazul companiei Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, este acuzată de procurorii PICCJ de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Procurorii PICCJ susţin că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Societatea Hexi Pharma, cercetată în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, a cerut, în 14 septembrie, Tribunalului Bucureşti, ridicarea controlului judiciar şi implicit acces la sumele sechestrate în conturi, din moment ce la dosar a fost depusă o expertiză care ar arăta că produsele firmei au trecut testul eficacităţii, făcut la Institutul de Cercetare Cantacuzino.

Avocatul firmei preciza, în sala de şedinţă, că la dosar au fost depuse rapoartele de expertiză efectuate la Institutul de Cercetare Cantacuzino privind eficacitatea substanţelor folosite de Hexi Pharma.

Potrivit rapoartelor, "aproape în totalitate produsele Hexi Pharma sunt corespunzătoare din perspectiva eficacităţii. Nici procurorul Ministerului Public nu a contestat acest lucru, ba mai mult, chiar procurorul general a susţinut că produsele noastre sunt conforme”, arăta apărătorul firmei în faţa judecătorului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite