Laura Codruţa Kovesi cere anularea hotărârii de achitare a Marianei Rarinca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Codruţa Kovesi a formulat o contestaţie în anulare la Curtea de Apel Bucureşti prin care încearcă să obţină  anularea hotărârii de achitare definitvă a Marianei Rarinca, decizie dată de judecătorii Risantea Gagescu şi Damian Dolache, transmite stiripesurse.ro.

DNA a depus o contestaţie în anulare la Secţia 1 Penală a Curţii de Apel Bucureşti, motivând că la baza achitării a stat o dorinţă de răzbunare a judecătoarei Risantea Gagescu împotriva Liviei Stanciu. Cele două au avut o dispută într-o şedinţă CSM în care Gagescu a susţinut interviul pentru promvarea la ÎCCJ. 

Mai exact, conform DNA, hotărârea de achitare a Marianei Rarinca nu a fost una imparţială, Gagescu dorind să se răzbune pe faptul că Livia Stanciu s-a opus promovării ei la ÎCCJ. 

Concret, potrivit DNA, Risantea Gagescu nu a fost imparţială şi a vrut să se răzbune pentru că Livia Stanciu s-a opus promovării ei la ICCJ. Conform luju.ro, reprezentanţi ai CAB au confirmat că DNA a depus la dosar şedinţa cu disputa dintre Gagescu şi Livia Stanciu.

Tăriceanu i-a cerut lui Iohannis să le înlăture pe Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu alţi patru parlamentari PLR, i-au transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care au cerut sancţionarea şefei DNA, Laura Codruţa Koveşi, şi a şefei ÎCCJ, Livia Stanciu. 

„Avem onoarea de a vă ruga să daţi curs următoarei solicitări pe care v-o adresăm în calitate de membri ai Senatului României şi de liberali. Permiteţi-mi mai întâi să evocăm evenimentul a cărui gravitate ne-a determinat să vă scriem. Pe 21 mai, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitiv nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca. Judecătorii au constatat că aceasta a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat vreodată probe. Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă ori legături politice, a fost arestată pe nedrept şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale de către DNA, condusă de Laura Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“, îşi încep senatorii scrisoarea.

Tăriceanu le acuză pe cele două de rea credinţă în cazul Marianei Rarinca şi i-a cerut lui Iohannis demiterea lor din funcţia de procuror-şef al DNA, respectiv din cea de preşedinte îCCJ.

Reacţia lui Iohannis 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmite preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că nu are competenţe pentru a le demite din funcţii pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, şi Livia Stanciu, şefa ÎCCJ. Totodată, Iohannis îi atrage atenţia lui Tăriceanu că un caz singular, aşa cum este cel al Marianei Rarinca, nu poate constitui un motiv suficient pentru modificarea legislaţiei penale, demers pe care nu-l susţine.

„Referitor la solicitarea de înlăturare din funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizez că Preşedintele României nu dispune de asemenea competenţe constituţionale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor nu prevede instituţia demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcţii de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Preşedintele României. Aplicarea acestei sancţiuni se poate face numai după parcurgerea unei proceduri ale cărei etape sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004. În ceea ce priveşte solicitarea de înlăturare a celor doi magistraţi prin demisie, consider că demisia dintr-o funcţie de conducere reprezintă un act unilateral de voinţă, care nu poate fi determinat sau influenţat de nicio autoritate publică, deci nici de către Preşedintele României“, se arată în răspunsul lui Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite