Kovesi, despre dosarul în care este implicat Victor Ponta: La momentul actual, ancheta este aproape finalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în dosarul în care este cercetat premierul Victor Ponta este aproape finalizată la acest moment, mai fiind de administrat „câteva probe”, potrivit declaraţiilor făcute marţi de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi. Ulterior, Ponta a precizat că aceasta este „cea mai bună veste”, pentru că doreşte cât mai repede o soluţie în acest caz.

Întrebată, marţi, despre o eventuală soluţie în dosarul premierului Victor Ponta şi dacă s-a decis trimirea în judecată, Laura Codruţa Kovesi a spus: „Procurorul de caz va decide când finalizează ancheta. La momentul actual, ancheta este aproape finalizată, mai sunt de administrat câteva probe”.

De asemenea, Victor Ponta a precizat, după declaraţiile făcute de Kovesi, că se bucură că dosarul în care este implicat este aproape finalizat, iar acest anunţ este „cea mai bună veste”, pentru că doreşte cât mai repede o soluţie.

„Este cea mai bună veste pentru mine, că de-aia m-am dus, am dat declaraţii, am făcut expertiză. Am cerut special disjungerea tocmai ca să decidă mai repede cu mine. Dacă mă scoate de sub urmărire penală, dacă mă trimite în judecată, important este că doresc cât mai repede să finalizez acest lucru. (...) Tot aud cu penalul, deci chiar mă bucur de ceea ce a zis procurorul şef”, a declarat Ponta.

Prim-ministrul a spus că vrea „cât mai repede” o soluţie la dosarul său şi tocmai de aceea „anunţul de azi e unul foarte bun”.

Pe de altă parte, Ponta a spus că nu are încă un răspuns de la procurorul de caz în privinţa solicitării sale de disjungere.

Ultima dată, premierul Victor Ponta a fost audiat la DNA săptămâna trecută, când a făcut o cerere pentru a fi disjunsă din „dosarul mare” Turceni-Rovinari partea care îl vizează pe el.

Premierul Victor Ponta a stat în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) aproximativ două ore, el spunând la ieşire că audierea s-a purtat într-o formă civilizată şi a răspuns la toate întrebările procurorului de caz.

Premierul a precizat atunci că a solicitat anchetatorilor să disjungă din „dosarul mare” Turceni - Rovinari, acuzaţiile ce îl privesc pentru a fi dată cât mai repede o soluţie.

„A rămas un singur lucru pe care probabil o să vi-l comunice şi procurorul. Am făcut o cerere ca situaţia mea să fie disjunsă pentru că nu are legătură cu dosarul mare, ca să se rezolve mai repede, într-un fel sau altul. Eu cred că este interesul şi al meu şi al parchetului şi al opiniei publice să nu stea bucăţica mea în dosarul mare. Dacă procurorul va accepta, atunci foarte repede o să avem o soluţie. Repet, discuţia a fost civilizată şi am spus tot adevărul, tot ce ştiu", a mai spus Victor Ponta, la ieşirea de la DNA.

Ponta a fost audiat la DNA şi pe 19 august, când procurorii au anunţat că au pus sechestru asigurător pe un apartament al premierului pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acesta prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul „Turceni - Rovinari”.

DNA preciza că prejudiciul stabilit în dosarul „Turceni - Rovinari” constă în obligaţiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA Şova şi Asociaţii, reprezentată de Şova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

Ponta a scris atunci pe Facebook că în din expertiza făcută în dosarul său se arată că SCA Şova şi Asociaţii şi-a dedus cheltuieli în baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au şi fost plătite taxe şi impozite de către Cabinet Avocat "Ponta Victor", în sumă de 53.000 de lei.

Oficiali din DNA au precizat, la rândul lor, că acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuată în dosarul „Turceni - Rovinari” nu este o concluzie a expertizei, ci o observaţie a expertului parte al lui Dan Şova.

Anchetatorii susţin că plăţile făcute de SCA "Şova şi Asociaţii" către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA "Şova şi Asociaţii" şi, în consecinţă, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei.

DNA a precizat că în acest dosar Victor Ponta este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar Dan-Coman Şova este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Victor Ponta, urmărit penal

Pe 5 iunie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă premierului Victor Ponta că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, pe 8 iunie.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”, spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

Conform sursei citate, firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Ponta vrea să "divorţeze" de Şova din dosarul în care sunt acuzaţi că au căpuşat Complexul Turceni-Rovinari

După întâlnirea cu Iohannis, Victor Ponta a fost la DNA de unde a luat o copie după expertiza financiară. Ce a mai aflat premierul de la procurori

Guralivul Ponta a uzat la DNA de dreptul la tăcere

Avocata lui Victor Ponta, la DNA

Avocatul lui Victor Ponta, la DNA pentru a depune acte în apărarea premierului

Avocata lui Victor Ponta, la DNA pentru a prezenta documente privind neprezentarea premierului la audieri

Surse: Victor Ponta se întoarce în ţară la sfârşitul săptămânii

Iohannis în Financial Times: Este inacceptabil ca Ponta să fie acuzat de fapte de corupţie. Cea mai bună cale este să demisioneze

Ponta, la Antena 3: Klaus Iohannis n-a făcut un altfel de politică. Mă simt ca pe vremea lui Băsescu. Dacă mi-aş da demisia, nu m-ar mai ancheta nimeni

Iohannis: Parlamentul a executat ordinul premierului. Dacă şi-ar fi convins colegii să îi ridice imunitatea, nu l-aş fi suspendat

Premierul Victor Ponta a plecat în Turcia să se opereze la genunchi. El şi-a luat concediu în perioada 16 - 19 iunie

De ce a ales Ponta să se opereze în Turcia. Ortopezii spun că operaţia nu era obligatorie şi că putea fi făcută în ţară

Suspectul Victor Viorel Ponta se agaţă de fotoliul de premier: cum s-a schimbat discursul şefului PSD de când a intrat în vizorul DNA

Cine este procurorul Uncheşelu, unul dintre „lupii tineri” ai DNA, care îl anchetează pe Victor Ponta. Saltul magistratului de la „găinării” la punerea sub acuzare a premierului României

Ponta SA – care sunt afacerile din spatele firmelor controlate de mama, sora şi cumnatul premierului

Reuters: Premierul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări UE este urmărit penal. AFP: Ponta, ultimul „trofeu“ al luptei anticorupţie din România

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia, Ponta refuză

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite