Klaus Iohannis: pe placul Rusiei, dar împotriva intereselor României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află într-un context internaţional complicat, în care obiectivul atingerii independenţei energetice, repetat în mod constant de către premierul Victor Ponta, joacă un rol esenţial.

Sunt surprins să văd naivitatea cu care Klaus Iohannis abordează această temă deosebit de importantă pentru noi.

Klaus Iohannis a declarat ieri, într-un mod care frizează iresponsabilitatea, că este de acord cu explorarea gazelor de şist, dar nu şi cu exploatarea acestora. 

În contextul în care la graniţele ţării se dă un război energetic fără precedent, un Război Rece al energiei, astfel de declaraţii afectează direct interesul naţional.

Din partea unui previzibil candidat la alegerile prezidenţiale, afirmaţiile domnului Iohannis riscă să stârnească îndoială în privinţa partenerilor externi ai României.

Astfel, companiile interesate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România se vor gândi de două ori până să-şi continue investiţiile, ceea ce va însemna automat mai puţini bani în economie şi mai puţine locuri de muncă.

Este inadmisibil ca liderul principalului partid de dreapta, PNL, să nu înţeleagă că, pentru a face faţă unui război energetic, trebuie să îţi asiguri independenţa resurselor.

România are potenţialul de a produce mai multă energie decât poate consuma şi trebuie să profite de acest lucru. Este o urgenţă de nediscutat, ce poate ridica semne de întrebare doar prin prisma unor politicieni mai interesaţi de campania electorală decât de studierea dosarelor energetice ale României.

Viziunea domnului Klaus Iohannis pe subiectul gazelor de şist este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât ea încalcă un principiu central al parteneriatului strategic cu SUA.

Recent, vicepreşedintele american Joe Biden a transmis României un mesaj cât se poate de clar: România are şansa să îşi asigure independenţa energetică şi prin intermediul a ceea ce fac companiile americane prezente pe teritoriul său. Exploatarea inteligentă a tuturor resurselor este esenţială pentru a atinge potenţialul economic al ţării.

În acest context, în condiţiile în care procesul de exploatare a gazelor de şist se desfăşoară în siguranţă şi sub stricta supraveghere a autorităţilor, dorinţa domnului Iohannis de a cumpăra gaze de la ruşi este una nu numai inutilă, dar şi periculoasă.

Domnul Iohannis pare a nu fi urmărit ce se întâmplă de câteva luni în România şi în regiunea noastră, unde Rusia foloseşte energia pentru a-şi impune ţinte politice. Dependenţa energetică de Rusia înseamnă, în lumea de astăzi, un pericol pentru suveranitatea ţării.

Este inexplicabil cum noul lider al PNL poate să facă astfel de declaraţii într-un moment în care şeful Pentagonului Chuck Hagel se află zilele acestea în ţara noastră pentru a găsi soluţii pentru rezolvarea conflictului regional.

Klaus Iohannis, la primii paşi în politica naţională, face nu doar paşi greşiţi, dar ameninţă şi securitatea României.

Sper ca acei români vrăjiţi de nemţitatea serioasă a d-nului Iohannis să îşi dea seama la ce pericole ne expune acesta, cel care dintr-o dată îşi doreşte să devină Preşedintele României cu orice preţ, chiar şi împotriva interesului naţional.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite