Judecătoarele Dinu şi Costache, şi alte patru persoane au primit mandat de arestare preventivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarele ar fi primit miră să îl scape de închisoare pe Dinel Nuţu (fost Staicu) FOTO Adevărul
Judecătoarele ar fi primit miră să îl scape de închisoare pe Dinel Nuţu (fost Staicu) FOTO Adevărul

Fostele judecătoare ale Tribunalului Bucureşti Viorica Dinu şi Antonela Costache şiavocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Aceştia sunt acuzaţi de luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat această măsură după o şedinţă care a durat mai multe ore.

Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, avocaţii celor arestaţi declarând recurs, care urmează să se judece la instanţa supremă.

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, avocata Ileana Răducan, din Baroul Dolj, Marian Vasile, Marian Catrin, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au fost reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în noaptea de miercuri spre joi, după percheziţii şi audieri care au durat mai multe ore.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, precum şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.

Judecătoarele sunt acuzate că ar fi primit 100.000 de euro pentru a-l elibera din închisoare pe omul de afaceri,  Dinel Nuţu, judecat pentru fraudarea societăţii Transgaz Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), judecătoarele au încercat în ianuarie 2013 să îl elibereze pe Nuţu, dar completul la care a ajuns cererea l-a menţinut pe acesta în arest. Abia în luna februarie, arhivarul Sorin Vasilescu, de la Tribunalul Bucureşti, a făcut în aşa fel încât dosarul lui Dinel Nuţu să ajungă la Antonela Costache şi Viorica Dinu, pentru asta încasând 5.000 de euro de la avocaţii Ileana Răducan şi Petre Daniel.

Pentru eliberare, cele două judecătoare ar fi primit câte 50.000 de euro, la fel ca şi arhivarul complice. Banii pe care i-au plătit judecătoarelor cei doi avocaţi proveneau de la Marian Staicu, fratele lui Dinel Nuţu.

Dinel Nuţu a declarat că judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu i-au respins de mai multe ori solicitările de eliberare provizorie sub control judiciar, iar când Costache i-a admis definitiv cererea de punere în libertate, a procedat corect şi legal. Mai precis, Viorica Dinu i-a respins de aproximativ patru-cinci ori cererile de eliberare provizorie sub control judiciar, iar Antonela Costache de trei-patru ori, astfel că, în opinia sa, nu se poate pune problema corectitudinii celor două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti.

Dinel Nuţu a spus că Antonela Costache i-a admis, în final, definitiv, cererea de eliberare provizorie, dar aceasta a procedat corect şi legal, în condiţiile în care a stat aproape un an în închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului Transgaz Mediaş, în care are calitate de complice. El a precizat că Viorica Dinu nu a făcut parte din completul care a dispus definitiv eliberarea sa.

Potrivit anchetatorilor, Sorin Vasilescu, în calitatea sa de grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, ar fi primit 5.000 de euro de la avocaţii Alina Ileana Răducan şi Daniel-Costel Petre pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât recursul înaintat de Dinel Nuţu la decizia Tribunalului de a rămâne în arest preventiv să fie judecată de un complet din care făceau parte şi cele două judecătoare.

Sorin Vasilescu i-ar fi cerut apoi avocatei lui Dinel Nuţu 150.000 de euro, bani pentru mituirea completului de judecată. Din aceşti bani, 50.000 de euro i-ar fi păstrat Vasilescu, iar restul de 100.000 erau pentru judecătoarea Antonela Costache. La rândul său, judecătoarea Dinu a fost de acord să primească suma de bani de la avocata lui Staicu, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut un mandat de percheziţie în cazul celor două judecătoare după ce au primit aviz favorabil de la secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite