Japonezii îşi cumpără rachete asemănătoare cu cele de la Deveselu
0Sistemul de rachete Aegis Ashore asemănător cu cel operaţional în România, la Deveselu, se află în coşul de cumpărături al responsabililor japonezi. Pentagonul a furnizat deja Japoniei date tehnice şi preţuri pentru o versiune la sol a sistemului antirachetă Aegis folosit iniţial pe crucişătoarele şi distrugătoarele US Navy.
Aceste discuţii despre sistemul Aegis Ashore vin în contextul ameninţării venite din partea Coreei de Nord, ţară care dispune de arme nucleare.
Oficialii japonezi şi-au exprimat interesul pentru achiziţionarea a două astfel de sisteme care ar urma să intre în funcţiune până în 2023. Japonia exploatează deja patru distrugătoare de clasă Kongo echipate cu varianta îmbarcată a sistemului Aegis.
Sistemul antirachetă de la Deveselu este produs de companiile Lockheed Martin Corp şi Raytheon Corp şi are în componenţă un radar extrem de puternic, un computer care poate procesa chiar şi mai mult de 100 de ţinte simultan şi 3 baterii cu 24 de rachete SM-3 Block IB, totul operat de aproximativ 200 de soldaţi americani. România suportă costurile punerii la dispoziţie a bazei aeriene şi cele ale asigurării pazei. Baza de la Deveselu se întinde pe o suprafaţă de 175 de hectare, iar costul reabilitării bazei aeriene şi al instalării sistemului SM-3 a fost de 400 de milioane de dolari. Costul anual al întreţinerii este estimat la 20 de milioane de dolari.
Testat de mai multe ori
Interceptorul de tip SM3 Block I B a fost testat cu succes de Agenţia de Apărare Antirachetă şi de către Marina SUA. Testul confirmă funcţionalitatea sistemului Aegis Ashore şi derularea în parametri optimi a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA).
În general, sistemul Aegis a fost testat în repetate rânduri în ultimii ani. Din anul 2002 până în prezent, sistemul a fost utilizat cu succes în 28 din 34 de zboruri de testare a interceptării, ceea ce înseamnă o rată de succes de 82%.