Institutul Român de Istorie Recentă: Regele Mihai s-a opus mareşalului Ion Antonescu şi comunizării României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR) ia apărarea Regelui Mihai în urma atacului preşedintelui, care a numit abdicarea monarhului din 1947 drept un act de trădare. Potrivit IRIR, afirmaţiile preşedintelui sunt incorecte, tendentioase si neavenite, deoarece dovezile istorice arată că Regele Mihai s-a opus mareşalului Ion Antonescu, precum şi comunizării României.

Vezi şi:

Cum poate fi amendat comportamentul politic al lui Traian Băsescu? Spune şi tu!

"În perioada celui de-al doilea Război Mondial, Regele a facut încercări repetate de a scoate România din Axa cu Germania nazistă, şi a fost artizanul actului de la 23 august 1944. Totodaă, Regele a fost profund empatic la tragedia sutelor de mii de evrei români din vremea Holocaustului. După razboi, Regele Mihai s-a opus cu îndârjire abuzurilor grave la adresa stabilităţii politice a României, fiind recunoscut astăzi drept ultimul obstacol în calea sovietizării ţării", se arată într-un comunicat al IRIR.

Referitor la abdicarea Regelui, pe 30 decembrie 1947, în comunicatul IRIR se precizează că "a fost un act samavolnic impus prin forţă în calea existenţei şi a constituţionalităţii fireşti a statului român. Suveranul a denunţat imediat actul ilegitim semnat sub şantaj, sub presiunea armelor şi a ameninţării cu asasinarea unui număr de peste 1000 de tineri arestaţi în urma demonstraţiilor anticomuniste".

De asemenea, în spijinul Regelui Mihai, cei de la IRIR aduc în discuţiile încăpăţânarea cu care autorităţile române i-au refuzat Regelui întoarcerea în ţară până în 1997.

"Exact în ziua în care se împlineau 70 de ani de la declanşarea războiului împotriva Uniunii Sovietice, preşedintele actual al României lansează şi validează, prin atacul ad hominem la adresa Regelui Mihai, o temă revizionistă într-un moment când curentul naţionalist pare să câştige teren. (...) Natura declaraţiilor este cu atât mai periculoasă cu cât preşedintele Băsescu a atacat voalat dreptul la proprietate al Majestăţii Sale, precum şi deciziile suverane ale şefului Casei Regale privind componenţa familiei sale", susţine Institutul Român de Istorie Recentă într-un comunicat de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite