Ingineriile financiare ale „Prinţului Gunoaielor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Martin
Eduard Martin

Administratorul companiei de salubrizare Polaris M. Holding, Eduard Martin, reţinut de procurorii DNA Bucureşti pentru o evaziune fiscală de peste 30 de milioane de lei, a reuşit să-i surprindă şi pe judecători cu tupeul cu care fura banii pentru a-şi satisface nevoile familiale.

Chirii pentru autoturisme de lux, dar şi pentru maşini de gunoi, cheltuieli familiale pentru studii în străinătate, plata unor servicii IT fictive sau achiziţia unor studii scumpe copiate de pe internet. Acestea sunt doar o parte din metodele prin care s-ar fi făcut evaziune fiscală la societatea Polaris M Holding, aflată în centrul unei anchete a DNA.

Detaliile apar în motivarea magistraţilor în cazul arestării preventive pentru 30 de zile a fostului deputat PSD Eduard Martin, care este şi administratorul firmei Polaris. Alături de el a mai ajuns în spatele gratiilor şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Marcel Daniel Banaga. Deşi sunt acuzaţi de o evaziune fiscală de 32,6 milioane de lei Martin şi Banaga au declarat în faţa magistraţilor că sunt nevinovaţi şi au cerut să fie cercetaţi în libertate.

Povestea unei firme de familieSocietatea Polaris a fost pusă pe picioare în 1999 de fostul prefect de Constanţa Gheorghe Martin (2002-2005) şi de fratele său, Dumitru Martin. Ulterior, fiul fostului prefect Eduard Martin – care a fost timp de trei mandate (2004-2016) deputat din partea PSD – a preluat administrarea firmei. Din acel moment afacerile societăţii Polaris au înflorit. De altfel, în declaraţia de interese din 2016, Eduard Martin - alintat de presa locală „Prinţul gunoiului” sau „Deputatul cu Lamborghini” - a notat că a încheiat peste 1.000 de contracte cu instituţii ale statului sau companii care au capital de stat.

Anchetatorii au explicat că Polaris încasa sume uriaşe de la Primăria Constanţa,  în jur de 1 milion de euro lunar, în vreme ce cheltuielile pentru salubrizarea oraşului erau mult mai mici. Judecătorul care l-a arestat pe Martin a arătat „preocuparea constantă a inculpaţilor de a include în cheltuielile firmei, care se scad din venituri, tot felul de cheltuieli care nu au nimic în comun cu specificul activităţii de salubrizare desfăşurate ”. 

Afacerile cu maşini

Magistratul a mai remarcat şi permanenta preocupare a celor doi inculpaţi de a  face cheltuieli cât mai mari deductibile din profit pentru ca astfel baza de calcul a impozitului pe profit datorat bugetului de stat să fie cât mai mică. Achiziţiile s-ar fi făcut de la firme apropiate familiei Martin. De exemplu, Polaris şi-ar fi vândut către societăţile din holding o parte din utilajele de salubrizare, 60 de camioane şi autoturisme, pe care ulterior le-a închiriat. Polaris a plătit pentru chiria acestora o sumă de peste 10 de ori mai mare decât preţul vânzării. Totul a fost scriptic, utilajele nu au părăsit nicio clipă garajele Polaris. „După vânzarea lor şi închiriere, ele au continuat să fie folosite în acelaşi mod ca înainte, diferenţa fiind că exista un alt proprietar”, a explicat, la DNA, unul din şefii Polaris.

Singura soluţie radicală, pentru a opri întregul mecanism evazionist, este arestarea preventive a liderilor grupului de firme, o altă măsură nefiind eficientă, Tribunalul Bucureşti

Similar, societatea închiria autoturisme de lux la un preţ exorbitant de la o firmă de casă. Mai precis, un Jaguar era închiriat pentru 250 de euro/zi, un Audi A6 - cu 120 de euro/zi, un Mercedes Benz CL3 - cu 250 de euro/zi, un BMW M6 - cu suma de 250 de euro/zi, un Range Rover - cu 250 de euro/zi, iar un Mercedes S - cu suma de 250 de euro/zi. Procurorii DNA explică faptul că este evident că în acest caz, închirierea nu a avut un scop economic, „nefiind de natură să ajute la îmbunătăţirea şi eficientizarea prestării serviciilor de curăţenie.” Autoturismele erau folosite de directorii companiei. „Îmi amintesc de un Lamborghini, folosit de Martin Eduard Stelian”, a explicat, la DNA, un alt angajat de la Polaris.

Dosarul nr. 1

Într-un alt dosar deschis în 2015, Eduard Martin a fost acuzat oficial de DNA că în 2008 l-ar fi mituit cu 7 milioane de euro pe fostul primar Radu Mazăre. În schimbul banilor, Polaris ar fi câştigat licitaţia organizată de Primăria Constanţa pentru asigurarea serviciului de salubritate al municipiului, contract încheiat pe 25 de ani, la un preţ total de aproximativ 335 milioane de euro. Dosarul este pe rolul Curţii Supreme. 

Unchiul, închis 13 ani în SUA

În 2015, unchiul lui Eduard Martin, Dumitru Martin, a fost arestat de FBI în Statele Unite, fiind acuzat că a încercat să mituiască un ofiţer al US Air Force cu un milion de euro, pentru ca Polaris să obţină un contract de salubritate în valoare de 10 milioane de dolari la baza militară Kogălniceanu. În aprilie 2017, un tribunal federal din Sacramento l-a condamnat la 13 ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea unor fapte de corupţie şi mituirea unui funcţionar public.

Dumitru Martin este implicat şi în ancheta deschisă acum de DNA. Anchetatorii au constatat că o parte din banii din evaziunea fiscală comisă de nepotul său Eduard Martin au luat drumul firmelor sale de unde ar fi fost scoşi cash sau folosiţi în interes personal, pentru achitarea unor credite. De exemplu, în 2014, suma de 35.000 de dolari a ajuns în conturile acestuia din SUA, ca dividende, potrivit datelor DNA, iar în 2013, suma de 177.670 franci elveţieni a fost folosită pentru a achita taxele şcolare ale celor doi copii ai lui Dumitru, care învaţă la „Institut le Rosey” din Rolle (Elveţia), supranumită „Şcoala Regilor.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite