Dosarul „Mineriada“. Incendierea autobuzelor ar fi fost facilitată de forţele de ordine. Interceptări: „Ne dăm foc la toate autobuzele. Asta a fost înţelegerea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidente în Bucureşti (13 iunie 1990) Mineriada
Incidente în Bucureşti (13 iunie 1990) Mineriada

Peste 100 de milioane de lei şi ceva mai bine de 60 de milioane de euro, dacă adunăm sumele care apar în documentele trimise instanţei de judecată. În dosar, procurorii militari au descris pe larg reţeta de manipulare aplicată în Piaţa Universităţii pentru a deturna manifestaţiile, dar şi pentru a justifica violenţele.

Procurorii vorbesc în dosar despre planul de manipulare a mişcărilor de stradă şi de violenţe puse la cale chiar de autorităţi, pentru a da apoi vina pe manifestanţi.

"În timpul confruntărilor ce au avut loc între manifestanţi şi forţele de ordine, au fost incendiate autobuze ale Ministerului de Interne, incendierea fiind de fapt o acţiune facilitată chiar de forţele de ordine, pentru a crea aparenţa unei violenţe exagerate din partea manifestanţilor şi pentru a legitima acţiunea violentă împotriva acestora.", se arată în rechizitoriul dosarului "Mineriada", potrivit Digi24.

Principala probă care susţine acuzaţia este interceptarea unei discuţii dintre Mihai Chiţac, ministru de Interne atunci, şi generalul Corneliu Diamandescu.

„- Două atacuri succesive. Aruncă cu pietre. Ne mutilăm aparatul. Şi un autobuz e distrus. Ăsta a fost sprijinul dat de azi-dimineaţă până acuma.

- Şi să ştiţi că nu mai vine. La 23 August a zis că sindicatele nu au fost de acord să trimită.

- Vă rog să-l informaţi pe domnul preşedinte. Ne dăm foc la toate autobuzele. Asta a fost înţelegerea. Rog să informaţi".

Televiziunea ar fi alimentat manipularea

Emil Constantinescu, pe atunci profesor la Universitatea Bucureşti, a vorbit în declaraţia dată la parchet despre cum Televiziunea a alimentat, anterior, manipularea: „Se filmau scene din Piaţa Universităţii, în special dimineaţa, când piaţa era înconjurată de către diferite grupuri de rromi cu diferite îndeletniciri, iar în piaţă rămâneau puţini manifestanţi, deoarece studenţii erau la cursuri, iar ceilalţi erau la serviciu”.

Mai mulţi martori au confirmat că în 13 iunie 1990 au văzut un telex prin care şeful Guvernului interimar, Petre Roman, îi chema pe mineri în Capitală.

„Din cauza situaţiei încărcate în care se află noua democraţie şi pentru stabilirea situaţiei create în Bucureşti, dorim ca Liga Sindicatelor Miniere să intervină într-un fel în aplanarea situaţiei create", se arată în rechizitoriul dosarului "Mineriada".

Iliescu şi Roman au declarat că nu au chemat minerii

În declaraţia dată la Parchet, Petre Roman a susţinut că a aflat că minerii vin în Capitală cu doar câteva ore înainte să ajungă, iar Ion Iliescu a respins şi el ipoteza că minerii ar fi fost chemaţi de autorităţi.

Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Mineriadei ar putea ajunge să plătească daunele morale cerute de victimele violenţelor, dacă decizia instanţei va fi una de condamnare.

Din cele 1.388 de victime identificate de anchetatori, mai puţin de jumătate au precizat ce despăgubiri vor, cea mai mică sumă fiind mai degrabă simbolică - 10 lei, în timp ce una dintre victimele care a fost bătută de mineri atât în Piaţa Victoriei, cât şi în faţa sediului PNL de atunci a cerut 100 de milioane de lei.

În total, suma cerută de victimele audiate de procurorii militari ajunge la 88 de milioane de euro, însă va creşte după începerea judecăţii, pentru că o parte dintre cei care vor daune încă nu au hotărât suma.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite