Impozitele împing firmele spre evaziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Noul regim de taxare a companiilor mici creează confuzie în mediul de afaceri. Aplicarea impozitului de 16% pe profit, în locul celui de 3% pe venit, va pune întreprinzătorii în situaţia de a-şi închide afacerea sau de a trece în zona gri a economiei.

De la 1 ianuarie, patronii care deţin întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) nu mai au opţiunea de a plăti impozit de 3% pe venit, ci trebuie să plătească 16% impozit pe profit, ca oricare altă firmă dinafara categoriei IMM. Această schimbare a dat peste cap atât planurile de afaceri pe perioada imediat următoare, cât şi socotelile privind rentabilitatea firmelor afectate.

Citiţi şi:

Impozitul minim, înlocuit de forfetar din vară

Haiducul Surupăceanu, „tanchistul“ de la Romsilva

Proiect de bir pe averile foarte mari

De asemenea, rezultatul financiar pe 2009 se va schimba substanţial (în jos, evident), pentru că firmele vor plăti un impozit pe profit anticipat, calculat pe baza profitului obţinut anul trecut, după modelul folosit până acum în cazul instituţiilor bancare.

„Mă gândesc serios să ies din afaceri"

Decizia a fost luată de majoritatea din Parlament, la dezbaterea bugetului, prin respingerea unui amendament ce prevedea prelungirea acestei facilităţi pentru IMM-uri.

Contactaţi în legătură cu această schimbare în regimul fiscal al IMM, mai mulţi oameni de afaceri ne-au declarat că vor încerca să‑şi diminueze pe cât posibil costurile generate de această măsură, iar dacă nu vor reuşi...

CITEŞTE DESPRE OCUPAŢIILE CARE RÂD ÎN NAS CRIZEI

„Este foarte uşor, dacă ai un contabil bun, să treci diverse cheltuieli pe firmă şi să-ţi diminuezi astfel profitul, dar nu înţeleg de ce suntem împinşi să facem aşa ceva. Eu am mai multe firme, câteva sunt mici, altele sunt mai mari - puteam să trec profitul de la una la alta astfel încât să ieşim mai ieftin la taxare. De-acum va trebui să reaşezăm toată afacerea, pentru că nimănui nu-i convine să se trezească dator la fisc peste noapte", ne-a declarat un întreprinzător care, din motive lesne de înţeles, doreşte să-şi păstreze anonimatul.

Un alt patron ne-a spus sec: „M‑am săturat să-mi tot bat capul cu calculele astea fiscale, mă gândesc serios să ies din afaceri sau, cel mult, să mi le mut într-o ţară cu mai multă stabilitate din acest punct de vedere".

Statul pierde o sursă sigură de venit

Trecând de la taxarea unui venit cert, respectiv cifra de afaceri a microîntreprinderilor, la impozitarea unui profit nesigur, „statul pierde o sursă sigură de venit", ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

„Să facem un calcul simplu, pe o firmă cu un rulaj de 5.000 de euro şi o rată a profitabilităţii de 3%. De pe urma acesteia, statul ar putea să ia câţiva lei în plus dacă impozitează profitul cu 16% şi nu cifra de afaceri, cu 3%, dar dacă această firmă nu va mai face profit? Observăm şi că, de câte ori apare o taxă nouă, este posibil să se plătească anticipat, dar dacă apar oarece facilităţi, acestea nu se pot aplica retroactiv", a spus Pârvan.

CITEŞTE DESPRE PROBLEMELE GRAVE PE CARE LE ALE CEA MAI MARE MULTINAŢIONALĂ IT DIN VEST

Şi Mihai Păsculescu, vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903, este convins că statul va avea de pierdut. El arată că, de regulă, firmele mici sunt unităţi familiale, a căror urmărire fiscală nu era deloc costisitoare pentru că ele plăteau oricum 3% din ce au facturat.

„De-acum, fiscul va trebui să se supraîncarce cu personal, iar costurile de administrare a acestui impozit s-ar putea să depăşească sumele încasate de pe urma lui", conchide liderul UGIR-1903.

Forfetarul se va aplica din vară

Impozitul minim va fi înlocuit cu impozitul forfetar începând cu semestrul al doilea şi se va aplica pentru serviciile unde se înregistrează evaziune fiscală, a declarat, ieri, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, vicepreşedinte ANAF. „Vom aplica impozitul în saloane de frumuseţe, restaurante, unde nu se eliberează bonuri", a spus Vătăşoiu.

67 la sută din IMM-urile rentabile au realizat un profit mai mic în 2009 decât în 2008.

CITEŞTE DESPRE CELE MAI BUNE JOBURI OFERITE ONLINE

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite