Importanţa senzaţională a breaking news-urilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disperarea-i mai mare decât Casa Poporului, mamut construit de Ceauşescu cu multe sacrificii ale românilor, de unde se cârmeşte căruţa cu şine a României. Se caută soluţii febrile în laboratoare: naţionalizări de pensii, noi taxe şi impozite, amânări, idei, manipulări şi multe abureli ale poporului. Toate acestea sunt aruncate pe piaţă prin intermediul breaking news-urilor şi specialiştilor în domeniul news fake-urilor.

În timp ce caut un subiect de interes pe care să-l abordez, îmi bubuie în urechi şi mi se perindă pe retină permanentele, obsedantele, repetabilele, sâcâitoarele, enervantele, mincinoasele, manipulatoarele breaking news-uri ale televiziunilor. Avem de toate: de la subiectele politice, economice, sociale, militare, legislative, guvernamentale, cele legate de justiţie, religioase, de politică externă, până la cele de shopping, cancanuri, bârfe, fufe şi făcături tipic româneşti.

Suntem sub asaltul breaking news-urilor post pascale, în săptămâna luminată. Sub mantaua de vreme rea, hibernală peste florarul lui aprilie, ni se oferă din belşug ştiri, comentarii, opinii, analize, previziuni şi imagini cu: Ghiţă, politicieni care povestesc cum şi-au petrecut Paştele sau cum vor să-i graţieze pe criminali şi corupţi, primari generali pe val, cum este Gabriela Firea, şefa absolută a Capitalei, în luptă cu iarna de primăvară care-i pune bucureştenii în cap, parlamentari care fac pe dracu-n patru să-şi impună proiectele de lege, fie că sunt fiscale, pe Justiţie ori cu impact social, cum ar fi legea unitară a salarizării. Curg ecranele sufocate de breaking news-urile de toate culorile, care mai de care mai senzaţionale.

Din toate aceste breaking news-uri, din ultima vreme, îmi revine obsedant în minte un subiect fake, în care un parlamentar din coaliţia la putere, se vaită că nu poate trăi cu indemnizaţia de 1000 euro pe lună, parlamentar care continuă tradiţia altor trecători plângăcioşi, aleşi „muritori” de foame, cărora nu le ajungeau banii de genţi şi costume. Acestei ştiri false îi opun una adevărată, care se întîmplă ciclic pentru năpăstuiţii soartei, care n-au nici măcar 10 milioane de lei vechi cu atât mai puţin 1000 de euro salariu sau pensie.

Este vorba despre românii care s-au împrumutat pe la casele de ajutor reciproc sume de 1-2 milioane de lei vechi, pentru a avea cu ce să-şi cumpere minimul de alimente şi a avea ce pune pe masa de Paşte. Sunt „morţii” vii, care se chinuie să supravieţuiască, unii reuşesc chiar, cu un venit muuult sub cei 1000 de euro, indemnizaţia dintre viaţă şi moarte a parlamentarului român.

Se caută soluţii de către marii bărbaţi şi marile femei de partid şi de stat ale României. Dar mai ales se caută bani. Mulţi, mulţi, mulţi bani pentru a acoperi măcar un pic din promisiunile bombastice, fără număr ale puterii actuale. Disperarea-i mare, mai mare decât Casa Poporului, mamut construit de Ceauşescu cu multe sacrificii ale românilor, de unde se cârmeşte căruţa cu şine a României. Se caută soluţii febrile în laboratoare: naţionalizări de pensii, noi taxe şi impozite, amânări, idei, intoxicări, manipulări şi multe, multe, multe abureli ale poporului.

Toate acestea sunt aruncate pe piaţă prin intermediul breaking news-urilor şi specialiştilor în domeniul news fake-urilor. Acestea au devenit extrem de importante, vitale în atingerea scopurilor, a ţintelor vizate. Breaking news-urile artificiale sunt arme esenţiale în războaiele zilei, fie ele politice, economice, militare şi mai ales în bătăliile pentru putere şi control.

Dacă ne uităm la tv, trăim în breaking news-uri permanente. Fără număr, fără număr, fără număr... După cum cred eu, jurnalist de modă veche, un breaking news trebuie să se refere la o ştire, un eveniment de mare interes public, la zi, o ştire fierbinte care să prezinte un fapt, o acţiune, o întâmplare cu impact semnificativ în viaţa noastră, în societate, în ţară, în lume. Sigur, jurnaliştii de modă nouă, tonomatele înţeleg altfel lucrurile, din moment ce fac breaking news-uri din orice, chiar şi din chestii fantomatice, inventate, fabricate. Subiecte care aduc pe piaţă informaţiile, ştirile, articolele false. Aşa numitele fake news, aduse în discuţie în ultima vreme şi acuzate de manipulare şi intoxicare chiar şi la curtea celor mai puternice state ale lumii.

Specialiştii români în astfel de chestii menite să servească anumite interese, prin intoxicarea opiniei publice, mascaţi sub nume de jurnalişti, editori, analişti, oameni cu apartenenţe politice, de afaceri, funcţionari înalţi ai statului, organe legislative, executive, sindicate, părerologi de tot felul sunt prezenţi non stop pe sticla televizoarelor. Fac şi desfac iţe, pun lucrurile şi ţara la cale, judecă şi dau verdicte proprii în cadrul acestor breaking news-uri false.

Putem fi campioni ai făcăturilor de presă, de televiziune în general, ştiind că imaginea, apariţia şi datul din gură pe sticlă au un impact foarte mare, decisiv de cele mai multe ori, pentru atragerea privitorilor, telespectatorilor, naivilor şi nătângilor, care stau cu gura căscată pe senzaţionalul de laborator. Cu toate că mulţi dintre ei habar nu au ce e acela un breaking news, sunt acaparaţi de importanţa extraordinară a subiectelor prezentate.

Astfel, devin telespectatori fideli unui anumit post tv, simpatizanţi şi susţinători aprigi ai unui anumit partid politic, al unei justiţii sociale şi dreptăţi false fabricate şi prezentate de „specialişti”. Unii privitori mai tineri devin fani înfocaţi ai vreunei „vedete”, „star”, „artiste”, fufe, panarame prezentate cu mare pompă la televizor, la emisiunile de îndobitocit şi sunt luate drept exemple, modele de urmat de către prostime. Talentele la români abundă permanent, se nasc peste noapte şi se bazează pe prostirea şi prostimea multora pentru a face rating cu orice preţ, fără scrupule, implicit mulţi, mulţi bani.

Suntem permanent bombardaţi de „senzaţionalul” breaking news-urilor şi nici măcar nu avem sirene să ne alarmeze în privinţa informaţiilor false, profund manipulatoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite