Ieşenii preferă pentru copii nume de sfinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe de altă parte, şefii Direcţiei atrag însă atenţia că tot mai mulţi copii se nasc în afara căsătoriei.A cum câţiva ani, angajaţii Direcţiei de evidenţă a populaţiei nu îşi puteau

Pe de altă parte, şefii Direcţiei atrag însă atenţia că tot mai mulţi copii se nasc în afara căsătoriei.
A cum câţiva ani, angajaţii Direcţiei de evidenţă a populaţiei nu îşi puteau stăpâni râsul atunci când trebuiau să treacă în certificate prenumele nou-născuţilor. "Marimar, Isabel, Fernando" erau preferate mai ales de mamele care urmăreau frecvent telenovelele. "Boboaca, Portocala, Floricica sau Zambiluţa" erau prenumele întâlnite frecvent la persoanele de etnie rromă. Astăzi însă, astfel de prenume au devenit o raritate. şi aceasta deoarece tot mai mulţi copii din Iaşi poartă nume de sfinţi. În funcţie de sărbătoarea religioasă apropiată zilei de naştere, ieşenii îşi botează copilul Daniel, Maria, Constantin sau Petru. "Tot mai mulţi părinţi se uită în calendar atunci când îşi aleg numele copilului. Luna aceasta, spre exemplu, am avut foarte multe prenume de Petru sau Petronela, pentru că a fost sărbătoarea Sfântului Petru", a declarat Angela Popa, inspector la Direcţia locală de evidenţă a populaţiei. Nu în ultimul rând, în registrele Direcţiei se întâlnesc frecvent prenume ca Anamaria, Mihaela, Ioana, David sau Iosif. Fetiţele au mai fost botezate Raluca, Iulia sau Alexandra.

A scăzut numărul naşterilor
În primele şase luni ale acestui an, la Direcţia de evidenţă a populaţiei au fost înregistrate peste 4.400 de naşteri, cu 200 mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Îngrijoraţi de scăderea natalităţii, şefii Direcţiei atrag atenţia şi că tot mai mulţi copii se nasc în afara căsătoriei. "Faţă de anii precedenţi, constatăm că tot mai mulţi tineri au copii fără să se şi căsătorească. Nu mai vor să treacă prin faţa ofiţerului stării civile, şi îşi cresc copiii aşa…", a adăugat Angela Popa, în opinia căreia nivelul scăzut de trai face ca tinerii din Iaşi să nu îşi legalizeze relaţiile. Astfel de situaţii se înregistrează mai ales în mediul rural.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite