Horia Vîrlan: „Am gătit pentru un batalion de soldaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Vîrlan
Horia Vîrlan

Prezentatorul emisiunilor „Cireaşa de pe tort” şi „Uite cine găteşte!” de la Prima TV spune că a început să prepare mâncare încă din copilărie, dar primul meniu serios l-a pregătit în armată.

O prezenţă simpatică pe micul ecran, bucătarul Horia Vîrlan oferă publicului sfaturi culinare preţioase în timp ce se distrează pe seama vedetelor care „transpiră" în bucătărie. Vîrlan pune mare preţ pe partea practică a emisiunilor sale, dincolo de conţinutul monden şi de latura satirică a acestora.

De cât timp gătiţi?

De când eram copil, dar am început să gătesc şi pentru alţii în perioada stagiului militar. Soldat la TR (n.r. - termen redus) fiind, am plecat la muncile agricole, unde am gătit pentru un întreg batalion de militari.

Unde aţi învăţat să gătiţi? Unde aţi studiat?

Am învăţat să gătesc de la bunica din partea mamei, dar am absolvit o şcoală de bucătari, apoi am urmat cursuri de Artă Culinară în SUA. Am făcut cursuri de bucătar specialist, bucătar-şef şi Management turistic în Bucureşti şi am obţinut şi titlul de Maestru în Arta Culinară.

De ce v-aţi făcut bucătar?

Păi, student fiind la Facultatea de Construcţii, am constatat că nu mi se potriveşte prea tare, aşa că am renunţat la aceasta şi, după câţiva ani de pendulare, am ales să fiu bucătar. Vorba unui bucătar bătrân: „Taică, în bucătărie nu te ninge, nu te plouă şi nici nu mori de foame". Lăsând gluma la o parte, bucătăria îmi dă ocazia să creez, să las ceva în urmă: feluri de mâncare sau sosuri, dulciuri ori cofeturi. Este încă loc pentru a mai adăuga un preparat într-o viitoare carte de bucate.

Gătitul e o pasiune sau o profesie? Mai aveţi lucruri noi de descoperit?

Pentru mine, gătitul este o mare pasiune, dar reprezintă şi profesia mea de bază, pentru că aşa îmi câştig existenţa. Gastronomia, în general, este un domeniu complex, care implică chimie alimentară, inginerie tehnologică, nutriţie şi chiar artă. Datorită uluitoarei varietăţi de ingrediente şi condimente, dar şi datorită multitudinii de tehnici culinare, Gastronomia este un Univers nedescoperit în întregime.

Care e mâncarea dumneavoastră preferată?

Mănânc cu drag sarmale şi mămăligă cu brânză, dar îmi plac mai multe şi, în special, cele care nu-mi sunt permise!

Orice bucătar mai dă greş câteodată. Care e cea mai dezastruoasă reţetă pe care aţi pregătit-o?

Nu pot spune că am avut reţete care au ieşit dezastruos, dar pot afirma că nu-mi plac, de fapt detest preparatele care conţin gelatină.

Cum aţi început colaborarea cu Prima TV? Cum v-au găsit?

Nu ştiu cum m-au găsit, dar pot spune că mă bucur că m-au ales pe mine.

Care sunt criteriile după care evaluaţi prestaţia unei gazde la „Cireaşa de pe tort"?

Dăruirea în calitate de gazdă, ordinea şi disciplina în lucru, imaginaţia în alegerea meniului, bunul-simţ şi, nu în ultimul rând, şarmul.

Ce contează mai mult în evaluare: Cum găteşte, ce găteşte sau cum îşi primeşte oaspeţii?

În primul rând cum îşi primeşte oaspeţii, apoi cum găteşte şi, la sfârşit, ce găteşte.

Ce meniuri v-au impresionat din ce au gătit până acum invitaţii dumneavoastră?

Au fost destul de multe, dar amintesc meniul Luanei Ibacka, extrem de variat, al Ritei Mureşan, care a pregătit o cină cu specific thailandez, dar şi cel al lui Adrian Daminescu, care şi-a delectat invitaţii cu fructe de mare, sau meniul lui Jakob Haussmann, care a constat în carpacio de ton.

Ce fel de bucătari aţi descoperit în vedetele participante?

În general, vedetele nu au timp de gătit şi le înţeleg. Totuşi, trebuie să spun că m-a dezamăgit faptul că nici nu sunt multe cele care fac din gătit un hobby.

Comentariile dumneavoastră la adresa invitaţilor sunt adesea foarte acide. S-a supărat vreodată cineva?

Eu le consider doar „acrişoare". E un termen culinar, nu-i aşa? Ha, ha! De supărat tare, nu cred că a fost vreun motiv serios.

Care e cea mai mare satisfacţie pe care o aveţi de la „Cireaşa de pe tort"?

Cea mai mare bucurie a mea este faptul că privitorii au învăţat câte ceva din cele spuse de mine şi au pus în practică, fiind fericiţi cu cele învăţate. Eu urmăresc partea practică a emisiunii, cu toate că atât „Cireaşa de pe tort", cât şi „Uite cine găteşte!" sunt „învelite" într-o mantie de monden şi satiră.

Emisiunea va veni cu ceva diferit în săptămâna Paştelui?

Vom trăi şi vom vedea!

Ce vedetă nu a participat încă la emisiune, dar v-aţi dori foarte mult s-o vedeţi „la treabă"?

Ooo! Sunt multe vedete pe care aş fi bucuros să le văd „trebăluind" prin bucătărie. „Cârcotaşii" Şerban Huidu şi Mişu Găinuşă, Ştefan Bănică, Mihaela Rădulescu şi mulţi alţii.

Cum mănâncă şi cum gătesc românii? S-au mai rafinat gusturile sau suntem tot la ceafă de porc şi cartofi prăjiţi?

Românii mănâncă la masă şi gătesc în faţa aragazului. Glumesc! Românii sunt într-o continuă căutare a identităţii, dar în opinia mea nu caută unde trebuie. În loc să mănânce preparate italieneşti, turceşti, greceşti, chinezeşti sau americane, pot foarte bine să consume preparatele noastre tradiţionale, adaptate nevoilor actuale. Pentru acest lucru trebuie făcute programe guvernamentale care să promoveze calitatea bucatelor noastre şi să le pună în valoare. Cât despre rafinament, acesta poate fi regăsit într-o „varză à la Cluj" sau într-o „tochitură măcelărească", dar să fie servite cu clasă.

Care sunt „greşelile culinare" ale românilor, ce mănâncă prost şi ar putea mânca mai bine?

Greşeala principală este migrarea către „fast-food-ul" de proastă calitate şi abandonarea gustului românesc. Aici doresc să subliniez că nu sunt nici naţionalist, şi nici nu denigrez în vreun fel bucătăriile altor popoare.

Are nevoie România de un Jamie Oliver?

Cred că ceva asemănător ar ajuta noua generaţie din România să mănânce mai sănătos, într-o lume care ne hrăneşte din ce în ce mai greu.

Credeţi că dumneavoastră aţi putea fi un Jamie Oliver al României?

Sunt prea bătrân şi nu am părul creţ!

Mini CV

- S-a născut la 11 martie 1963, la Galaţi.
- A studiat arta culinară la Cleveland Community College, SUA.
- A lucrat în România, SUA, Marea Britanie şi Ungaria. Are - Prezintă emisiunile „Cireaşa de pe tort" şi „Uite cine găteşte".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite