Hărţuitorul de pe Dorobanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un zâmbet din politeţe a transformat în coşmar viaţa unei tinere din Capitală. Un individ, în vârstă de 30 de ani, care-şi face veacul în zona Dorobanţi, ajutând la parcarea maşinilor, a făcut o obsesie pentru aceasta.

Bărbatul a urmărit-o pe stradă timp de mai multe luni, a sunat-o neîncetat la telefonul mobil, şi a ajuns să-I vandalizeze maşina după ce femeia i-a respins avansurile. Disperată, femeia s-a plâns Poliţiei iar zilele trecute hărţuitorul, Petru Covaci, a fost capturat de poliţişti. Procurorul care instrumentează cazul a decis că acesta poate fi cercetat în stare de libertate şi l-a plasat sub control judiciar.

Coşmarul femeii a început în urmă cu câteva luni, atunci când a făcut imprudenţa să-şi lase în parbrizul maşinii numărul de telefon, obicei răspândit printre şoferi, pentru a fi sunaţi în situaţia în care ar bloca pe cineva.

Petru Covaci, care primea de fiecare dată de la tânără câţiva lei pentru parcare în zona Pieţei Dorobanţi, a profitat de ocazie, i-a luat numărul de telefon şi a început să o sune.

I-a vandalizat maşina cu furculiţa

De la propuneri indecente lansate telefonic şi bileţele lăsate pe maşină, până la ameninţări nu a fost decât un singur pas.  Nu o dată femeia a fost urmărită până  acasă de cel care făcuse o pasiune pentru ea şi care îi spunea încontinuu că vrea să fie ”sclavul ei”. Într-o seară, Petru Covaci a vandalizat maşina victimei cu ajutorul unei firculiţe.

Când a văzut că bărbatul nu înţelege refuzul, speriată, femeia a apelat la Poliţie. În urma anchetei demarate de oamenii legii, hărţuitorul a fost identificat, iar luni Petru Covaci a fost săltat de pe stradă. Cercetările au stabilit că acesta este un client mai vechi al poliţiştilor, fiind condamnat şi pentru furt calificat. Covaci este cercetat acum pentru hărţuire şi distrugere. Anchetatorii au suspiciuni că individul nu este la prima faptă de acest gen, de aceea verifică o altă posibilă victimă. Ei fac apel ca persoanele care trec prin astfel de situaţii, să apeleze la Poliţie.

Hărţuitorii pot comite acte de violenţă extremă

Asta şi pentru că, potrivit psihologilor, hărţuitorii sexuali, cum este cazul lui Petru Covaci, pot fi foarte periculoşi putând ajunge la acte extreme de violenţă.

„Trebuie să diferenţiem cazurile de hărţuire. Pe de o parte, sunt hărţuitorii care urmăresc să obţină anumite beneficii sau foloase, iar pe de altă parte sunt hărţuitorii de tip sexual, care sunt cei mai periculoşi. E foarte greu să stabileşti ce se întâmplă în mintea lor, dar cu siguranţă vorbim de elemente de tip antisocial. Astfel de persoane nu respectă normele sociale, au o mare lipsă de empatie, sunt impulsive – pot ajunge la acte de violenţă extremă, pot distruge bunuri. Intră în categoria patologiei de tip antisocial. Cei mai mulţi, din păcate, ajung să recidiveze. Azi au o victimă, mâine au alta. Unele victime au curajul să meargă la Poliţie, dar altele nu au”, a explicat, pentru ”Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu.

Ce se întâmplă cu victimele

Din păcate, susţine psihologul Mihai Copăceanu, victmele hărţuitorilor pot rămâne cu sechele pe perioade foarte lungi de timp.

„Consecinţele sunt diverse, de la anxietate socială, adică frica de a mai ieşi în public, care poate dura ani de zile sau teama de a recunoaşte în orice persoană un potenţial agresor, până la depresii severe. Uneori, pot fi şi afecţiuni ale corpului pe bază nervoasă. Sunt foarte întâlnite şi tulburările de somn, sentimentele de autoînvinovăţire –unele victime se gândesc că poate au greşit cu ceva, poate au făcut ceva care l-a încurajat pe agresor”, spune specialistul.

Potrivit acestuia, lăsarea unui număr de telefon în parbrizul maşinii este, practic, o invitaţie pentru potenţialii hărţuitori. Dacă totuşi ajung în postura de victimă, persoanele respective trebuie să apeleze imediat la Poliţie.

„Persoanele care cad victime hărţuitorilor trebuie în primul rând să anunţe poliţia. Stăm foarte prost la reacţia celor din jur. De obicei, oamenii pe stradă când văd astfel de cazuri, ezită să ia atitudine. O femeie este oricând vulnerabilă în faţa unui bărbat. Mulţi dintre indivizii care hărţuiesc sunt cunoscuţi Poliţiei”, a mai spus psihologul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite