Hăituiţi de tâlhari pe şosea. Familie cu doi copii terorizată la Ţăndărei într-o tentativă de jaf de tip Sineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episodul jafurilor de la Sineşti se repetă la Ţăndărei: o familie cu doi copii, din Galaţi, care se întorcea de la mare, a trăit clipe de groază, după ce mai multe maşini au încercat să o blocheze în trafic. Oamenii au apelat 112, dar nimeni nu le-a venit în ajutor.

„Siguranţă şi încredere“ este un slogan din ce în ce mai străin Poliţiei Române, care dovedeşte din nou că nu poate să asigure protecţia cetăţenilor, nici după ce jafurile la drumul mare de pe E85 din zona pădurii de la Sineşti au ieşit la iveală.

În minivacanţa de Sf. Maria, sejurul la mare al unei familii din Galaţi era să se transforme într-o tragedie. La fel ca în cazul atacurilor de la Sineşti, oamenii au fost blocaţi în trafic, cu scopul de a fi tâlhăriţi. Incidentul s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.

Carmen Ilie, mama a doi copilaşi, povesteşte cum în timpul sejurului la Eforie Nord, fata cea mică a familiei a avut nevoie de îngrijiri medicale urgente după ce a răcit foarte tare şi era în pericol să se sufoce. Din acest motiv, părinţii au decis să-şi ia copiii şi să plece spre casă la ceas de noapte. Nimic nu prevestea clipele de groază care au urmat.

Filmul groazei

Carmen Ilie povesteşte că totul a fost în regulă până la intrarea în Ţăndărei. „A fost ca şi cum am intrat pe platoul unui film de groază“, îşi aminteşte femeia. Pe un drum deloc iluminat, s-au trezit prinşi între trei maşini.

„În faţa noastră, un Renault Clio este oprit de un Audi cu număr de Ialomiţa (fix la ieşire era un indicator cu «drum închis», pus intenţionat de ei). «Ciudat!» zic... Blochez uşile, îmi zice soţul să întorc, o luăm pe drum ocolitor. Când dau să întorc, şoferul din Audi îmi aprinde o lanternă în faţă, încercând să mă orbească şi să observe cu cine mai sunt în maşină. Întorc. Şoferul Renault-ului a mers după noi. La 200 de metri, o dubiţă albă mi se opreşte brusc în faţă, Audi-ul era în lateral stânga. Coboară nişte ţigani din maşini şi vin spre mine. Nu mai ştiu ce aveau în mâini, eram deja speriată, calculam din ochi să văd dacă pot trece printre ei cu maşina şi cam ce s-ar întâmpla dacă aş ieşi de pe carosabil.

Demarez şi reuşesc să mă strecor în viteză ieşind în strada principală, îndreptându-mă către postul de poliţie, care, ce să vezi?! Era gol! Dubiţa si Audi-ul după noi. Dubiţa mă opreşte (culmea!) chiar în faţa secţiei de poliţie. Se dau jos şi vin spre noi. În acest timp, soţul sunase la 112, încercând să le explice că nu ne-am şicanat în trafic, că suntem cu doi copii în maşină, din care unul bolnav, că de-aia am plecat la miezul nopţii la drum, că nu i-am deranjat pe nenorociţii ăia cu nimic, că urmăresc să ne tâlhărească“, povesteşte femeia, care îşi aminteşte că în timp ce încerca să treacă printre maşinile agresorilor pentru a-şi salva familia, tâlharii au început să arunce cu pietre în maşina lor, încercând să-i oprească.

„Mă rugam să mă oprească un echipaj de poliţie“

Carmen, care are permis de mai bine de 20 de ani, spune că doar instinctul de supravieţuire i-a dat putere să rămână lucidă şi să reuşească să scape.

„M-am gândit la copii şi la familie şi, în momentul acela, m-am mobilizat automat. Mă gândeam la fetiţa mea cea mică, ce trebuia să ajungă la spital, şi la cea mare, care se trezise şi era speriată pentru că nu înţelegea ce se întâmplă. Dacă eram singură în maşină, nu ştiu dacă aş fi supravieţuit. După ce am ieşit din Ţăndărei, am mers cu viteză foarte mare. Am accelerat pentru că mă gândeam că dacă nu merg cu viteză, ei mă vor prinde din urmă. Îmi era teamă. Mă rugam să mă oprească un echipaj de poliţie ca să pot să îi explic ce s-a întâmplat, dar nu găseşti nici pe naiba“.

Poliţia le-a cerut să se întoarcă în „gura lupului“

Ba mai mult. Mama celor două fete spune că soţul său a fost sfătuit de poliţistul cu care a vorbit la telefon să se întoarcă la Ţăndărei pentru a depune plângere.

„Ne-au spus că dacă vrem să facem o sesizare, nu avem decât să ne întoarcem la Ţăndărei. Adică să ne întoarcem în gura lupului, de unde am plecat. Dar nu să ne întrebe: Domnule, dar copiii sunt bine? Zici că un copil este bolnav, hai să trimitem un echipaj, să trimitem o salvare. Hai să facem într-un fel… Omeneşte“, povesteşte Carmen Ilie pentru „Adevărul“. 

Varianta Poliţiei

Varianta Poliţiei, puţin diferită de cea a victimelor, pare desprinsă din filmele de comedie. Oamenii legii susţin că înainte să sune tatăl celor două fetiţe, la 112 ar fi telefonat însuşi şoferul autoturismului Audi care a urmărit familia din Galaţi. Acesta ar fi reclamat că a văzut pe stradă două maşini suspecte, pe care a încercat să le blocheze.

„Mai întâi, Poliţia a fost sesizată telefonic de către un cetăţean din Ţăndărei despre două maşini suspecte. Apelul a fost înregistrat la ora 1.20. Ofiţerul de serviciu a trimis o patrulă în zona respectivă, iar după aproximativ 10 minute, s-a primit un apel prin 112 de la cetăţeanul care se deplasa către Galaţi. Acesta a sesizat că a fost şicanat în trafic de două autoturisme, un Audi A6 şi un Opel. Ofiţerul de serviciu a transmis datele patrulei care se deplasa deja către zona indicată. Poliţiştii l-au identificat pe şoferul maşinii Audi, care sunase primul la Poliţia Ţăndărei.

Acesta a spus că a încercat să oprească maşina cu numere de Galaţi, deoarece i s-a părut suspectă, că se plimbă pe străzile adiacente. Ofiţerul de serviciu a luat din nou legătura cu persoana care se deplasa către Galaţi. A întrebat-o dacă a fost victima vreunei infracţiuni, dar aceasta a negat. L-a rugat, dacă doreşte, să depună o plângere. Dumnealui era deja în drum către Brăila, pe o altă rută“, a declarat inspector de poliţie Andreea Loghin, purtător de cuvânt al IPJ Ialomiţa.

Cât despre tentativa de blocare a maşinii în trafic, Poliţia spune că va declanşa o anchetă doar dacă victimele vor depune o sesizare. „Colegii care au ajuns la faţa locului au încheiat un proces-verbal, în care au consemnat cele relatate de persoana din Audi. Adresăm şi pe această cale rugămintea ca persoana din maşina cu numere de Galaţi care care a apelat 112 să depună o plângere. La apelul prin 112, aceasta nu a precizat că cineva ar fi aruncat cu bolovani în maşină, ci doar că a fost şicanată în trafic“, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomiţa.

Am accelerat pentru că mă gândeam că dacă nu merg cu viteză, ei mă vor prinde din urmă. Îmi era teamă. Mă rugam să mă oprească un echipaj de poliţie.

Tâlhăriile de la Sineşti şi urmările anchetei: Furtună într-un pahar cu apă

Evenimentul povestit de Carmen Ilie a avut loc la doar trei luni de la păţania asemănătoare a unui buzoian. Deşi, atunci cazul acestuia a cutremurat Poliţia Română din temelii, în ultimele două luni nu s-a mai auzit nimic despre ancheta care fusese deschisă ca urmare a tâlhăriilor de pe E 85.

Concret, în luna mai, un buzoian a povestit pe pagina sa de Facebook cum a scăpat ca prin urechile acului de o tâlhărie la drumul mare  la care ar fi fost martori şi copiii săi. „Cum poţi fi prăduit ca în Vestul Sălbatic, la final de vacanţă! Sineşti, E85, Bucureşti - Buzău. În această seară am oprit într-o parcare, pe drumul Buzău-Bucureşti, pentru o pauză de la condus. Am urcat în maşină când am văzut că cea din faţa mea, oprită şi ea în parcare, a plecat. Nu am avut un sentiment OK, o bănuială mi-a zis să mă car. Fix în acel moment am văzut oameni ieşind din pădurea de pe marginea drumului, venind spre maşină în viteză. Eram deja înăuntru şi am văzut cum un tânăr era deja ghemuit în spatele maşinii. Am blocat uşile, am plecat în viteză şi am sunat la 112. Mi s-a făcut legătura la Poliţie, care mi-a spus că sigur am roata înţepată şi o maşină care sigur mă urmăreşte. Deci ştiau. În timp ce vorbeam cu ei la telefon, mi-a apărut în bord mesajul de pană pe spate, dreapta“, scria atunci Mihai Răzvan Moraru pe pagina sa de Facebook. 

Bărbatul a ajuns la o benzinărie din Voluntari, unde a oprit pentru a îşi umfla roata. Acolo s-a întâlnit şi cu poliţiştii. „Mi-au spus că am avut noroc, pentru că alţii, zilele trecute, nu au fost la fel de norocoşi. Au fost bătuţi, jefuiţi“, mai spunea bărbatul. Potrivit poliţiştilor, 37 de şoferi au fost atacaţi până în luna mai, doar la Sineşti, în judeţul Ialomiţa. Oameni care au oprit pentru un popas şi într-o clipă de neatenţie au rămas fără lucrurile din maşini, ori s-au trezit cu roţile înţepate pentru ca hoţii să poată acţiona în voie. Şeful Poliţiei Române de atunci, Cătălin Ioniţă, a dispus un control intern la Inspectoratul de Poliţie
Judeţean Ialomiţa.

Citeşte şi:

Cum poţi să fii jefuit la drumul mare în România: păţania unui şofer după vacanţa de 1 Mai. Metoda: înţeapă roata, atacă, fură tot

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite