Ştia că nu are dreptul la nici un fel de minivacanţă fiindcă marţi dimineaţă, la prima oră, îl aşteaptă cu ultimele calcule nu doar premierul României care e om de treabă şi, la urma urmei, nici nu prea contează - trage el încă o grimasă şi cu asta basta - ci însuşi şeful de partid, dl. Liviu Dragnea, şi colega de Cabinet, apriga poliglotă Lia Olguţa Vasilescu.

Cea despre care, într-o pauză de hidratare, tocmai aflase de la nevastă că primise laude în direct, la o oră de vârf, şi la o televiziune apropiată de PSD, de la altă mare comunicatoare, nimeni alta decât primăriţa generală a Capitalei, Gabriela Firea. Asta în vreme ce alţi colegi de guvern fuseseră drastic criticaţi de tovarăşa vicepreşedintă despre care sociologul de partid Marius Pieleanu tocmai a edictat luni seară că ar fi bună de premier şi de candidat la preşedinţie.

Degeaba a refăcut el, dl. Viorel Ştefan, încă ministrul de Finanţe al României, calculele. În van a stat ore şi ore cu creionul chimic în gură, fără rost şi-a frecat degetele de bilele de la abac. Socoteala nu ieşea şi pace. „Anvelopa salarială” se arăta a fi drastic depăşită dacă măririle promise ar intra în vigoare de la 1 iulie. Ele trebuind să fie asemenea unor salve de tun menite să marcheze, eroic, majestuos, partinic, cu spirit de răspundere şi cu siguranţa aferentă adoptarea Legii unitare a salarizării, vor fi aplicate ca atare.

Încă şi mai încăpăţânate se arătau a fi şi creionul chimic, şi abacul atunci când venea rândul estimării impactului creşterii cu 50% a lefurilor profesorilor de la 1 ianuarie 2018. 25% la sută mai treacă-meargă. Mai rezolvăm ceva cu câte un împrumut ba de pe piaţa externă, ba de la populaţie, ne mai păcălim o dată pe noi înşine şi spunem, după modelul d-lui Tăriceanu, că economia duduie.

Marţi dimineaţă dl. Viorel Ştefan şi-a luat inima în dinţi. A dat ochii cu Dragnea, cu Olguţa, l-a salutat în treacăt şi pe zisul lui şef de ierarhic şi le-a întins fiecăruia forma finală a calculului care, mai mult ca sigur, în viitorul apropiat îi va aduce firmanul de mazil.

Domnul Grindeanu a făcut o grimasă de parcă ar fi înghiţit un pumn de sare amară, domnul Dragnea mai că nu a dat în apoplexie - Cum? PSD să nu îşi respecte promisiunile? - doar Olguţa a tăcut. După ce a înghiţit în sec s-a arătat vitează şi a spus - Voi face eu anunţul. Şi l-a făcut. Doar în limba română. Nu a mai făcut efortul de a-l traduce în engleză şi franceză. Un şoc pe zi ajunge! Să fim înţelegători cu electoratul!

Presa a titrat îndată, în regim de breaking news - Anunţ şoc de la guvern!

Numai abacul a preferat să reflecteze şi să îşi spună în gând: Câte astfel de anunţuri nu îi mai aşteaptă pe sărmanii români!