Guvernul copy paste de agramatisme

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De noul guvern şi, nu în ultimul rând, de emblematicul său ministru al Educaţiei, ca şi de rectorii care-l susţin se spun câte în lună şi în stele. Dar ce înseamnă, de fapt, acest ministru? Dar acest guvern?

Televiziunile oligarhiei mafiote şi afiliatele ziare ale PSD-ismului pentru eternitate sunt ocupate în aceste zile până peste cap. Au de lucru, nu glumă, să abată atenţia de la monumentala tragicomedie a numirii, de către regimul Dragnea, a unui pamblicar cu rectiliniul titlu de rector vorbitor de cuvinte inexistente, ca "furton, ceolofan şi ghiuvetă" în funcţia de ministru, vai, al educaţiei.

În acest scop lovesc în te miri cine. Doar în ruşinea naţională fără precedent în familia naţiunilor civilizate n-au timp şi interes să dea. De această ruşine, iscată de un guvern exhibând un ministru al educaţiei incapabil să vorbească limba sa maternă corect, condus de o femeie care nu ştie că Iranul şi Pakistanul nu sunt state membre ale Uniunii Europene, ar urma să se ocupe alţii.

Cine? Noi? Să stăm deci strâmb şi să judecăm drept. Înainte de a examina ocara susţinerii de către 45 de rectori din România a numirii unui semianalfabet, rector şi el, la Suceava, în funcţia de ministru al educaţiei, e bine să evaluăm prologul tragicomediei româneşti. Căci de ce, oare, ne plângem? Ne-am dat oare noi înşine de ceasul morţii când la pupitrul educaţiei era o femeie ca Ecaterina Andronescu, pe care Evenimentul Zilei o intitula cândva  "ministrul copy paste", acuzând-o de plagiat? 

O tempora, o mores! Azi, sub patronajul unui Dan Andronic inculpat de DNA, ziarul, odinioară curăţel, e ocupat să lovească din răsputeri în protestatarii #rezist şi în eminenţii jurnalişti români de investigaţie de la Rise Project, ca şi în Corupţia Ucide. Net mai puţin îi alertează pe subalternii lui Andronic parvenirea, prin grija unui brazilian din Teleorman, a unor penali şi semianalfabeţi în executivul ţării. Altfel stăteau lucrurile în noiembrie 2012. 

Atunci, Evz relua, de pe site-ul Hotnews.ro, un articol publicat în revista ştiinţifică Nature. Articolul o acuza pe Andronescu de girare, în calitate de rector, iar apoi de ministru al educaţiei în primul guvern Ponta, a unui plagiat inclus într-o cerere de finanţare în valoare de jumătate de milion de euro.

De aceşti bani obţinuţi prin furt intelectual ar fi urmat să profite trei universităţi, între care şi Politehnica bucureşteană, pentru care semnase, ca rector, Ecaterina Andronescu. Plagiatorii implicaţi, între care trei profesori de la Universitatea de Farmacie şi Medicină din Târgu Mureş, s-au văzut exoneraţi de noul consiliu de aşa-zisă "etică", instituit după desfiinţarea, de către Liviu Pop, în calitate de slugă a ex-premierului Ponta, a vechiului Consiliu. 

Atât şi ar fi fost destul. Dar ministerul educaţiei şi cercetării a mers şi mai departe, cerând, în septembrie 2012, eliminarea supravegherii internaţionale a cererilor de granturi. Supraveghere prin care se descoperise plagiatul.

Cert, prima facies, scrisoarea rectorilor e urmarea unei reglări de conturi politice, devenită inevitabilă după ce, dintr-un PSD tiranizat cam ca PCUS sub Stalin, de către Liviu Dragnea, s-a evacuat orice dezbatere liberă. Şi, în fond, mai orice critică a opţiunilor aiuritoare ale tartorului şef.

Întrucât mai alfabetizata Andronescu, PSD Bucureşti şi Gabriela Firea, care au susţinut-o, au pierdut competiţia cu "celălant" în Comitetul Executiv al partiduluiperdanţii s-au răzbunat. Iar perlele lui Valentin Popa s-au înşirat, etalate fiind, urgent, spre deliciul publicului larg.

La rândul lor, omul forte al României şi lacheii săi au organizat, probabil, contraatacul, sub forma susţinerii jenantului ministru agramat de către zeci de rectori. Cine sunt ei şi ce hram poartă? "Spune-mi cu cine te-nsoţeşti ca să-ţi spun cine eşti". Dar cine e stăpânul lor? Un ins şi el previzibil.

Precum tătuca la Kremlin, înaintea lui, emulul său teleormănean îşi va elabora cu grijă vindicta. Versiunea autohtonă a tătucii, zisă "daddy", nu-i va da uitării pe imprudenţii PSD-işti care au îndrăznit să i se opună. În fond, nici Stalin şi  nici servitorii lui docili nu i-au iertat pe troţkişti, pe Kirov, Zinoviev, Buharin.

Ar fi deci improbabil, ca, mai devreme sau mai târziu, Codrin Ştefănescu, Gabi Firea, Cati Andronescu et comp, să nu zboare din grasele lor sinecuri şi funcţii.

N-ar fi exclus ca unii să zboare cu viteza scuipatului lipit, mai nou, de obrazul poporului român prin învestirea celui de-al treilea guvern PSD-ist cu penali în răstimp de numai un an. Asta, dacă vizaţii nu vor parveni în prealabil să-l zboare ei, prin paricid politic, pe daddy...

E bine, totodată, să trecem de aparenţe. Bătaia de joc a unei Dăncilă premier, a unei "decât-Dan" ministru de interne, sau a unui Valentin Popa ministru al educaţiei n-a început de azi, de ieri. Deşi vechi cât dictatura şi postcomunismul, deriziunea şi contraselecţia au prins vizibil contur când s-a acceptat menţinerea în funcţie a unui premier plagiator. Apoi, apăsat, când studenţii şi părinţii lor au admis rectori, decani şi profesori plagiatori, agramaţi, analfabeţi, în loc să se revolte şi să-i expedieze la plimbare, spre a salva şcolilor lor măcar o brumă de prestigiu.

Tradiţia demisiei de la standarde civilizate a unui guvern copy paste de agramatisme are însă vechi rădăcini. Noii miniştri, ca ortacii mineriadelor, muncesc, nu gândesc. L-am auzit pe Ion Iliescu vorbind, cândva, muncitorilor, agramat, ca să fie considerat "de-al lor" şi să-l aleagă în masă.

Dăncilă, Dan şi Popa nu sunt doar expresia voinţei lui Dragnea, ci şi a unei revolte a maselor. A unei antimeritocraţii suite, ca scroafa, în copac.

Evident, pamblicarul nu e doar o imensă ruşine pentru PSD-Dragnea, care-şi documentează sărăcia lucie de inşi calificaţi să guverneze. Nu e doar naţională. Ci şi una de anvergură continentală, de vreme ce i s-a  propus şi-a acceptat portofoliul educaţiei într-un guvern de stat european, care, ce oroare, ar urma să preia la anul conducerea UE.       

Petre Iancu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite