Gripa porcină loveşte în Camera de Gardă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele 36 de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore este şi acela al unei asistente medicale. Focarele din Iaşi şi din Capitală s-au extins astfel încât noi cazuri de gripă porcină s-au înregistrat în sudul ţării, la Craiova, inclusiv printre cadrele medicale.

O asistentă de la Spitalul de Urgenţă Craiova, Lăcrămioara Arambaşa, de 35 de ani, este bolnavă de gripă porcină şi una dintre ipoteze este că ar fi luat virusul din spitalul la care lucrează. Colegii Lăcrămioarei susţin că asistenta ar fi luat virusul de la soţul ei, recent întors din Franţa.

În prezent, familia asistentei se află sub tratament la domiciliu, după ce membrii ei au semnat că nu vor părăsi locuinţa şi că vor rămâne sub supraveghere medicală. Tot în judeţul Dolj, doi elevi de clasa a VI-a de la o şcoală din Filiaşi au fost diagnosticaţi cu virusul A(H1N1), iar instituţia de învăţământ a fost închisă pentru o săptămână.

Elevi din Ploieşti în carantină acasă

Un alt elev de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară din Ploieşti a fost internat la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală. Adolescentul s-a întors recent din Italia, unde a fost în vizită la tatăl său. Din cauza îmbolnăvirii băiatului, toţi colegii de clasă vor rămâne acasă, sub observaţie.

Epidemiologii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică din Ploieşti au depistat persoanele care au intrat în contact cu elevul bolnav, au recoltat probe şi le-au trimis la laborator. „Cei 20 de elevi din clasă sunt supravegheaţi la domiciliu, până miercurea viitoare, de către medicii de familie. Stau atâtea zile acasă deoarece se presupune că au stat mai mult timp cu elevul bolnav“, a explicat  Anca Niculae, directorul grupului şcolar.

Noi cazuri la Liceul militar din Suceava

Şi elevii de la Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc, din judeţul Suceava, sunt ţinuţi sub supraveghere după ce unul dintre colegii lor a fost diagnosticat cu gripă porcină. Tot la Suceava au fost confirmate alte trei cazuri de gripă porcină la trei persoane care s-au întors din Anglia. Autorităţile sucevene se aşteaptă ca în zilele următoare să se confrunte cu noi cazuri, judeţul fiind mărginit pe de o parte de Ucraina şi de cealaltă parte de judeţul Iaşi, unde s-au semnalat numeroase îmbolnăviri.

Ţările vecine României înregistrează tot mai multe cazuri de gripă. După Ucraina şi Bulgaria, ieri au fost depistate primele cazuri grave şi în Serbia. În Croaţia, s-a înregistrat primul deces legat de gripa A (H1N1), în cazul în unui bărbat în vârstă de 61 de ani. 

Confirmarea pentru vaccin, în 48 de ore

Ministerul Sănătăţii a trimis cereri pentru dozele de vaccin contra virusului A (H1N1) de care au nevoie urgent companiile farmaceutice Novartis, Baxter, Pasteur şi GlaxoSmithKline, urmând ca acestea să dea un răspuns în maximum 48 de ore.

Adrian Streinu- Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că vaccinurile, deşi sunt produse de diferite institute, au aceeaşi tulpină, deci şi aceleaşi efecte, iar reacţiile secundare sunt minore. Secretarul de stat a mai spus că, în cazul în care va avea loc o transmitere sistemică a virusului în instituţiile de stat, în sensul că vor apărea tot mai multe cazuri de gripă, întâlnirile publice vor fi limitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite