Grecia, îngenuncheată de flăcări devastatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovită de trei valuri de caniculă începând din luna iunie, ţara măslinilor şi a portocalilor cunoaşte incendiile cele mai catastrofale din ultimii 10 ani, care au făcut deja zeci de

Lovită de trei valuri de caniculă începând din luna iunie, ţara măslinilor şi a portocalilor cunoaşte incendiile cele mai catastrofale din ultimii 10 ani, care au făcut deja zeci de victime

După ce, din cauza flăcărilor de nestăpânit din peninsula Peloponez, a fost declarată starea de urgenţă în provinciile Laconia şi Messenia, guvernul de la Atena a cerut sprijinul Uniunii Europene.

Bătrânul continent a reacţionat rapid la apelul disperat al grecilor, astfel că avioane din Franţa, Spania şi Italia au fost trimise în zonele afectate. Elicoptere specializate au fost puse la dispoziţia autorităţilor elene şi de Norvegia, Germania, Olanda. Bilanţul provizoriu al morţilor este de 52 de persoane. Steagul elen va fi coborât în bernă timp de trei zile.

"Suntem în faţa unei tragedii naţionale", a declarat premierul grec Kostas Karamalis, după ce numărul victimelor a ajuns la 52 de persoane ieri-dimineaţă.

Cea mai afectată de flăcări a fost localitatea Zakharo, din partea de sud-vest a Peloponezului, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică au mai fost găsite alte cinci corpuri calcinate. Karamalis este de părere că un număr atât de mare de incendii "nu poate fi doar o simplă coincidenţă" şi că ele ar avea ca punct de plecare mai multe mâini criminale.

"Piromanii vor fi găsiţi şi pedepsiţi", a anunţat premierul grec, iar unii experţi au declarat că o parte dintre incendii au avut la bază acte răuvoitoare. În acest context, patru persoane au fost arestate deja, fiind suspectate de provocarea intenţionată a flăcărilor. Politicienii şi-au întrerupt campania electorală, iar Federaţia greacă de fotbal şi-a suspendat toate meciurile timp de o săptămână, în semn de doliu.

Peste 1.200 de pompieri şi soldaţi au încercat să domolească infernul din Peloponez. Sute de turişti au fost evacuaţi şi de pe insula Evia, aflată în nord-estul Atenei.

Focul a ajuns la periferia capitalei, astfel că autostrada care leagă Atena de aeroportul internaţional a fost închisă. Peste centrul metropolei pluteşte un nor de cenuşă, din cauza căruia sute de locuitori s-au intoxicat. De teama flăcărilor, mii de persoane şi-au abandonat casele în Peloponez, dar şi în Atena.

Oraşul Jocurilor Olimpice, ameninţat

Deşi vântul a mai scăzut în intensitate, purtătorul de cuvânt al pompierilor a declarat ieri după-amiază că situaţia "este în continuare critică".

Echipele de intervenţie se tem de ce e mai rău: în satele din Peloponez există riscul ca unii localnici care s-au baricadat în casă în încercarea disperată de a scăpa de flăcări să fi murit asfixiaţi din cauza fumului.
Ieri după-amiază, focul ajunsese şi în apropierea anticului oraş Olimpia (patrimoniu UNESCO), locul unde s-au ţinut primele Jocuri Olimpice din istorie. Peste 1.000 de pompieri şi 400 de militari i-au ajutat pe localnici să-şi evacueze casele.

Furtuni puternice în SUA

Ploile puternice au provocat 18 morţi şi au distrus mii de locuinţe

Furtuni puternice au lovit statul american Michigan, lăsând peste 100.000 de persoane fără curent electric, la fel ca şi alţi peste 120.000 din nordul statului Illinois. Serviciul naţional de meteorologie a făcut cunoscută prezenţa mai multor tornade în trei comitate din Michigan.

Una dintre ele a distrus mai multe case şi hambare în Fenton şi a provocat rănirea uşoară a mai multor persoane. Autorităţile locale din Fenton au decretat stare de urgenţă din cauza tornadei care a transformat practic oraşul într-o ruină. Locuitorii au povestit că nu au mai văzut până acum o astfel de furtună. "Era în jur de ora şase, eu mă uitam la ştiri.

Dintr-o dată cerul s-a înnegrit şi am observat că începe vijelia. Am coborât imediat în pivniţă şi chiar atunci copacii din curţi au început să se prăbuşească peste tot în oraş. Locuiesc în Fenton de 37 de ani şi niciodată n-am mai văzut o astfel de tornadă", a povestit un locuitor. "Am văzut case despicate şi de câte trei trunchiuri masive de copaci", declara primarul din Fenton.

"Am privit uluiţi cum cad arborii la pământ, nu mai avem nimic în curtea din spate", declara uimit un alt locuitor din Fenton. În Illinois, furtunile au făcut cel puţin un mort, un bărbat zdrobit de un arbore dezrădăcinat din cauza vântului puternic. Furtunile violente au provocat inundaţii devastatoare din sud-estul Minnesota până în Ohio, provocând moartea a 17 persoane.

Circa 1.500 de case au fost distruse în Minnesota şi alte 1.400 în Wisconisn. În Illinois, apele râului Kishwaukee au atins niveluri-record, provocând inundaţii în zone rezidenţiale şi pe şoselele din jur. Campusul Universităţii din Illinois a ajuns şi el sub ape şi a fost închis. (Laura Toma)

Flăcări în Italia şi Brazilia

În sudul şi centrul Italiei, pompierii şi armata fac eforturi să stingă cele circa 1.500 incendii de pădure declanşate de caniculă. În Sicilia, temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius şi 12 oraşe sunt în alertă. Deşi flăcările au fost controlate, pompierii nu au reuşit să le stingă în totalitate.

Motivele sunt temperaturile ridicate şi prezenţa unor rafale violente de vânt ce au îngreunat activitatea avioanelor care participau la operaţiuni. Mai multe focare de incendiu sunt încă active în regiunea Messina (nord-estul Siciliei), în special în munţii Nebrodi, pe o distanţă de 50 de kilometri.

De asemenea, în Brazilia, un puternic incendiu a cuprins Parcul Naţional de la periferia capitalei, unde au ars aproape 10.000 de hectare de savană. Parcul Naţional cuprinde un habitat de viaţă sălbatică de aproape 30.000 de hectare. (Laura Toma)

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite