Gabriela Firea, despre decizia de a anula Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei: „Se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă printr-un comunicat de presă că a decis să mute Târgul de Crăciun şi festivalul de colinde din Piaţa Victoriei, dar avertizează că nu va mai tolera „niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice“. Edilul spune că trage un semnal de alrmă, pentru că este vorba de „începutul anarhiei“ şi „se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială”.

Redăm comunicatul integral al primarului general Gabriela Firea:

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfăşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără că instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmplă evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instituţii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa.

Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi şi, că atare, trag un semnal public de alarmă.

Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde şi târgul de Crăciun într-o altă locaţie, dar acest lucru nu rezolva problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresaţi fizic şi verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil cât şi penal.

Spaţiul public este al tuturor, nu poate fi «rezervat» unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislaţie clară cu privire la adunările publice şi respectarea acestei legislaţii este obligatorie atât pentru cetăţeni, cât  şi pentru instituţiile care au atribuţii în menţinerea sau restabilirea ordinii publice.

Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenţa unor astfel de violenţe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României şi consecinţele nerespectării legii în ţară noastra.

Îi asigur pe bucureşteni că au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituţia şi legile ţării, le va apăra tuturor drepturile şi interesele legitime şi va lupa pentru ca Bucureştiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate puncte de vedere.

În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea. Democraţia înseamnă libertate, dar în egală măsură şi responsabilitate. Legea e aceeaşi pentru toţi!”,

Plângeri penale împotriva celor care au distrus bunuri, dar şi împotriva celor care nu şi-au făcut datoria

În altă ordine de idei, Firea a anunţat sâmbătă, la Antena 3, că în urma incidentelor care au avut loc în timpul protestelor din Piaţa Victoriei vor fi depuse plângeri penale împotriva celor care au distrus bunuri, dar şi împotriva celor care nu şi-au făcut datoria.

"Voi face plângeri penale împotriva celor care se fac vinonovaţi de distrugerea bunurilor municipalităţii", a declarat Firea la Antena 3.

Ea a adăugat că vor fi vizaţi de plângeri şi cei care nu şi-au făcut datoria în legătură cu protestul care a avut loc sâmbătă în piaţă, precum şi a celor care au perturbat buna organizare a  unui eveniment public legal organizat.

Sute de oameni au protestat în Piaţa Victoriei, trei manifestanţi au fost amendaţi

Câteva sute de persoane au protestat începând de sâmbătă dimineaţă în faţa Guvernului faţă de organizarea de către Primăria Capitalei a unui târg de Crăciun şi a unui festival de colinde în Piaţa Guvernului, în spaţiul în care din ianuarie 2017 se adună protestatarii antiguvernamentali.

Manifestanţii au rupt gardurile de protecţie şi au desfăcut o schelă utilizată de organizatori pentru construirea unei scene. Un incident în care un bătrân a fost lovit a dus la pingeri între jandarmi şi manifestanţi. Trei persoane au fost duse la Poliţie şi au fost amendate. În cele din urmă, mai multe camioane şi au făcut apariţia în Piaţă, iar firmele care asigurau echipamentele pentru festival le-au încărcat pentru a elibera piaţa.

.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite