Fostul deputat Sorin Buta, condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat Sorin Buta a fost condamnat de magistraţii Curţii Supreme la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, prin negocierea şi semnarea unor contracte ale firmei la care soţia sa era asociat.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi.

Judecătorii au dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2012, Sorin Buta, deputat în Parlamentul României, a deţinut în acelaşi timp şi calitatea de administrator împuternicit al unei societăţi comerciale. În această calitate, el a negociat, conceput şi semnat şapte contracte de prestări servicii cu primării din judeţul Argeş şi un contract cu APIA Argeş. Tot Buta a emis 17 facturi fiscale, în baza cărora APIA a plătit firmei pe care acesta o reprezenta 72.350 de lei, şi a retras sume de bani din contul societăţii.

În rechizitoriu se precizează că firma ale cărei interese financiare şi comerciale au fost reprezentate de Sorin Buta o avea ca asociat pe soţia acestuia. Sorin Buta, în fapt, administra societatea respectivă, care avea ca obiect principal activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acestea, conform Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

„Între anii 2009- 2010, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a participat la mai multe discuţii cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, din judeţul Argeş, context în care a negociat, întocmit şi semnat diferite contracte de prestări servicii. Obiectul acestor contracte a constat în acordarea de consultanţă în materie de construcţii sau inspecţie de şantier. Urmare a obligaţiilor contractuale, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a supravegheat şi controlat în mod direct şi nemijlocit activităţile legate de executarea acestor contracte, deplasându-se la faţa locului, în cadrul procedurilor de execuţie a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, participând la recepţia lor", se menţionează în rechizitoriu.

După ce emitea facturile fiscale şi le înainta spre plată beneficiarilor, Buta Sorin Gheorghe înmâna un exemplar al facturii contabililor societăţii pe care o reprezenta. Odată cu facturile, el le înmâna acestora şi contractele de prestări servicii, pentru a demonstra realitatea operaţiunilor comerciale, şi extrasele de cont, pentru a dovedi încasarea sumelor de bani de către firmă.

De asemenea, mai spun procurorii, în baza împuternicirii primite de la administratorul de drept, Sorin Buta a retras din contul firmei sume pe care le-a cheltuit pentru a procura diverse bunuri.

Sorin Buta a fost parlamentar PDL în perioada 2008 - 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite