UPDATE Fosta şefă DIICOT Alina Bica va fi judecată în continuare în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), va fi judecată în continuare în spatele gratiilori. Asta au decis, marţi, magistraţii de la Curtea Supremă care au respins contestaţia acesteia împotriva deciziei prin care i-a fost menţinută măsura

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au respins contestaţia fostei şefe a DIICOT Alina Bica împotriva deciziei prin care i-a fost menţinut arestul preventiv.

Alături de aceasta vor rămâne în spatele gratiilor şi  fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, expertul evaluator Emil Nuţiu şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). 

De asemenea, instanţa a respins şi contestaţiile fostului vicepreşedinte al ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe şi a stabilit ca aceştia să fie judecaţi în continuare sub contol judiciar  

Decizia Curţii Supreme este una definitivă.

Pe 18 decembrie, judecătorii au decis ca Alina Bica şi alţi patru inculpaţi din dosarul despăgubirilor de la ANRP să rămână în stare de arest. Printre aceştia se numără vicepreşedinte al ANAF Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, expertul evaluator Emil Nuţiu şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP.


 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai hotărât menţinerea controlului judiciar faţă de alţi patru inculpaţi din dosar, respectiv fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe.

Instanţa supremă a mai decis ca la 6 ianuarie să fie verificate măsurile preventive dispuse faţă de toţi inculpaţii din dosar, după ce aceştia au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Decizia luată joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Dosarul despăgubirilor, trimis în instanţă

În dosarul despăgubirilor, procurorii îi impută Alinei Bica semnarea actului prin care omul de afaceri Stelian Gheorghe, un apropiat al fostului soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a primit o despăgubire supraevaluată cu 60 de milioane de euro.

Alături de Bica, au mai fost trimişi în judecată Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, Sergiu Diacomatu, deputatul Florin Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, jurist în cadrul MJ, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru – toţi membri ai Comisiei de stabilire a despăgubirilor. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Tot pentru abuz în serviciu va fi judecat şi beneficiarul despăgubirii frauduloase, omul de afaceri Stelian Gheorghe şi expertul care a supraevaluat terenul, Emil Nuţiu. Cu toţii riscă până la şapte ani de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Din lista celor trimişi în judecată lipseşte deputatul UDMR Marko Attila, şi el membru al comisiei de evaluare din ANRP care a aprobat despăgubirea frauduloasă, în cazul căruia procurorii au decis disjungerea cauzei şi cercetarea într-un dosar separat, pe rolul Secţiei de combatere a corupţiei. Motivul invocat de anchetatori a fost neîndeplinirea procedurilor de citare.

Pe aceeaşi temă:

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite