Fizicianul Cojocaru: "Un falsificator ar fi făcut brăţările din acelaşi material, mai ales că amprenta aurului dacic nu se prea cunoaşte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fizicianul Viorel Cojocaru, din cadrul Institutului de Fizică Astomică (IFA), este specialist în arheometrie. A investigat şi Tezaurul de la Pietroasa, dar a făcut parte şi din echipa care a

Fizicianul Viorel Cojocaru, din cadrul Institutului de Fizică Astomică (IFA), este specialist în arheometrie. A investigat şi Tezaurul de la Pietroasa, dar a făcut parte şi din echipa care a măsurat la IFA, prin metoda fluorescentă de raze X, compoziţia aliajului din brăţările dacice, adică "amprenta aurului". Astăzi ne declară că deşi, iniţial, a avut dubii serioase referitoare la autenticitatea dacică a brăţărilor în speţă, după analizele de la IFA şi-a schimbat punctul de vedere. Nu foloseşte termenul de "aur dacic", mulţumindu-se cu sintagma de "aur transilvan".

- D-le Cojocaru, aţi lansat o teorie interesantă cu privire la puritatea aurului din controversatele brăţări aşa-zis dacice şi, cu toate că la început aţi crezut că ar fi vorba de falsuri, acum aveţi o cu totul altă părere. Care este aceasta şi cum o susţineţi?
- Acum nu se mai găseşte aurul nativ care se găsea pe vremea dacilor. Procedura de obţinere a aurului astăzi este cu totul alta. Atunci, pur şi simplu, se culegeau pepitele din râuri. Meseria asta a dispărut. Eu presupun că în brăţări nu este aur aluvionar total, pentru că aurul aluvionar are, după părerea mea, sub zece la sută argint. Pe când acolo există cel puţin o brăţară care are vreo 17 la sută argint. Aurul nativ românesc se situeză între 15 şi 30 la sută argint. Iar cel montan, luat din filoanele montane, este mai bogat în argint. Probabil că unele brăţări au fost făcute din aur aluvionar şi altele din aur montan. Deci, probabil că este o combinaţie.

- Ce înseamnă asta şi cum demonstraţi, totuşi, că nu sunt false? Că un posibil falsificator nu s-a folosit de aur nativ transilvan?
- Aţi văzut şi dumneavoastră că brăţările sunt inegale. Or, un falsificator le-ar fi făcut, probabil, din acelaşi material, mai ales că amprenta asta a aurului dacic nu se prea cunoaşte. Primul care a determinat amprenta aurului dacic am fost eu şi am publicat ceva, dar nu foarte extins. Şi mă îndoiesc că un falsificator, dacă nu este foarte apropiat de mine, ar fi putut să creeze un aur cu amprenta aurului nativ dacic. Amprenta asta a aurului îl face diferit, în funcţie de sursa de provenienţă, fiindcă în fiecare loc de pe pământ unde se găseşte aur există o altă compoziţie, deci o altă amprentă a aurului. Amprenta aurului transilvan se distinge prin cantitatea mare de argint, cantitatea mică de cupru, cantitatea foarte mică de iridiu pe care noi, din păcate, nu am determinat-o, pentru că se poate face numai printr-o metodă mai laborioasă, prin activare cu neutroni. Şi trebuie ciupite câteva miligrame din obiect. Amprenta mai conţine şi o cantitate mică de stibiu şi o cantitate mică de telur, element care a fost descoperit în Transilvania. Şi toată lumea consideră că telurul însoţeşte aurul transilvan. Numai că, prin topire, telurul dispare. În aceste brăţări nu s-a găsit telur, tocmai pentru că, prin topire, el a dispărut.

- Care este concluzia d-voastră: sunt acestea brăţări dacice?
- Eu am avut mari dubii, la început. Pentru că domnul Babeş a zis că sunt din aur pur, eu am presupus că sunt falsuri, pentru că prin mâna mea au trecut multe falsuri, fie din argint, fie din aur. Dar după ce echipa noastră de la IFA a făcut măsurătorile, mi-am dat seama că brăţările au amprenta aurului dacic. Deci, părerea mea, până acum, până la noi cercetări, este că brăţările sunt din aur nativ transilvănean.

Eu am avut mari dubii, la început. Pentru că domnul Babeş a zis că sunt din aur pur, eu am presupus că sunt falsuri, pentru că prin mâna mea au trecut multe falsuri, fie din argint, fie din aur
Viorel Cojocaru, fizician

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite