Adjudecarea, la ANAF, a unor spaţii comerciale deţinute de  Dorin Cocoş bulversează piaţa imobiliară. Preţuri, cu peste 50% mai mari decât nivelul pieţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cocos Foto: Eduard Enea/Adevarul
Dorin Cocos Foto: Eduard Enea/Adevarul

Primele licitaţii cu spaţiile comerciale aparţinând lui Dorin Cocoş, desfăşurate joi la sediul Direcţiei Generale Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, s-au încheiat la preţuri cu peste 50% mai mari decât nivelul pieţei din zona unde se află proprietăţile, contrariindu-i pe investitori.

UPDATE Pentru un spaţiu comercial de 52 mp situat pe bulevardul Ştefan cel Mare (nr. 5), preţul de pornire a fost stabilit la 340.800 de lei, echivalentul a 1.456 de euro/mp, dar a fost adjudecat la 877.000 de lei, echivalentul a 3.747 de euro/mp. Această cotaţie, de peste 3.700 de euro/mp, este cu cel puţin 50% mai mare decât nivelul solicitat de vânzători în anunţurile imobiliare pentru zonele centrală şi ultracentrală ale Capitalei, potrivit Mediafax.

Spre exemplu, în zona Armenească preţurile solicitate sunt puţin peste 2.500 de euro/mp, în Piaţa Victoriei – sub 2.400 de euro/mp, iar în zona Ficusului chiar sub 2.000 de euro/mp.

Investitorii prezenţi la sediul ANAF pentru a participa la licitaţii au fost total surprinşi de preţul de adjudecare şi spun că piaţa se va da peste cap după ce se vor afla preţurile. „Am venit aici pentru a obţine preţuri mai bune, dar adjudecarea asta – mult peste preţul pieţei din zonă şi peste aşteptările noastre – nu numai că ne descurajează pe noi, dar va forţa mersul în sus al cotaţiilor”, a spus un ofertant.

„Dacă au venit aici oameni din aceia care licitează cu ochii închişi şi plătesc oricât, mai treacă-meargă, dar după ce se afişează preţurile o să se strice toată piaţa”, a spus alt ofertant.

Spaţiul comercial situat în Şoseaua Ştefan cel Mare nr. 5 a fost adjudecat de societatea RO SRL Piteşti, controlată de omul de afaceri Roland Rovenţa, care a refuzat să discute cu presa după şedinţa de licitare. RO SRL Piteşti licitează pentru toate cele trei spaţiile comerciale scoase de Fisc la vânzare în data de 17 august.

Ştirea iniţială

O parte din proprietăţile lui Dorin Cocoş, condamnat în dosarul Microsoft au fost scoase la licitaţie de ANAF. În cursul zilei de joi are loc prima licitaţie, având în vedere că vizionarea proprietăţilor a fost prevăzută pentru zilele de 8-11 august.

Dorin Cocoş are de acoperit un prejudiciu de 9 milioane de euro, pentru care Fiscul a întocmit Dosarul de executare silită şi a publicat 14 anunţuri de licitaţie pentru tot atâtea spaţii. Sunt scoase, astfel, la licitaţie supermarketuri, sedii de bănci, saloane de pariuri sau jocuri de noroc, potrivit Antena3.

Preţul de vânzare la licitaţii pleacă de la câteva sute de mii de lei şi poate depăşi un milion de lei. Cele mai multe sunt deja închiriate şi/sau sunt grevate de ipoteci, iar contractele rămân valabile până la final.

Milionarul  a fost arestat preventiv sau la domiciliu în perioada 28 octombrie 2014- 18 iunie 2015. Milionarul este în penitenciar din 24 martie 2016. Judecătoria Sectorului 4 a respins miercuri cererea de eliberare condiţionată a omului de afaceri, decizia nu este definitivă.

Decizia din dosarul „Microsoft”

Curtea Supremă a decis pe 24 martie 2016 confiscarea de la cei patru acuzaţi din dosarul „Microsoft” a  sumelor de 16 milioane de euro şi 2 milioane de dolari. Magistraţii au arăta că aceşti bani reprezintă şpaga pe care au primit-o pentru a face intervenţii în Guvernul României. În cazul milionarului Dorin Cocoş (56 de ani), condamnat la 2 ani şi 4 luni, judecătorii au decis confiscarea a 9 milioane de euro. Fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (64 de ani), zis „Pinalti”, a fost condamnat la 6 ani, iar Curtea Supremă i-a confiscat suma de 3.996.360 de euro, în timp ce afaceristul Nicolae Dumitru (53 de ani), a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni şi confiscarea sumelor de 2.050.000 de dolari şi 1.000.000 de euro. Cea mai „mică” sumă confiscată în „Microsoft”, este în cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu (54 de ani), condamnat la 3 ani şi plata a 2.196.035 de euro.

Concret, după ce sumele au fost convertite în lei, a rezultat suma de 80.311.520 de lei. Cei mai mulţi bani trebuie confiscaţi de la Dorin Cocoş (40.035.600 de lei), urmat de Gheorghe Ştefan (17.797.408 de lei), Nicolae Dumitru (12.709.670 de lei) şi Gabriel Sandu (9.768.842 de lei). La acestea se adaugă cheltuielile judiciare în sumă de 71.270 de eli, din care Cocoş, Sandu şi Dumitru  trebuie să pătească câte 17.090 de lei, iar Ştefan suma de 20.000 de lei.

Cât s-a recuperat

Inspectorii ANAF au recuperat în dosarul „Microsoft”, până la 20 iulie 2017, suma de 13,3 milioane de lei.  Cea mai mare parte o reprezintă suma pe care afaceristul Nicolae Dumitru a  consemnat-o de bună voie la CEC Bank, pe 25 iunie 2015, imediat după ce a fost trimis în judecată, suma de 12.709.670 de lei, „cu titlu de folos necuvenit primit”. De altfel, după ce a achitat această sumă, Curtea Supremă a ridicat sechestrele care erau puse pe imobilele lui Nicolae Dumitru.

O altă parte din sumă, 744.476 de lei, provin din veniturile din chirii pe care Dorin Cocoş le încasa. Banii au ajuns la stat deoarece Cocoş avea poprire pe conturile bancare. Este vorba de spaţii comerciale, majoritatea situate la parterul blocurilor şi care au suprafaţe  între 11 şi 212 metri pătraţi (mp): şoseaua Colentina (212 mp), şoseaua Pantelimon (70 mp, 74 mp), şoseaua Ştefan cel Mare (52  mp, 47 mp, 62 mp), şoseaua Iancului (145 mp), bulevardul Basarabia (11 mp), strada Poiana cu Aluni (119 mp), bulevardul Mihai Bravu (82 mp), bulevardul 1 Decembrie (129 mp), calea Văcăreşti (78 mp), strada Mărgeanului (155 mp) şi bulevardul Iuliu Maniu (142 mp).

Cocoş mai deţine alte două imobile în Bucureşti. După ce sentinţa din cazul Microsoft a rămas definitivă, Serviciul executări silite cazuri speciale regional Bucureşti a mai descoperit un imobil pe numele milionarului, situat pe strada Drumul Găzarului (Sectorul 4).

În ce situaţie sunt Sandu şi „Pinalti”

În cazul celor doi politicieni implicaţi în dosar, Sandu şi Ştefan, statul ar putea recupera sume mai mici. Motivul: oficial, Sandu nu mai are nicio avere. Potrivit declaraţiilor de avere, fostul minsitru al Comunicaţiilor nu avea, în 2008, case, nici terenuri, nici venituri din alte activitati, nici conturi. Avea doar o datorie de 80.000 de euro pe care trebuia să o achite până în 2033. Imobilele pe care le deţinea în Mizil, teren de 3 hectare, apartament şi casă de 500 metri, au fost date primei sale soţii. ANAF a emis somaţii şi titluri executorii în acest caz.

După trimiterea în judecată, în iunie 2015, „Pinalti” a divorţat se soţia sa, după o căsnicie de 35 de ani. Pinalti urmează să împartă cu soţia lui bunurile dobândite în timpul căsătoriei, respectiv trei terenuri intravilane, un apartament în Bucureşti, o casă în Piatra Neamţ, dar şi tablouri şi bijuterii în valoare de aproape 10.000 de euro. Statul poate lua doar jumătate din această avere, cealaltă jumătate fiind a fostei soţii a lui „Pinalti”.

Fostul primar este implicat şi în alte dosare penale. Condamnarea de 6 ani de închisoare primită în dosarul „Microsoft” a fost scăzut de Curtea de Apel Ploişti la trei ani şi şase luni de închisoare, după ce instanţa a ţinut cont de denunţul făct de acesta în dosarul privind finaţarea PDL, dosar în care este judecat fostul şef al partidului, Vasile Blaga. În acest moment, Fiscul încearcă să identifice toate bunurile aflate în proprietate fostului edil şi sursele de venit.







 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite